arbuzowe lody z czekoladowymi dropsami i kiwi :) Do ich przygotowania możecie wykorzystać specjalne foremki lub zwyczajne plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (do kupienia w aptece). Składniki: arbuz kiwi śmietana kremówka (lub mleko) czekoladowe dropsy foremka na lody lub plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (można kupić je w aptece) Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKopytka : 1 kg obranych surowych ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczana 2 szklanki mąki pszennej sól jajko Frużelina: szklanka jagód szklanka wody cukier do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego śmietanka kremówka Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki ugotować i zmielić. W dużym garnku podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, jedna wyciągamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe
Pyry na Gazłyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie mama jednak dała) 60 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) Masa: 500 g świeżych truskawek 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy cukier puder do posypania rolady rozpuszczona czekolada do polania rolady Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy
Lili w kuchniBardzo smaczny i bardzo szybki deser. Zachciało nam się z Patryczkiem lodów z bitą śmietaną, ale w domu nie mieliśmy śmietany kremówki, za to miałyśmy z mamą serek mascarpone. Składniki : 3 jajka 5 łyżek cukru 250 g serka mascarpone 250 g świeżych truskawek lody śmietankowo - truskawkowe garść zmielonych orzechów garść zmielonych migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek
Lili w kuchniśmietany 36 % 100 g drobnego cukru 0,5 cytyny (wycisnąć z niej sok) Przygotowanie: Mrożone truskawki zmiksowałam, wlałam do nich śmietanę kremówkę, sok z połówki cytryny i wsypałam cukier. Wszystko dokładnie wymieszałam w robocie. Ze wględu na mrożone truskawki nie było potrzeby chłodzić masy w lodówce, więc masę wlałam a właściwie włożyłam
Lili w kuchnipastylek miętowych (drobno zmielonych) Opcjonalnie: kilka listków mięty 5 sztuk czekoladowych miseczek serc 5 sztuk czekoladowych ust Przygotowanie: Mascarpone i śmietanę kremówkę ubić, na koniec ubijania dodać drobno zmielone czekoladowe pastylki miętowe i wymieszać. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z wybraną tylką (z większą dziurką, bo może się
Lili w kuchniwachlarzami ze Słodki Świat . Składniki : 5 białek 275 g drobnego cukru 60 g zmielonych orzechów i migdałów Masa: 1 l lodów śmietankowych (mama dała Algidy) 200 ml śmietany kremówki 36 % (od razu ubić na bitą śmietanę) 150 g świeżych malin kilka sztuk wachlarzy czekoladowych Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem, na początku na średnich obrotach, stopniowo zwiększając
Lili w kuchnidać im choć trochę ;-) Składniki na 1000 ml lodów: 5 - 6 średnich cytryn 3 jajka 3 żółtka 150 g masła 250 g drobnego cukru 300 g schłodzonej śmietany kremówki 36% Cytryny umyć, wyszorować szczoteczką. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Powinno wyjść około 200 - 250 ml soku. Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla
maniapieczeniaCiasto: 110g masła 110g cukru 2 jajka 110g mąki 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: Śmietana kremówka 30 lub 36% 1 opakowanie śmietan-fix'u 1-2 cukry wanilinowe Truskawki:) Przygotowanie: Masło ubić z cukrem do momentu aż powstanie biała masa. Dodać ubite jajka i jeszcze chwilę miksować. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę
The Sweet Damselłatwy i szybki przepis, ale szczerze przyznam się do tego, że czas oczekiwania na ich zamrożenie zawsze wydłuża mi się w nieskończoność. Uwielbiam domowe lody! :) Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 cukry wanilinowe 4 łyżki pokruszonych migdałów Wykonanie: Śmietankę należy ubić na sztywno, pod koniec dodawać po troszku mleko i cukier wanilinowy . Na koniec
The Sweet Damselziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu) 1/4 litra wody Sos: 3 cebule 2 łyżki masła 0,5 kostki rosołowej odrobinę śmietanki kremówki Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo polecam ten przepis. Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich jego zaleceń - to możemy być pewni, że na rodzinnym spotkaniu "zabłyśniemy" wyśmienitą pieczenią z dzika
Świat Domowej Kuchnipiekarniku;) Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu do jego rozpuszczenia. Powoli dodajemy rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając i gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier. Bezę kładziemy na paterę i wykładamy na nią śmietanę a następnie frużelinę. Na koniec posypujemy startą czekoladą....smacznego;) źródło przepisu http://anulekkkk.blox.pl/html
Anioły w kuchnizimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy
e-PrzepisyKulinarnełyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 1 litr soku przecierowego np. Kubuś 0,5 kostki masła Masa z śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 30% galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Ponadto opakowanie ciastek typu Delicje polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
kgwjanczewokruchego ciasta :) Polecam ! źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne ulubione owoce Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier
charlotte gotuje