ciasta z makiem i serem - 919 przepisów (strona:53/62)

Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 231

  Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z otrębami i cukrem trzcinowym. Chrupiące, pachnące, pyszne i bez dodatku mąki. Podczas pieczenia cukier się karmelizuje i ciasteczka będą delikatnie

Mała Cukierenka
Wielkanocna baba drożdżowa z serem 195

Próbowaliście kiedyś robić domową babę drożdżową? Jak efekty? Zawsze Wam wychodzi tak jak powinna? A może coś chcielibyście poprawić? Jaka powinna być, co należy zrobić aby

Słodkie Przyjemności
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem 147

zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku i posypałam czerwonym pieprzem. Wyszły niesamowicie smaczne. Polecam Składniki (na około 20 pierogów): Ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka masła(...)wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do rondelka wlać wrzącą wodę, dodać masło i szafran. Wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż szafran puści kolor. Gdyby woda za bardzo ostygła przed dodaniem do mąki, należy ją podgrzać. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i stopniowo dolewać szafranową wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo

Oryginalny smak
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 268

Odkąd opracowałam przepis na idealne ciasto kruche LCHF a do tego sprawiłam sobie silikonową formę do tart, wypiekam je bardzo często. Na słodko, słono, na obiad

Ola la LCHF
Sernik gotowany waniliowo-kakaowy 313

twarogu w wiadereczku, 1 jajko, 1/2 margaryny, 1 szkl cukru, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka płaska maki ziemniaczanej, 1 laska wanilii Wykonanie: Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, upiec na spodzie tortownicy średnicy 26 cm.    Ser, cukier, jajko, margarynę podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Dodać ziarenka z laski wanilii. Budyń wymieszać z mąką

kolorowotorcikowo
PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 138

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 180

składników.Wyłóż ciasto na blat roboczy i wyrabiaj je około 10 minut. Miej na podorędziu mąkę do podsypywania ciasta, gdyż będzie ono stosunkowo luźne. Po 10 minutach wyrabiania rozciągnij ciasto do postaci prostokąta, posyp z góry równomiernie czarnym sezamem. Następnie złóż ciasto niczym kopertę i lekko wyrabiaj dopóty, dopóki sezam nie roześci się równomiernie w cieście.Przełóż ciasto do natłuszczonej(...)włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania na około 3 godziny. W trakcie wyrastania ciasto trzeba dwukrotnie rozciągnąć i złożyć - po pierwszej godzinie wyrastania, oraz po 2 godzinie. Z każdym złożeniem ciasto będzie nabierało sprężystości. W trakcie składania może się przydać odrobina maki do podsypania.Wyłóż ciasto z powrotem na blat roboczy. Podziel ciasto na 2 lub 3 części

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi 299

Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 158

który wcinamy, gdy złapie nas głód w najmniej oczekiwanym momencie. Gdy u nas wyjdziesz w środku nocy z imprezy, to pod wpływem gastro zwykle maszerujesz na kebsa albo do maka — we Francji idziesz na naleśnika! To takie francuskie! I takie typowe! Crêpes to bez wątpienia duma narodowa francuzów, do której tym z wyższych sfer często trudno się przyznać. Pamiętam(...)naleśnika, opływającego w żółty ser i jambon — szynkę. Ale dobra, bo ja tu się zagłębiam w nocne życie, a nas interesuje naleśnik śniadaniowy! Otóż to, co mam dla Was dzisiaj to galettes complètes , zwane również galettes Bretonnes . Są to naleśniki z mąki gryczanej ( sarrasin ) podawane z jajkiem sadzonym, francuską gotowaną szynką jambon , serem żółtym (zwykle tanim ementalerem

Food Square
Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 159

Poszukując przepisu na chleb z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), natrafiłem na blogu Siergieja na chleb łatgalski .  Chleb ten pochodzi z Łatgalii , historycznej krainy będąca

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb Pałanga (Litwa) 163

Kolejny chleb znaleziony na blogu Siergieja , Pałanga - litewski jasny chleb żytnio-pszenny. Jak dla mnie, ten chleb jest rewelacyjny! Aromat żytniej mąki, słodycz miodu

Przepisy na domowy ser i chleb
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 205

nich to „dzicy przodkowie” udomowionych przez nas warzyw – cykorii, marchewki, kopru włoskiego, szczypiorku, szpinaku oraz rośliny, które większość z nas uważa za szkodliwe chwasty – pokrzywa, mniszek lekarski, portulaka warzywna, maki. Poniżej przygotowałam dla Was listę popularnych w Grecji przedstawicieli horty, z uwzględnieniem nazwy po grecku, nazwy botanicznej i w języku angielskim, oczywiście w miarę dostępności informacji. Kto mnie(...)ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta

Chilli Czosnek i Oliwa
Knedle ze śliwkami 129

był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem, ryż zapiekany z jabłkami, omlety – to wszystko jadło się też i u nas bardzo często. Zabrakło tylko jajecznicy z móżdżkiem cielęcym, którą zajadłam się w dzieciństwie, ale zdaję sobie sprawę(...)ciasto się za bardzo lepiło) 1 małe jajko szczypta soli 50 g masła 125 g bułki tartej Instructions Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby się nim całe pokryły. Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem i solą - wyrobić na ciasto. W razie jak ciasto będzie się zbyt lepić podsypać mąką. Wyłożyć ciasto na dobrze obsypany maka blat

Cooking for Emily
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 131

kremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz(...)bardzo smaczny deserek w sam raz na lato pachnące truskawkami:) Jak również 3 wyróżnienia i koce piknikowe otrzymują: 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto:3 jajka1,5 szklanki maki pszennej2/3 szklanki mleka1 laska waniliiszczypta soli1/2 łyżeczki cukruNadzienie:300 g kremu orzechowego typu nutella2 banany2 duże mandarynkiowoce winogronaWaniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE:Ciasto: Oddzielić białka

Malinowe Pocałunki
Domowa Chałka 214

będziemy już robić ciasto) i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Następnie dosypujemy 850 g mąki (CZYLI NIE CAŁĄ KTÓRA JEST NA TEN PRZEPIS PRZEZNACZONA), sól i cukier. Wszystko mieszamy i lekko zagniatamy. Ciasto będzie lepiące i dość grudkowate. Teraz dodajemy lekko roztrzepane jajka i przestygnięte masło. Znowu zagniatamy. Teraz nam się ciasto wygładzi, przestanie mieć grudki(...)rąk, blatu czy miski to można troszkę dodać. Gdy uznamy, że ciasto nadaje się już do wyjęcia z miski i wyrabiania na blacie (tzn nie planujemy dodawać żadnych składników) to wykładamy taką kulkę ciasta na blat i przez około 15 min wyrabiamy. Nie podsypujemy mąką! Po tym czasie ciasto spryskujemy/smarujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Jedzeniomania

Proponowane wyszukiwania