Klasyczny 3 bit z kremem budyniowym, śmietanowym z kawałkami czekolady i orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 380g herbatników Petit Buerre 50g mlecznej czekolady kakao Krem budyniowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie wanilinowe 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)wyłożyć krem budyniowy, ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać mus truskawkowy i wyłożyć trzecią warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć krem stracciatella i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać kakao, startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według uznania
Szalona Kuchnia Ewelinynielegalna w niektórych krajach. Przez to zabrakło mi bananów na spód, ale całość i tak wyszła intensywnie bananowa. Nawet beza przeszła smakiem tych owoców! Ciasto zaskakuje konsystencją: kruchy spód, rozpływający się w ustach, bardzo delikatny krem i znów na górze: chrupiąca beza. Całość jest słodka, ale nie przesłodzona - nie martwcie się o to. Do kremu można dodać nieco soku(...)osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Zdjąć z palnika, dodać rozgniecionego widelcem banana, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać masło pokrojone w kostkę, wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić krem do wystudzenia. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzedobrych kilkunastu lat ciasto obowiązkowe na Święta. W tym roku też nie mogło go zabraknąć ale w trakcie pieczenia troszkę pozmieniałam. Dodałam jeszcze blat kokosowy, czekoladowy krem i dużo czekoladowych wiórek na wierzch. Ciasto wyszło ogromne, więc cała rodzina dostała po kawałku. Najsmaczniejsze było we wtorek, kiedy zostały już tylko piętki. Ale jeśli będziecie je piec to zróbcie(...)cukrem na puszystą , kremową masę. Wsypać mąkę przez sitko i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać gorące mleko miksując. Ostudzić (masa zgęstnieje do konsystencji ciasta naleśnikowego). Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę. Krem podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności: kakaowy- połowa jasnego kremu-kokosowy- połowa kakaowego kremu-bakaliowy- połowa jasnego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)misce, dodajemy cukier puder i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż masa będzie gładka i puszysta. Budyń dzielimy na 3 części – jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ciasta (powiedzmy 1/5 całego kremu), a pozostałe dwie części po równo (po 2/5 całego kremu). Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy kremem budyniowym, układamy na nim obok siebie herbatniki, a na wierzchu rozsmarowujemy masę toffi
Trzeci talerzWłoszech limoncello jest spożywane podczas letnich wieczorów i serwowane jest na zakończenie obfitych kolacji. Ale jego zasoby są nieskończone. Limoncello używane jest również do przygotowywania przepysznych deserów, ciast i kremów. Jakiś czas temu na blogu pojawił si ę przepis na cytrynowy tort z limoncello , kremowy, delikatny, wprost rozpływający si ę w ustach. Zapraszam Was do przeczytania
La grande e la piccola cuocarozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka i ostudzone wylewamy na tort. Dekorujemy marsami. Zbyt rzadka polewa zlatuje z tortu, tak więc polecam kajmak dać na pierwszy blat ciasta, potem krem i biszkopt. Tak więc unikniemy rozlania się polewy na wierzchu tortu. Mimo wszystko wyszedł on bardzo smaczny, wszystkim mega smakował :) polecam
Kulinarne Fantazje MarioliKrucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy. Artykuł Krucha tarta cytrynowa z bezą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pldrugim płatem ciasta. Śmietanę miksujemy z cukrem waniliowym na sztywno,dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać świeżą wanilię i odrobinę dosłodzić cukrem. Na wystudzony płat ciasta nakładamy połowę kremu,pokrojone truskawki,a na nie resztę kremu. Całość przykrywamy drugim płatem upieczonego ciasta. posypujemy cukrem pudrem i gotowe
Cytryna&Co.Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Tort Dwa Michały to połączenie dwóch przepysznych kremów: krem z michałkami klasycznymi i krem z
Słodki PomysłŻyczę smacznego. Zamiast żelatyny do kremu można dodać dwa śmietan-fixy. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić jajka, dodać cukier, szczyptę soli. Ubić na masa jajeczna
Kuchnia Pokoleńlekka kwaskowatość. To kawa dla każdej kobiety (choć i nie tylko), to kawa idealna na co dzień! Szczerze polecam Wam ją spróbować. A w kuchni… idealna do kremów, nasączania ciast i najróżniejszych deserów. Ostatnio zrobiłam z nią przepyszny deser warstwowy z mascarpone, a na dniach planuję jeszcze przygotować domowe lody – kawa mielona smakowa szwajcarska czekolada + mleczko zagęszczone + śmietanka
Słodkie okruszkidługi jesienny wieczór zapraszam na pyszne ciasto korzenne z kremem budyniowym, powidłami i orzechami włoskimi. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 1 łyżka przyprawy korzennej, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt ciemny: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 3 łyżki oleju
Tradycyjna kuchnia Kasiorzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. Następnie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Takim kremem przekładamy biszkopty, wafle, można użyć go jako krem do ciast, tortów, naleśników. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne, kakaowe ciasto bez pieczenia za to z herbatnikami i masą budyniowo-maślaną. Bardzo proste do przygotowania, podzielne i co dla mnie najważniejsze przy ciastach z kremem, nie jest za słodkie i mdlące dzięki balansującej smaki warstwie z dżemu porzeczkowego :) Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm: (Inspiracja: " Kwestia smaku ") 1 litr mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej
Simply FoodLekkie, owocowe ciasto z kremem śmietanowym – obowiązkowy deser na Midsommar w Szwecji 🙂 Biszkopt: Składniki: 6 jajek 220g cukru 120g mąki 50g mąki ziemniaczanej oddziel białka od żółtek w jednej dużej misce ubij białka z 2/3 cukru na sztywną pianę (taką, żeby nie wypadała z miski po odwróceniu, a po wyjęciu mieszadeł powstały „szczyty”), [...] Artykuł MIDSOMMARTÅRTA pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową babkę z polewą czekoladową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na […] Artykuł Kawowa babka
Pink Envelopegładką masę. Biszkopty nasączamy sokiem z limonki i posypujemy skórką z limonki (trochę skórki zostawiamy do dekoracji). W tortownicy o średnicy 24 cm układam nasączone biszkopty, a potem krem. Gotowe ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać skórką z limonki. ***** First, we rub the peel of lime, then we squeeze the juice out of mandarin and lime
Projekty ze smakiemCiasto Zielone Jabłuszko Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami
Blog z Apetytemmleka 5-6 łyżek cukru.Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch ok.3-4 min.Porcjami dodajemy zimny budyń Miksujemy do połączenia się składników. Na jeden płat upieczonego ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaprzez pieluszkę tetrową lub białą ściereczkę kuchenną. Wyciśnij resztki syropu z mokrych kwiatków. Przelej do buteleczek lub lub małych słoiczków, możesz zapasteryzować. Syrop dodawaj do wody, herbaty, koktajli, kremów do ciast i tortów, nasączaj blaty biszkoptowe
Delicious PlaceBardzo dobre ciasto, trochę z nim pracy ale warto. Polecam bardzo. Przygotowanie bezy – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać
Kuchnia Pokoleńpudru. Gdy śmietana będzie już nieco ubita, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować do czasu połączenia się składników. Podzielić krem na 2 porcje. Pierwszą porcję kremu (pianki) wylać na ostudzony biszkopt, który będzie dolną warstwą ciasta. Wstawić ciasto do lodówki, by masa piankowa stężała. WARSTWA TRUSKAWKOWA: Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Truskawki umyć osuszyć, pokroić na mniejsze(...)zalać je tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstawić ciasto do lodówki, a gdy galaretka truskawkowa stężeje, to należy rozprowadzić na niej pozostałą część kremu piankowego. Pozostały blat biszkopta szpinakowego pokruszyć na mniejsze kawałeczki i oprószyć nim wierzch ciasta. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ciasto szpinakowe z truskawkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeHej! Tort Fraisier to elegancki i wyszukany tort. Śmiało można go podawać na przyjęciach. Niewątpliwą ozdobą są ułożone truskawki w niebanalny sposób. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieHej! Jeśli macie chęć na ciepłe śniadanie, a w dodatku na jajko to ten przepis powinien Was zaciekawić. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieDziś, w dniu swoich urodzin jestem pewna, że gdybym jeszcze raz mogła przeżyć swoje 5 urodziny byłabym zachwycona takim tortem! Tylko
Słodki Pomysłbazarkach i nie są tanie. Jednak warto, warto... Czego potrzebujemy: Składniki: 1 pomarańcza 3 garści malin 1 łyżka rodzynek 30 ml skrobi ziemniaczanej 2 łyżki budyniu WINIARY do kremu i ciast skórka z cytryny sok z cytryny KRUSZONKA: 1 szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanka mąki ryżowej wymieszaną z mąką kokosową 1/3 szkl. cukru trzcinowego (lub mniej jeżeli ktoś woli mniej
Kuchnia w oparachrówno rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły
Swojskie jedzonkooraz czekolada może w dziecinnych oczkach tylko dodać wypiekowi atrakcyjności. Powiem szczerze, że nawet nie wiem, jak smakowało - zniknęło do ostatniego okruszka, razem z dwiema towarzyszacymi wielkimi tacami ciast: waniliowym z kremem mascarpone i czekoladowym z kremem czekoladowym (i kropelka aromatu do ciasta o smaku, a jakże, coli). Żeby nie dodawać sobie niepotrzebnego bałaganu to przyjęciowe posypałam tylko cukrem
Lejdi of the housewszystkim trzeba unikać wysokokalorycznych tradycyjnych potraw i zastanowić się nad ich modyfikacją, aby były mniej kaloryczne, ale również smaczne. Majonez warto zastąpić jogurtem naturalnym, tłuste mięsa - chudymi, a ciasta z kremami - babką jogurtową lub sernikiem w wersji light. Wskazane jest również zastosowanie zamienników białej mąki, cukru czy soli i należy wybierać przepisy z jak największą ilością warzyw, gdyż mają dużo
Kuchnia MagdaLenyszklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody masa serowa: 900 g sera twarogowego masa marcepanowa 1 budyń do ciast i kremów 4 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru sos malinowy: 250 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny jajka czekoladowe: 1/5 masy
wesoła kuchniahińczycy darzą jajka niezwykłym uwielbieniem. Dodają je ugotowane na twardo do zup, rozbełtane do makaronów z woka, robią z nich kremy do ciast i przechowują w niegaszonym wapnie przez 100 dni. Te marmurkowe jajka na szczęście robi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane
Food Squaremieszając. Na końcu wlewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Czekolada nie może być za gorąca, bo nam roztopi masło ! Wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowym kremem przekładaj ciasta, torty, ciasteczka
Przepisy i porady kulinarnezlej płyn znad osadu i rozlej go do butelek, zakorkuj szczelnie. Naleweczka jest gotowa. Nalewkę tą możesz dodać do popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz ją także wykorzystać do ciast i kremów. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także
Przepisy i porady kulinarneWczoraj (30 marca) obchodziłam swoje 24. urodziny. Z tej okazji chciałabym się z Wami podzielić moim tortem. :) Na razie będzie to przepis tylko na ciasto i kremy. Jeszcze nie czuję się na siłach, aby umieszczać tu instrukcje dotyczące dekoracji, gdyż jest to mój początek i się uczę! Składniki: I. Biszkopt (obręcz o średnicy 18 cm): 5 całych
DominikaDolciBardzo proste, łatwe i szybkie ciasto, które swoim żywo zielonym kolorem przypomina mi, że już za niedługi czas zawita do nas wiosna! :) Na szczęście, bo już
MamaOskarkaZapraszam po mój sprawdzony przepis na karpatkę z kremem budyniowym . Ptysiowe ciasto do karpatki oraz najlepszy, puszysty krem budyniowy to podstawa. Bardzo dokładnie opisałam cały proces robienia karpatki. Jeśli tylko podążysz za moim przepisem, to jestem pewna, że Twoja karpatka wyjdzie idealnie
AniaGotuje.plHej! Na dworze zimno. W taką pogodę idealną będzie rozgrzewająca zupa z kurczakiem gros i papryczką chili. Dałam jej tylko odrobinę, a i tak zadziałała wspaniale
Tylko pysznieHej! Bardzo lubimy śniadania na ciepło. Kiedy więc rano dysponuję czasem, to smażę omlety albo placuszki. Dziś mamy pancakes, które przypominają lato. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniewyjątkowy dzień wyjątkowy deser. Babeczki Red Velvet, z kultowego czerwonego , puszystego ciasta z kremem waniliowym i różami z marcepana skuszą każdego. Udekorować je można marcepanem lub serduszkami z galaretki truskawkowej, albo posypać okruszkami z rozdrobnionej babeczki. BABECZKI RED VELVET Składniki: babeczki: 250 g mąki 200 g cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Bon appetit mon amieZobacz także: Mój kaszak Ciasto o wielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie... Ciasto magiczne Ciasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Ni... Odchudzona napoleonka Lubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, ... Sernik dyniowy Sernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wy... Post Mus czekoladowy bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPyszna biała zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami. Składniki: 600 g ziemniaków 2 korzenie pasternaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 200
Ze smakiem i z pasjącienką warstwę dżemu porzeczkowego na to wycisnąć 1/3 nadzienia waniliowego Lauretta. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Na koniec przełożyć trzecim blatem ciasta i wyłożyć resztę kremu waniliowego Lauretta. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościdodawać wystudzony budyń. Całość wymieszać. Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny biszkopt rozsmarować połowę masy waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościczas spotkań z przyjaciółki. Czysta radość, chcesz ich ugościć najlepiej jak umiesz. Poczęstować czymś dobrym, zaskoczyć nowymi smakami . Z pomocą przychodzi nam ciasto miodowe karnawałowe, którego smak ciasta miodowego zachwyca, zaś krem poezja smaku. Składniki Ciasto 150 g masła 180 g miodu 100g cukru pudru 1 kg mąki krupczatki 20 g sody 2 jajka 1 żółtko 2-3 łyżki śmietany
Kulinarne pyszności Molkiwięcej nie mieli trudności z ubiciem śmietanki. Dodam tylko, że jest rewelacyjna i doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej. Na jej bazie możecie przyrządzić kremy do ciast, udekorować nią kawę, desery... i zjeść w wersji solo. Polecam! 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego; bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów, które mogą sprawiać, że z mleka nie oddzieli się
Di gotujeMałe co nie co podczas Świąt zamiast ciast z kremem, to moja propozycja na słodkości do kawki. MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE CIASTKA Z PISTACJAMI I ŻURAWINĄ ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE KRUCHE BABECZKI Z KREMEM ORZECHOWYM ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM ŚWIĄTECZNE MUFFINY PIERNIKOWO-MARCHEWKOWE MUFFINKI
słodki bratekŚwiąteczne babeczki to pyszna, słodka niespodzianka dla Waszych najbliższych! W tamtym roku na blogu pojawił się przepis na babeczki mikołaje, w
KuchniaWeDwoje.plparę minut, więc nawet jeśli zaskoczy Was niespodziewana wizyta gości, a w lodówce znajdziecie mascarpone, możecie ich oczarować tym prostym, ale smacznym deserem. To takie połączenie szarlotki i ciasta z kremem. HERBATNIKOWIEC Z JABŁKAMI Składniki: (8 porcji) 4 opakowania herbatników typu Petit 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 2 duże kwaśne jabłka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki
Bon appetit mon amieBlueberry Corner by "jagodzianka" Sok z pigwowca jest doskonałym dodatkiem do herbaty, wody, kompotów, ale także do słodkich kremów, czy ciast. Owoce pigwowca są … Przeczytaj cały artykuł Post Sok z <span>pigwowca</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornertemperaturze 175 C. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy całość na puszystą masę trzepaczką. Chłodzimy. 6. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem wyciskając zgrabne rozetki. Posypujemy posypką i gotowe
vaniliowoczekoladowamirabelek. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy waniliowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada. Rada: Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki dżem, aby był winny lekko kwaskowaty
Ciastka - domowe słodkościcukier waniliowy. Ubitą śmietanę wymieszaj następnie z serkiem mascarpone, tylko do połączenia się składników. W moździerzu rozgnieć pistacje. Pokrój figi na półksiężyce. Na wierzch ciasta wyłóż krem, na nim ułóż figi. Posyp je pokruszonymi pistacjami, polej następnie obficie całość miodem. Smacznego
Garniec Magaliekilka świeczek w zależności od potrzeby i byłby z tego idealny tort. W każdym razie na moje najbliższe urodziny zamawiam taką opcje... Bez cukru, bez ciasta, bez kremów - warzywno-białkowy idealny również, dla tych którzy stosują dietę niskowęglowodanową, lub liczą kalorie, na pewno będzie ich tu mniej... Składniki: duży słoik pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 mała
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemiękkim środkiem, robi się je baaardzo szybko, a co najważniejsze zawsze się udają 😉 Są super pomysłem na wykorzystanie białek, które czasem zalegają nam w lodówce od jakiegoś ciasta czy kremu. Idealne do popołudniowej "małej czarnej" 😊 Składniki: ( na 24 ciasteczka) 4 białka jaj 200 g wiórków kokosowych 1/2 szkl. cukru (lub 5 łyżek erytrytolu) 80 g masła szczypta soli
Walijskie PichcenieDżem z malin robię bez przecierania, gdyż zawarte w nich drobne pestki uważam za cechę charakterystyczną malin i zupełnie mi one nie przeszkadzają. Jeśli potrzebuję do ciasta lub kremu malin bez pestek, to dżem lekko podgrzewam i dopiero go przecieram przez sitko. Słodkie maliny zawierają sporo pektyn, dlatego przygotowując z nich dżem, można ograniczyć ilość cukru, a dżem
Kuchcik gotujekilku tygodni moja ma ł a kuchareczka prosiła mnie o ciasto z kremem z mango. Jak tu odmówić dziecku, które ma wielk ą ochotę jeść a jeszcze większą piec i krzątać si ę w kuchni :) Za oknem wciąż upały, wi ę c przygotowałyśmy tart ę bez pieczenia. Tarta na mocno
La grande e la piccola cuocaLekki i delikatny, wręcz piankowy deser z wyraźną nutą kokosu i soczystymi wiśniami. Przepyszny :). Latem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/bor
Opowieści z piekarnikaCiasto Biały Lion – to ‘biała’ wersja ciasta Lion bez pieczenia, na które przepis znajdziecie tutaj: Ciasto Lion – przepis . Podane składniki wystarczą na
Kulinarne Przebojegalaretką agrestową) i budyniem kokosowym. Podekscytowany zacząłem szperać w Internecie i szukać wskazówek i przepisów na poszczególne części mojego wypieku: na ciasto, na krem budyniowy oraz na owocową […] Artykuł Tarta z agrestem i budyniem kokosowym pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tastetofu, śmietany i tapioki. Restauracja Ume no Hana. Kioto – deser cukrowy z wizerunkiem złotej świątyni (dziedzictwo UNESCO ) z dodatkiem jadalnego złota. Ogród herbaciany w Kinkakuji. Tokio – ciasto przełożone kremem i truskawkami z herbatą Sencha. Fukuoka – piekarnia z bułeczkami niedaleko parku Ohori. Znany i lubiany deser także w Polsce, prawda? Fukuoka – wata cukrowa, smak dzieciństwa. Totti Candy Factory
Kuchcik gotujeFrużelina to fajny dodatek do gofrów, naleśników, deserów, a także do kremów do ciast. Można robić z praktycznie z każdych owoców, ale najlepsze są te z dużą zawartością pektyny jak np. wiśnie czy jagody, wtedy mają fajną konsystencję. Składniki: 500 g malin świeżych (mogą być również mrożone) około 6 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny
talerz przyjemnościBeza - najlepszy sposób na wykorzystanie białek pozostałych po domowych lodach, które ze względu na nowy nabytek - maszynę do lodów - ostatnio u nas królują. Niestety jednak jak
Słodkie inspiracjeOwocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową
Przepisy Kulinarnemimo to wygladają efektownie. Ten do takich należy, bezwątpienia cieszy oko i zapewne przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym koneserom galaretki. Smaczna, lekka alternatywa dla ciężkich ciast i kremów, świetnie sprawdzi się na urodzinach pociechy lub umili ciepłe popołudnie w ogrodzie. Składniki (4 porcje): 2 kolorowe galaretki 2 (300 g) waniliowe serki homogenizowane 3 szklanki (750 ml) gorącej
Fitsweet.mekarmelem na czekoladowym spodzie. Wypiekarnię odwiedzamy w tygodniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Tutaj także czuć świąteczny klimat. W menu są akurat przepięknie wyglądające babeczki z świątecznym w smaku kremem. Każde ciasto jest dopracowane pod kątem smaku oraz składników. O efekcie wizualnym nie wspominając! Wypiekarnia to także miejsce przyjazne dzieciom. Najmłodsi mają do dyspozycji maly stoliczek z kredkami, czymś
Raj dla PodniebieniaDzień dobry w maju! Rozpoczynam ten najpiękniejszy miesiąc w roku zaległym co prawda, ale najlepszym przepisem na pieczony sernik Oreo - cudownie delikatnym, śmietankowym, z kawałkami ciasteczek
Słodkie inspiracjeJeśli jeszcze wahacie się, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i
Słodkie inspiracjektóra mu się oprze... Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami. U mnie wystarczają ozdoby z Cukieterii . Może także idealnie posłużyć jako krem do ciasta, czy ciasteczek. Polecam! (1 porcja) 150-170g tofu naturalnego (u mnie ze słoiczka z eSłoneczko ) (*) 75g czekolady mlecznej (**) Opcjonalnie: 1 łyżka kakao 1 łyżka soku z cytryny
Di gotujeKalorycznie, słodko i pysznie :) Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu
Różne smaki w kuchniDrugi z tortów, jaki przygotowywałam na swoje urodziny. Ten, w przeciwieństwie do poprzedniego, jest przede wszystkim mniej słodki i ma owoce zamiast cukierasów ;) Ciemny biszkopt nasączyłam
Słodkie inspiracjeTo ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z
Cynamonowe szczęścieWierzch masy jogurtowo -agrestowej delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką. 6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta. Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem. Gotowe
vaniliowoczekoladowaMama robiła ostatnio faworki i zostało jej 15 białek. Szkoda je było wyrzucić (a mama nie lubi mrożonych białek) więc postanowiła z części zrobić roladę bezową
Lili w kuchniNasz tort czekoladowy jest jednym z ulubionych dziecięcych tortów – dlaczego?! Jego podstawa to dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi…jesteśmy pewni,że starsi smakosze tortów
Domowe TortyLubicie naleśniki? Jeżeli tak, to mam dla was propozycję,która na pewno się wam spodoba. To tort naleśnikowy. można go podać jako słodki posiłek, lub jako
Polska Zupababeczek smarujemy masłem. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek babeczki i ciasto kruszymy na talerzyku. Krem: 400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru(...)pudru 2 śmietan-fix Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i lekko mieszamy z całością. Babeczki napełniamy kremem. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i granatem. Smacznego
Pyszności SłodkościSłodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast. Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem dlaczego. Może właśnie dlatego, że jest dla mnie takie wyjątkowe? Tym razem zrobiłam na Wyjątkowy Dzień. Pierwszą Komunię Naszej Oliwki. Dla nas wyjątkową, ale też skromną. Naszą. No właśnie. Planowałam napisać post(...)cukier puder. Dodajcie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszajcie i podzielcie na dwie części. Każdą część piany rozsmarujcie na blacie z kruchego ciasta, posypcie orzechami włoskimi i pieczcie kolejne 15 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odstawcie do przestudzenia. Ostatni odcinek to krem budyniowy. Odlejcie około pół szklanki mleka, wymieszajcie z mąką pszenną i ziemniaczaną, żółtkami i ekstraktem z wanilii. Pozostałe mleko zagotujcie
OliveandThymeTaki deser możecie zrobić w dużej misce lub w pucharkach. Porcja jest dość duża. Pierwsza warstwa – galaretkę pomarańczową rozmieszać w gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i
Kuchnia PokoleńPischinger czekoladowy jest jednym z bardzo znanych i lubionych ciastek – zwykły wafel, przełożony kremem w cukierni kosztuje około 25 zł za
KuchniaWeDwoje.plCiasteczka z tego przepisu robiłam na święta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty
Delusional Trinekocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;) Składniki na domowy Baileys: na około 1 litr likieru
Rozpustne gotowanieBabeczki Mikołaje to przepis kierowany w szczególności do mam, babć i wszystkich, którzy chcą zrobić smaczną niespodziankę swoim pociechą 🙂 Babeczki z
KuchniaWeDwoje.plTort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka. Ja
KuchniaWeDwoje.plJak już zapewne wiecie rzadko piekę ciasta. Przy okazji świat postanowiłam jednak, że sernik być musi. Pomyślałam, że powinien odpowiadać moim standardom, więc składniki, które chciałam
Przysmaki KarolkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Babka makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nadszedł grudzień, święta coraz bliżej, a więc trzeba zacząć myśleć nad świątecznym menu W związku z tym chciałabym
Marta Gotujerobię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze ogranicza nas tylko nasza smakowa wyobraźnia. Dzisiejsza mieszanka powstała "na nos". Dosypywałam, mieszałam i wąchałam aż zapach pasował mi idealnie. Pamiętajcie jednak, że to WAM ma pachnieć
Codzienna kuchnia niecodziennaścianą ludzie, jakby nigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie
Z Kuchni Do KuchniCoś dla wielbicieli maku🙂 Składniki Biszkopt: 45 dag maku 8 jaj 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 4,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki
czarrna od kuchnireszta mogła zmieścić się w lodówce. Bardzo, bardzo łatwa, jednoskładnikowa rzecz do przygotowania, a sposoby jej wykorzystania ogranicza co najwyżej wyeksploatowana wyobraźnia ;) Takie puree można wykorzystywać w deserach (ciasta, ciasteczka, kremy itp) oraz do wytrawnych potraw, np: jako gotową bazę do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach. Dodatkowym plusem jest również
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców
Kulinarne przygody GatityCiasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc. Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować w słoiczku
Codzienna kuchnia niecodziennaUlubiony placek mojego dzieciństwa. Sumiennie co roku kiedy mama pytała co mi upiec na święta odpowiadałam Czeski! Sentyment pozostaje i dalej jest to wg. mnie najlepsze ciasto z kremem. Czytaj więcej
Biały fartuszekwarzyw kiedy ten mniejszy z zestawu jest poza zasięgiem ręki. Ciekawostką dla Was może okazać się fakt, że nóż do pieczywa idealnie kroi wszelkiego rodzaju torty i ciasta z kremem, lepiej niż te o gładkim ostrzu ;) Poważnie! Nóż szefa kuchni długość ostrza 19 cm. Nóż o tym kształcie długo był moim ulubionym, ale przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się
Blondynka GotujeMyślę, że nikomu nie trzeba przedstawiać tego pysznego połączenia smaków, gdyby jednak zdarzyło się, że jeszcze nie mieliście okazji go próbować nadróbcie to koniecznie. To jeden
Polska ZupaSoczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim smakoszom dań z drobiu :) Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym
Kulinarne PrzebojeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto z cukinią i orzechami. Polane czekoladą i posypane posiekanymi orzechami. Wyglądem przypomina murzynek
Marta GotujeDziś mam dla Was smakowitego przekładańca z jabłkami. Ciasto idealne na specjalne okazje, bo trzeba się przy nim odrobinę napracować, ale wygląd i smak zdecydowanie wynagradzają
Cynamonowe szczęściemogę polecić! Świetny skład, bez dodatku cukru, a dodatkowo bezglutenowe i ekologiczne. Używam ich do zagęszczania i nadawania dodatkowego smaku moim śniadaniowym owsiankom. Dobrze sprawdzą się również jako krem do ciast i innych wypieków. Dotychczas próbowałam tylko wersji waniliowej i czekoladowej, także poniższe bardzo mnie interesują, a szczególnie ten z dodatkiem herbaty matcha :) truskawkowy morelowy ananasowy z matchą PRZYPRAWA
Zdrowie na języku :Ppolędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń z karkówki, ciast z kremem itp.). Przez ten tydzień, kiedy pijemy wodę z cytryną starajmy się zastosować rozwiązanie pięćdziesięcioprocentowe, o którym pisze Mireille Guiliano w swoich książkach. Czyli - nakładajmy sobie na talerz połowę tego
Posadzone i zjedzonedeserów, jak i dań obiadowych. Wiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki
mojewypiekiinietylkowypieki, które mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ciekawa jestem, do której z grupy Ty należysz? Choć mają specyficzny smak, to ja jestem zdecydowaną wielbicielką tych okrągłych, uroczych ciast z kremem (lub bez). W mojej rodzinie należę tym samym do mniejszości. Panuje u nas opinia, że muffinki to po prostu takie „buły”. Aby […] Artykuł Muffinki z jagodami
WiszniówkaDawno już nie było na blogu przepisu na danie, które mogą wykonać dzieci. Czas nadrobić zaległości! Oto urocze “bananowe różyczki” z kajmakiem i budyniem, które zachwycą
Wiszniówkatruskawkowe, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze. Wykorzystuję je nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast. Składniki: 2 kg truskawek 2 opakowania konfitur-fix 1 kg cukru 1 cytryna Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze kawałki
Kuchnia w czekoladzieczasu do czasu lubię ciasto bez żadnych dodatków czyli bez kremów, owoców. Takim ciastem jest np. murzynek. Idealny do kawki. Nie za suchy, nie za słodki. Nie jest to taki typowy przepis na murzynka, ponieważ jest to wersja przyśpieszona. Dodatkowym plusem tego ciacha jest to, że nie wymaga miksera :) Składniki: 350g mąki
Amatorka kuchenna"Leśny mech", to ciasto o niecodziennym wyglądzie. Wyrazisty zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Ułożone na nim czerwone owoce mocno kontrastują z zielenią ciasta. Jest nie
Przepisy Kulinarnesłodki smak kalarepy. Możemy ją jeść na kilka sposobów: - na surowo- ja uwielbiam lekko skropioną oliwą i posypaną szczyptą soli - w zupie- idealnie sprawdza się w zupach typu krem - w cieście- sprawdzony sposób aby namówić dzieci do zjedzenia tego zdrowego warzywa :) - pieczona- można ją również smacznie nafaszerować - zamarynować- i cieszyć się jej smakiem cały rok Na co zwrócić uwagę
Tradycyjna Kuchniablacie kuchenny. I codziennie mi służy. Robot Desire od Russell Hobbs oprócz pięknego bordowego koloru, ma do zaoferowania sporo funkcji: Krojenie na plasterki Ścieranie na tarce Ucieranie kremów Zagniatanie ciasta Rozdrabnianie Przygotowywanie koktajli dzięki kielichowi do blendowania Nie znalazłam minusów w tym urządzeni. Całkowicie się w nim zakochałam i codziennie z niego korzystam. Tarcze do krojenia i ścierania świetnie służą
Gotowanie i blogowanieCiekawy przepis na bardzo szybkie, lekkie, owocowe ciacho W sam raz na upalne dni Składniki biszkopt z 5 jajek na tortownicę 26 cm 2 małe kubeczki
czarrna od kuchniWoW jest idealnym przykładem MMORPG, które traktuje kulinarne elementy z większą uwagą niż tylko jako ozdobny dodatek do wykreowanego uniwersum. Mimo, iż gotowanie jest w WoWie
Nerds Kitchendodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami
Smakołyki AsiCo prawda sezon na truskawki dopiero przed nami, ale to też doskonały moment na wykorzystanie mrożonych zapasów. Dzisiaj przedstawiam wam mini-serniczki z nierafinowanym cukrem trzcinowym
vaniliowoczekoladowamoże zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się nie zmarnuje;) Składniki: 6 żółtek 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g cukru 1 laska wanilii 200 ml wódki Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy ziarenka wyskrobane
Smakowity Blog KulinarnyOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne
Z miłości do słodkościużyłam Helio ) 50 żurawiny suszonej ( użyłam Helio ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masło ubijamy na puch z cukrem pudrem – masa musi być biała i gęsta niczym krem do ciasta. Dodajemy jajko, miksujemy do połączenia. Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek, płatki owsiane, orzeszki, żurawinę i zagniatamy ciasto. Nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni. Przygotowane
Gotowanie i blogowanieKremowy deser z dodatkiem kawy :) Składniki 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 250 g ricotty 1 łyżka kawy mielonej brzoskwinie z syropu Sposób przygotowania
czarrna od kuchniMięso w pikantnym, kremowym sosie Składniki 2 plastry schabu 1 cebula 20 dkg pieczarek 1/2 szklanki gorącego bulionu 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz ostra mieszanka
czarrna od kuchniDelikatne, lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku :) Składniki 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany 30% 2
czarrna od kuchniSkładniki Biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 kostka masła, 15 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 3
czarrna od kuchniNa urodziny mojej córki postanowiłam zrobić tort rafaello. Trochę pomyślałam co taki tort mieć powinien i wyszło, że powinien być właśnie taki : biszkopt : 6 jajek 0
Polska ZupaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bardzo smaczny tort SPARTAK. Niewiele ciast mi smakuje, bo nie przepadam za słodyczami, a ten tort jednak trafił w
Przepisy Aleksandrypieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem. Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy oddzielaniu białek od żółtek pilnować by ani odrobina żółtka nie trafiła do białek, a miska w której miksujemy
Kuchcik gotujeBardzo smaczne ciasto z kremem na bazie mleka w proszku. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Z doświadczenia wiem, że znika bardzo szybko. Składniki Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 ) 2 x 6 jajek 2 x 6 łyżek … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPolecam wam Ciasto,które jest naprawdę pyszne zwłaszcza dla miłośników smaków kawy a ja do nich należę. Placek ten widziała kiedyś w pewnej cukierni i zaraz
Kubki smakujednak trochę chcę do niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami
More food, love and dreamsLubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie
kolorowotorcikowopieczoną dynię. Różnica w tych puree jest taka, że z gotowanej to puree wychodzi bardziej płynne, natomiast puree z pieczonej dyni jest bardziej zwarte. To można wykorzystać to kremów, do ciast, bez obaw, że „rozwodni” nam efekt końcowy. Uwielbiam je za piękny kolor i szeroki zakres zastosowań, a przepis jest banalny Składniki: 1 średnia dynia; Wykonanie: Dynię obrać
dom-agi.plKlasyczn e, włosk ie danie " Carbonara" składa się z spręzystego makaronu spaghetti , kremowego sosu na bazie żółtek ora z boczku . Domową Carbonarę możemy jednak przygotować w
Słodka StronaMiodownik z 2 ciast. Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka sody 2 jajka 4 łyżki miodu 150 g masła 2 lub 3 łyżki śmietany
PychotkaaaSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 8 jajek 2 łyżki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody olejek
Pychotkaaaczasu, aż powstanie kremowa konsystencja. Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić
Kuchcik gotujesobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę ją w niewielkiej ilości wody a później miksuję otrzymując gładki krem. Moja dynia miała po oczyszczeniu około 5 kg*. Dynię
kawawszklancebaaaaardzo ostry nóż. W takich sytuacjach zazwyczaj sięgam po niepozornie wyglądające " pikutki" Victorinox . To chyba najlepsze noże " do zadań specjalnych ", zwłaszcza, kiedy trzeba pokroić pomidory, banany czy.... ciasto z kremem. Składniki - proporcje dotyczą suszarki MSG-04 firmy MPM 12 bananów 2 łyżki stołowe curry bardzo ostry nóż i............ 10 godzin oczekiwania Przygotowanie Banany obrać, przekroić wzdłuż (zdjęcie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajpierw zrób biszkopt. 5 jaj oddziel na żółtko i białko. Białko ubij z szczyptą soli na sztywno, dodaj cały czas miksując pół szklanki cukru pudru i
Pasje Jolki