ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:462/1378)

Ciasto ,,Kawoszek''. 522

kawy? Ja uwielbiam. I stwierdziłam, że zbyt rzadko je piekę. Ciasto w każdej swej warstwie ma kawę cappuccino, samej kawy cappuccino pić nie lubię ( wolę czarną ), ale w cieście uwielbiam. Biszkopt, krem, pianka i dekoracja z biszkopcików to idealne połączenie. Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale też łatwe w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Spróbujcie koniecznie, a ja zapewniam(...)kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. 4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku był

Izabelawkuchni
FALE DUNAJU 205

Fale Dunaju to ciasto wszystkim znane i lubiane. Warto go zamieścić na blogu, bo jest znakomite.  Piekłam go nie raz, ale z innego przepisu, w którym trzeba utrzeć masło z cukrem, żółtkami itd. Bardzo tego nie lubię i na dodatek nie zawsze mi wychodził.  Jakiś czas temu przeglądając internet natrafiłam na bardzo fajny przepis ze strony  W KUCHENNYM(...)wciskamy w nie owoce . Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 185-190 stopni C do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy  w uchylonym piekarniku  do ostudzenia. WYKONANIE KREMU : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w reszcie mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i chwilkę gotujemy, mieszamy żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia

Pani na deser
Ciasto chałwowe 207

Pyszne, kremowe ciasto, idealne na wszelkie uroczystości. Biszkopt przełożony jest dżemem z porzeczki, masą chałwową, a z wierzchu - kremem rodzynkowym. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach spędzonych w lodówce, gdy smaki się zmieszają, a biszkopt cudownie się nasączy. Polecam! uwaga: pamiętajcie dzień wcześniej namoczyć w alkoholu rodzynki (opis i ilość poniżej); można też wcześniej upiec biszkopt Składniki Biszkopt upieczony

Słodkie inspiracje
Ciasto z nektarynkami 123

dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu 180 o C) przez około 25-30 minut, aż ładnie się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy. Warto spróbować kremu i jak coś dodać więcej cukru pudru. Wszystko zależy(...)waszych upodobań smakowych. Tak przygotowany krem nakładamy równomiernie na upieczone wcześniej, wystudzone ciasto. Dekoracja: Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Posypujemy ciasto na przemian migdałami i nektarynkami. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki

Programista w kuchni
Ciasto z nektarynkami 154

dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu 180 o C) przez około 25-30 minut, aż ładnie się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy. Warto spróbować kremu i jak coś dodać więcej cukru pudru. Wszystko zależy(...)waszych upodobań smakowych. Tak przygotowany krem nakładamy równomiernie na upieczone wcześniej, wystudzone ciasto. Dekoracja: Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Posypujemy ciasto na przemian migdałami i nektarynkami. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki

Programista w kuchni
Tort bez glutenu, bez laktozy, bez jajek 95

rozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. U mnie część z kakaem tworzyła spód. Drugą część, bez kakaa upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp  180 °C. Krem: Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski(...)Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą część ciasta, z kakaem wyłożyłam schłodzony krem, następnie drugą część ciasta (bez kakaa),  czekoladę i dodatki (migdały). Udekorowałam ciacho i wstawiłam do lodówki

nietadieta
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #15 Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe 351

ciacho, to dajcie znać jak wam poszło. Pomimo zakalca ciasto w smaku wyszło pyszne, więc i tak serdecznie polecam PS. ciasto będzie szybkie i łatwe jeżeli macie pod ręką lemon curd (przepis tutaj ). Jeżeli nie, to polecam zastąpić krem, bitą śmietana i owocami. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: – 225 g miękkiego masła – 225 g drobnego cukru(...)więc po 10 minutach próbowałam po raz kolejny. Patyczek już nie był oblepiony surowym ciastem, ale dla pewności pozostawiłam ciasto jeszcze na 5 minut w piekarniku. Po wystudzeniu ciasta przygotowała krem cytrynowy. Krem cytrynowy : – 3 łyżki mascarpone zmieszałam z 5 łyżeczkami przyszykowanego wcześniej lemon curd (przepis tutaj ). Tak jak pisałam wcześniej, jeżeli nie macie pod ręką lemon curd, przyszykujcie

Relaxtime
Tarta z lemon curd i cytrynową bezą 184

Składniki na ciasto: 130g mąki pszennej 40g cukru pudru 80g masła żółtko Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Składniki na cytrynowy krem: Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj . Na to ciasto wystarczy zrobić połowę porcji. Wykonanie ciasta: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało(...)włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana. Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl

Mania Wypiekania
Miodownik tradycyjny 217

jest bardzo czasochłonny, blaty może upiec nawet 2 dni wcześniej. Ciasto zdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny           Składniki: Ciasto: ·        500 g mąki(...)zależności jak słodki krem lubicie, najlepiej wypróbować) ·        sok z ½ cytryny ·        skórka otarta z cytryny   Dodatkowo : ·        powidła śliwkowe ·        rum   Przygotowanie:   Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę

Mania Gotowania
Tradycyjna Wuzetka 342

Wuzetka - jedno z bardziej popularnych i lubianych przez nas ciastek. Przepyszne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem z ubitej śmietany, dodat kiem konfitury wiśniowej, a wszystko polane aromatyczną czekoladą - jedno z pyszniejszych połączeń smakowych wartych przygotowania w naszych domach . Tradycyjna Wuzetka - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g kakao (ok. 3 łyżki(...)udzone ciasto przekrawamy wzdłuż i dół umieszczamy na dnie formy w której się piekło. Ponczujemy alkoholem , a następnie wykładamy krem pozostawiając kilka łyżek na dekora cję .     Wykładamy górna cześć ciasta, które także ponczujemy i smarujemy cienką warstwą konfit ur y wiśniowej. ( ciasto można posmarować od wewnątrz konfitur ą, wtedy łatwiej jest nałożyć polewę, jednak śmietana może się zabarwić

Słodka Strona
Kora orzechowa wg Aleex 167

wlać do gotującego soku z brzoskwiń. 9. Gotować aż do zgęstnienia budyniu, ciągle mieszając. Wystudzić. 10. Budyń zmiksować z miękkim masłem. Gotowy krem podzielić na trzy części. 11. Przygotować poncz: zimną kawę wymieszać z alkoholem. 12. Przełożyć ciasto: Do foremki wyłożyć pierwszą część ciasta bakaliowego. 13. Blat bakaliowy posmarować 1/3 masy(...)budyniowej. 14. Na warstwie masy układać delicje nasączone w kawie i spirytusie. 15. Na delicje wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta bakaliowego. 16. Na ciasto wyłożyć ostatnią warstwę kremu. Rozsmarować. 17. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wody. Owoce włożyć do przestudzonej galaretki. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce

W mojej kuchni
Tort kosz malinowo- kokosowy 185

przygotować w szybszej wersji, po prostu bez robienia plecionki oraz kwiatów z kremu. Boki tortu możecie udekorować wiórkami kokosowymi, a na wierzchu poukładać świeże maliny. Zapraszam 😃 Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, ciasto kokosowe: białka 7 szt, cukier puder  biszkopty podłużne 5 szt, masa: mascarpone(...)odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Żelatynę dodajemy do kremu i mieszamy dokładnie łyżką. 1/4 kremu odkładamy na obłożenie tortu. Następnie p ołowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy ciastem kokosowym, nakładamy pozostały krem, kładziemy drugą część biszkopta, którą również nasączamy pozostałą wodą z cukrem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i schładzamy w lodówce.  Przygotowujemy czekoladowy buttercream: Miękkie masło ucieramy

kulinarne odsłony pati
Tort czekoladowy z kremem kawowym i granatem 219

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Witajcie! Była okazja- to pojawił się i tort. Sto lat dla mojego kochanego Brata!   A jest on połączeniem dwóch ciast: tortu z kremem kawowym i leśnego mchu. Bardzo, bardzo deserowo czekoladowy- miłośnicy gorzkiej będą wniebowzięci 😊 A i kawosze znajda coś dla siebie- mocno alkoholowe nasączenie o bazowej, kawowej nucie … Do tego

Domowe ciasta
Czekoladowe muffinki z kremem śmietankowo – truskawkowym 172

kolejne muffinki! Muffinki , babeczki , cupcakes to desery, które chyba każdy lubi! Pyszne , delikatne , kakaowe ciasto …. śmietankowy krem … mus z truskawek … posypane waniliowym cukrem pudrem! Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Coś pysznego! SKŁADNIKI: ( na ok. 8 szt ) MUFFINKI: - jajko – 1 szt. - cukier – 3 łyżki - mąka pszenna – 0,5 szklanki - woda(...)dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Delikatnie ścinamy kapelusz / górę. Zakrętką lub kieliszkiem wycinamy i góry otworek. KREM: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem waniliowym. Truskawki ucieramy blenderem z cukrem

Ostra na Słodko
Mufinki piernikowe z kremem serowo - miodowym 154

Choć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie.       Ciasto piernikowe 2 jajka 1 1/4 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mleka 4/3 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 2 łyżki powideł 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody(...)piernika Krem 1 opakowanie serka śmietankowego Almette 2 łyżki miodu 1 opakowanie śmietan fix kolorowe draże do ozdobienia Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowym ciastem napełniać

Jadło i czytadło