cukru 1 łyżka cynamonu 80 g rozpuszczonego masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu (przepis poniżej) 200 g gorzkiej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy rozpuszczone masło z cynamonem i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie. Przykrywamy(...)wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem Upiec każdy placek oddzielnie na złoty kolor. Krem Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Następnie na gotujące się mleko wsypać kaszę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się kluchy(...)rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Składanie ciasta: Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem. Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem i polać polewą
Kuchnia DanusiPołączyć zawartość obydwu misek, po czym dodać marchewkę, orzechy i ananasy, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty(...)zmielić 2-3 razy, aż będzie zupełnie gładki i jedwabisty, wlać syrop i miksować, aż się połączą. Na koniec wrzucić masło i zmiksować na gładko. Połową kremu serowego przełożyć rozkrojone ciasto, drugą połowę wyłożyć na wierzch. Udekorować orzechami i posypać kakaem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś piątek a jak wiadomo już w weekend u mnie zawsze ciasto a czasem nawet dwa . Dlatego dziś zapraszam na Jeden z delikatniejszych serników z
Wanilia i KardamonPrzepyszne ciasto z dodatkiem pieczonych buraków których tak na prawdę nie czuć w środku. Dzięki nim natomiast ciasto ma przyjemny bordowy kolor. Podane z mleczkiem kokosowym i kremem buraczano-malinowym wprost rozpływa się w ustach. Dużo stracicie jak nie spróbujecie ;) Polecam gorąco! Przepis na samo ciasto pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. Zmiejszyłam tylko ilość cukru a następnym(...)razem nie będę go dodawała wcale bo dla nas ciasto było bardzo slodkie. Nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam do niego pyszny krem z pieczonych buraków, malin i miodu malinowego. Wymieszany z mleczkiem kokosowym i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia :) ciasto: 2 upieczone buraki łyżka octu jabłkowego lub białego winnego 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki cukru trzcinowego
Mienta blogczekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy i pomarańcze. Lubię to! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto makowe (na 2 placki): 4 łyżki mąki pszennej (tortowej(...)żeby jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy
Trzeci talerzmusiał być z tort z wieloma obostrzeniami z powodu uczuleń Dlatego powstał tort z kremem ryżowym ( vege ) z dodatkiem dżemu wiśniowego i owoców. Prosty i smaczny, a do tego cieszył małą Solenizantkę Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki (użyłam pszennej tortowej) 1 szklanka cukru 1 szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wódki ¾ szklanki(...)przygotować krem. Składniki na krem: 3 torebki ryżu jaśminowego (300g) 400 g KASI dla wegan, masła roślinnego lub Palmy 5-6 łyżek cukru pudru Ryż gotuję na miękko i odstawiam do wystygnięcia. Następnie przekładam ryż do miski i blenduję na gładko. KASIĘ dla wegan miksuję z cukrem pudrem, następnie dodaję po łyżce zblendowanego ryżu i nadal miksuję, aż krem będzie
Słodki sentymentPyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również
RAROSSAserkiem i wszystko wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Tą masą tiramisu zalałam nasączone biszkopty poukładane na kremie kawowym. Całość posypałam gorzkim kakao i posypałam posypką rum i wanilia. Tortownicę wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto bardzo fajnie się kroiło i świetnie smakowało. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeMoje pierwsze babeczki, które z drżącą ręką udało mi się przyozdobić kremem. Zawsze podziwiam takie wypieki innych blogerów, gdzie ich cupcakes wyglądają bajecznie. Pole do popisu
Pink Envelope[Głosów: 0 Average: 0 /5] składniki : 200 g masła najlepiej z zawartością tłuszczu 82%, w temperaturze pokojowej 180 g mleka skondensowanego słodzonego
Domowy Smak Jedzeniarózgą blendera ubić śmietanę ze śnieżką na sztywno na koniec dodać schłodzoną galaretkę cały czas miksując rózgą śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki serka homogenizowanego 2 jajka krem 1 galaretka truskawkowa 300 ml. kremówki kilkanaście dużych truskawek Jajka ubić z cukrem, następnie dodać serek, mleko i pozostałe składniki. Foremki na mufinki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, piec przez 20 minut. Z wystudzonych(...)wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić, dodać lekko tężejącą galaretkę i szybko ubić. Na dno każdej mufinki włożyć po łyżeczce śmietany na to truskawka i reszta kremu. Gotowe ciastka posypujemy rozkruszonym ciastem
Jadło i czytadłowymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie się prezentuje i stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy. SKŁADNIKI wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową CIASTO ⅔ szklanki (120 g) suszonych moreli pokrojonych w kostkę ⅔ szklanki (130 g) dowolnych orzechów uprażonych i rozdrobnionych ½ szklanki(125 ml) białego vermouthu 2 jajka ¾ szklanki (225 g) puree ze słodkich(...)KREM : W misie miksera umieszczamy miękkie masło, serek mascarpone, ekstrakt z wanilii oraz cukier puder. Ubijamy, aż masa lekko się napuszy i nie będzie w niej grudek. Kremem smarujemy wierzch ostudzonego ciasta, posypujemy pestkami granatu Przechowujemy w lodówce
cool and minty