Obiecałam, że się sprężę i jak najszybciej napiszę przepis na ciasto marchewkowe, które osłodziło nam miniony weekend. Właściwie był to torcik marchewkowy, ponieważ upieczone ciasto przekroiłam na kilka blatów i przełożyłam kremem z serka labneh i śmietanki. Pewnie jesteście ciekawi, jak smakował ten torcik?:) Jeśli powiem, że PYSZNIE, to nie przesadzę ani trochę. Wilgotne, miękkie ciasto o cynamonowym aromacie(...)ciasta i wymieszać. Piekarnik nagrzać od 180stC. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem. Ciasto przelać od formy, wstawić do piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić przez kilka minut w formie, następnie wyjąc i pozostawić do ostudzenia, gdy będzie lekko ciepłe, owinąć folią i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Składniki kremu przygotować
Obiad gotowyPyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat Dalkowski , idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc małe rozetki
Bajeczna Kuchniakremem tiramisu i galaretką . Może nie jest takie idealne , ale myślę że drugim razem wyjdzie ładniejsze :) Jak co tydzień wypiekanie wirtualne z dziewczynami tym razem miało być ciasto z kremem . Zapraszam(...)serek mascarpone , krem tiramisu i łyżkę kawy cappuccino orzechowe. W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier i kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta nasączamy kawą 2.Połowa kremu 3.Biszkopty 4.Tężejąca galaretka ( ja na galaretkę również wyłożyłam biszkopty ale nie jest to konieczne ) 5.Krem wykładamy na dobrze stężałą galaretkę 6.Ciasto , również nasączamy kawą
Sama słodycz i szczypta chiliproszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 12-15 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podrzać i dokładnie rozpuścić, odstawic do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Miksować chwilę aż cukier(...)ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki aby krem lekko zesztywniał. Następnie ciasto wystawić. Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie i układać na kremie namoczoną stroną do góry, lekko dociskać do kremu aby się przykleiły. Na wierzchu ciasto posypać startą czekoladą
Monia miesza i gotujeCiasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam(...)odwrócić do góry dnem i zdjąć papier, włożyć go z powrotem do blaszki (ja wkładam również z powrotem papier, na którym się piekł). Na wierzchu ciasta poukładać brzoskwinie i wyłożyć na nie równomiernie krem. 8. Składniki do nasączenia wymieszać. W gotowym ponczu maczać dobrze biszkopty i układać je na kremie. 9. Czekoladę połamać na kawałeczki. Do rondelka z grubym dnem
Mała Cukierenkaciasto: 100 g marchewki (1 duża) 100g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 70 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 100 … Czytaj dalej Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem
czarrna od kuchnikremówkę (do kremu) ubijamy z cukrem do pierwszych rysów ubijaka, po tym dodajemy kawę i rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Ubijamy do jednolitej masy. Na pierwszą część ciasta wykładamy krem Cappuccino i przykrywamy drugą połową biszkoptu (ciasto powinno być w dopasowanej do wymiarów płatu biszkoptu i wyłożonej papierem do pieczenia formie). Odstawiamy do lodówki(...)między czasie pozostałą kremówkę ubijamy z cukrem i po pierwszych rysach ubijaka dodajemy rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Powstałym kremem przykrywamy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed serwowaniem kostkę posypujemy startą czekoladą. Smacznego
Kuchnia Łukaszawypieki a to co nam zostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie :)Składniki:na ciasto:- 150 g mąki- 40 g cukru pudru- 100 g zimnej margaryny- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 żółtko- 1 łyżka śmietanyna krem:- kostka masła- 1/4 szklanki przegotowanego mleka- 1 szklanka cukru pudru- sok z jednej cytrynyPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)możemy na ciasto wyłożyć papier a na to wysypać groch wtedy na 100 % ciasto nie urośnie) i pieczemy przez 30 minut w 180 C. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego mleka ciągle mieszając oraz sok z cytryny.Na wystudzone ciasto przekładamy przygotowany krem a wierzch ciasta dekorujemy jeżynami
Zainspirowana w kuchnitrafiłam na ten przepis http://uheleny.com/?p=910. Postanowiłam , że za pierwszym razem wykorzystać sprawdzony sposób i zrobiłam krem wg. przepisu autorki bloga. Następnym razem może po eksperymentuję z białą czekoladą. Koniecznie spróbujcie ! Uwaga bo to ciasto uzależniaJ Snickers Brownie jak z Coffee Heaven Składniki: Brownie(...)krówkowej · 4 łyżki mleka · 50 g solonychorzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu)wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec przez około 10 minut, aż się zarumienia. Należy uważać bo orzeszki szybko się przypalają
Mania Gotowaniaciemnym piwem, więc byłam ciekawa, jak może smakować ciasto z jego dodatkiem. Okazuje się, że jest bardzo pyszne, wilgotne i przepełnione czekoladowym smakiem z nutą ciemnego piwa w tle. To bardzo łatwe i proste ciasto i … nie można się nim upić Ciasto jest jeszcze smaczniejsze w połączeniu z kremem ze śmietanki i mascarpone. To zestawienie jest absolutnie(...)KREM 150 g mascarpone 150 g śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie KREM Serek mascarpone i śmietanka przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Dobrym spodsobem jest wstawienie ich na 10 minut przed ubijaniem do zamrażalnika. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i ubijamy na krem, przechowujemy w przykrytej misce w lodówce. CIASTO Keksówkę
Tajemnice SmakuMakowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami to nasz pomysł na wykorzystanie gruszek do ciasta, zaś inspiracją do niego był wycinek z gazety wklejony do rodzinnego zeszytu z przepisami. Ciasto makowe jest słodkie, chrupiące, z wyrazistą nutą mleka skondensowanego. Karmelizowane gruszki były tak apetyczne, że z ledwością powstrzymywaliśmy się od podjadania ich prosto z patelni. Warto było jednak sobie ich odmówić, gdyż(...)Makowe ciasto przekroić na dwa blaty, dolny nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. Wyłożyć karmelizowane gruszki i rozprowadzić 3 / 4 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go ponczem, rozsmarować resztę kremu. Ciasto makowe z karmelizowanymi gruszkami wstawić na kilka godzin do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyłyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ciemnego kakao (do zabarwienia połowy ciasta ciemnego) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (do dodania do jasnej połowy ciasta) SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 1 litr mleka 4-6 łyżek cukru lub cukru wanilinowego 4 żółtka 6 łyżek mąki ziemniaczanej 400 g miękkiego masła DODATKOWO: 300 g czekolady (użyłam 200 g mlecznej(...)jasny, puszysty krem, a następnie dodaj je po łyżce do budyniu, cały czas ucierając. POLEWA: Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. SKŁADANIE: Każdą kromkę ciasta smaruj grubą warstwą kremu i ustawiaj je naprzemiennie - raz ciemna, raz jasna, dociskając kromki lekko do siebie. Możesz ciasto ustawić na desce lub na arkuszu papieru do pieczenia, tak, aby powstało długie
Słodko-Słony Świat Ilonymakowy z kajmakowymi kremami. Trochę mnie już znacie i wiecie, że jak jest tort to musi mieć on co najmniej dwie masy Tutaj bazą obu kremów stanowił kajmak. W tym połączeniu zakochałam się w Boże Narodzenie, kiedy przygotowałam makowca z polewą kajmakową i postanowiłam zainspirować się tymi smakami nim przy torcie. Tort makowy z kajmakowymi kremami Ciasto: 200 g maku(...)tężeć. W tym czasie ubijmy 250 ml kremówki. Pod koniec dodajemy cukier puder i utrwalacz do śmietany. Następnie ciasto makowe przecinamy w dwóch miejscach, tworząc trzy blaty. Dolny blat smarujemy jasną tężejącą masą, przykrywamy środkowym ciastem, które smarujemy tężejącym czekoladowym kremem. Całość przykrywamy górnym blatem. Na koniec boki i górę tortu smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną. Górę dekorujemy według uznania
PatiGotujeTort migdałowy z kremem czekoladowym zachwyci nie jedno podniebienie i będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego przyjęcia. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, krem: 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć), 3 pełne łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 200 g czekolady deserowej, maliny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)się grudki czekolady... można krem przetrzeć przez sito). Krem odstawić w chłodne miejsce na kilka minut aż trochę stężeje. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta. Krem podzielić na trzy części. Na jeden placek nałożyć jedną część kremu, na nim ułożyć maliny, przykryć drugą częścią kremu. Na nim ułożyć drugi placek, na którym ułożyć trzecią część
królestwo garówwyrobić ciasto mikserem lub zagnieść rękoma, patrz FILM . Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-60 minut. 3. Schłodzone ciasto wyjąć z folii i odrywać małe kawałeczki ciasta, takie kuleczki, patrz FILM . Ciastem cienko wyłożyć foremki, dobrze docisnąć, aby powstało ładne wgłębienie (foremek nie smarowałam tłuszczem). 4. Foremki z ciastem ułożyć na blaszce(...)Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciastka na około 10-15 minut do ostudzenia. Po tym czasie ciasto można wyjąć z foremek, patrz FILM i upiec kolejną część ciasta. Krem: 5. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 4 minuty na puszysty krem. Dodać zmielone orzechy
Mała Cukierenka