Chrupiące ciastka przełożone słodkim kremem czekoladowym. Są wspaniałe! Smakują podobnie jak te kupne, ale jednak troszkę inaczej :D Ktoś ma ochotę? Polecam! <3 Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej 1 jajo 2 łyżki masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 125 g cukru Krem: 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g masła 3-4 łyżki ciemnego kakao 1/4 szkl. cukru pudru Przygotowanie: 1. Ciasto: Składniki ciasta szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 30 minut
Nastoletnie WypiekanieCiasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej 2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietany kremówki 30% krem śmietankowy: 600 ml śmietany kremówki 63 łyżeczek żelatyny 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru Galaretka: 1 kubek malin mrożonych lub świeżych
Luźna Kuchniadieta do najzdrowszych nie należy, ani do zbytnio odchudzonych, ale, jeśli miałybyśmy podać jadłospis, do diety uszczęśliwiającej, to pierogi z bananami i kremem czekoladowo-orzechowym byłyby daniem głównym. Coś pysznego i mało skomplikowanego, więc... CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)mąką i wałkujemy na bardzo cieniutkie! Powinno być sprężyste. Kółka wycinamy szklanką. FARSZ: Banany pokrojone w plasterki i krem czekoladowy. Jasne, że najlepszy będzie domowy, ale... czy Nutella nie jest grzechem w pełni uzasadnionym i wybaczalnym? WYKONANIE I GOTOWANIE: Na krążek ciasta (jak najcieńszego) nakładamy łyżeczkę czekolady i przykrywamy ją plasterkiem banana. Szczelnie "zamykamy". Gotujemy w prawie wrzącej, leciutko osolonej
Wypisz Wymalujparzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić(...)jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń
słodki bratekjest, jest stres. Większy niż przed pierwszą randką w ciemno. Składniki: ciasto (prawie) według przepisu z Kukbuka 150 g daktyli suszonych 3/4 szklanki wody 200 g masła 170 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia krem masło orzechowe z 500 g fistaszków ( przepis tutaj ) 350 g serka mascarpone(...)wyrasta… Śmietanę ubijacie z cukrem pudrem, dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś
GRUBY WAŁEKLemon curd to najsmaczniejszy krem, jaki można zjeść, Uwielbiam go i jeśli tylko gdzieś w kawiarni widziałam z nim ciasto to zawsze je kupowałam. Jest idealny do naleśników, deserów, ciast lub do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka heheh. Myślę, że jeśli jeszcze nigdy go nie jadłeś to pokochasz ten idelany balans między słodkim a kwaśnym. Przepis na LEMON CURD
SMYKWKUCHNIczas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i rozcinamy na 2 blaty. Krem: 250 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, po chwili dodajemy olej. Jajka miksujemy(...)resztą mleka, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Krem lekko studzimy, następnie dodajemy drobno posiekane krakersy i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat ciasta przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Karmel: Masło, cukry i miód podgrzewamy i gotujemy około 5 minut. Dodajemy
Gotowanie moimi oczamipowidła śliwkowe, a orzeszki dopełniają smaku. Ciasto smakuje najlepiej po 2-3 dniach z gorącą herbatą ... mniam ... SKŁADNIKI Ciasto miodowe: 3,5 szkl. mąki, 1 kostka masła, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 2 łyżki śmietany Krem kajmakowy: 200 g masła, 400 g masy kajmakowej, 1 łyżeczka kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa(...)orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą. Krem kajmakowy: masło ucieramy dodajemy 2/3 kajmaku, dodajemy kawę. Masa śmietanowa: cukier mieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
słodki bratekbazie. Babeczki o dość "sypkich" spodach których serce stanowi czysty kajmak. Idealnie komponują się z wilgotnym delikatnym, rozpuszczającym się w ustach śmietanowo-kajmakowy kremem posypanym orzechami i polanym niczym innym jak... kajmakiem. Babeczki Kajmakowe - Składniki: Ciasto: 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g masła (w temperaturze pokojowej) 175 g brązowego cukru cukier waniliowy(...)mleka szczypta soli ok. 150 g kajmaku Krem: 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30%) 2 fixy do ubijania śmietany ok. 140 g kajmaku Dekoracja: ok. 2 łyżki kajmaku do polania ok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów Babeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło
Słodka Stronadokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest trochę mój, trochę sięgam do starego zeszytu "Ciasta domowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto! Na początek trzeba(...)Leciutko dociskam wszystkie jeden po drugim. Ostatni, wierzchni pozostaje bez kremu. Można go ozdobić w dowolny sposób. Polewą lub zwyczajnie posypując cukrem pudrem, ja tak zrobiłam. Ozdobę stanowią wzorki cynamonowe, mogą też być ze słodkiego kakao. Teraz torcik ląduje w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie ciasto ponownie zmięknie dzięki musowi, kroi się idealnie. Jestem bardzo zadowolona
I tu będę miała takie teCiasto jest niesamowicie pyszne i dość proste w przygotowaniu. Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika tworzy naprawdę doskonałe połączenie. Całość wbrew pozorom nie jest jest przesłodzona, lecz taka w sam raz! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu. Polecam! (Forma o wymiarach(...)formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 3/4 masy. Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem. Wierzch równomiernie posypać resztą prażonych pestek. (W skrócie: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik.) Gotowe ciasto wstawić do lodówki. W przepisie użyłam masy krówkowej Helio
Di gotujegęste płótno. Nalewka najlepiej smakuje po roku czasu, pije się ją o temp. 8- 10 ºC. Wiśnie, oczywiście uprzednio wydrylowane zawsze wykorzystuję do ciast, szczególnie dobrze smakują we wszelakich tortach z czekoladowymi kremami, bardzo prosto można je wykorzystać również do tarty, wykładamy wiśnie na spód, zasypujemy cukrem, zalewamy galaretką i mamy proste ciasto z dodatkiem alkoholu
Kuchenne aromatyŚwięta się zbliżają, więc w Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z
Mała CukierenkaŁatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie
Mała CukierenkaŁatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie
Mała Cukierenka