ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich niszczą grzyby i bakterie oraz działają ochronnie na żołądek i wątrobę, zawiera antyoksydanty (kurkuma) cynamon ! mój ulubiony więc doprawiam nim wszystko;) Pasuje do większości potraw: jabłek pieczonych(...)soku z malin (babcinego, najlepszego). O czywiście pamiętam, żeby te skarby dodawać o ciepłego a nie gorącego napoju . Do grzanego wina świetnie pasuje skórka pomarańczowa , idealna również do ciast. Zawarte w niej flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Najlepiej i najzdrowiej przygotować ją samemu. Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową Od samego pisania już mi cieplej
WYSPA SZCZĘSLIWAPlacuszki z jabłkami sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub deser. To zdecydowanie jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Sama robię je chyba drugi albo trzeci raz w życiu, bo jakoś tak na starość nie są już na liście moich ulubionych potraw :) Aż nadeszła ta ostatnia niedziela i nabrałam okropnej ochoty na te placuszki. Szybki przegląd działkowych szafek i... wszystko jest(...)żyć? ;) Ale znalazło się całe opakowanie jogurtu greckiego! Uff... Wszystko pięknie ładnie, już mam robić ciasto i... przypomniało mi się, że rano skończył się gaz! Na szczęście udało się zdobyć "nowy" i placki uratowane ;) Mama robiła je trochę inaczej, bo kroiła jabłka w cienkie plasterki. Jakoś o tym zapomniałam (w końcu parę lat już minęło) i pokroiłam
Kraina Tysiąca SmakówCiasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować z jego dodatkami w środku. Składniki na małą keksówkę, rynienkę: 3 jajka 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko lub dwa małe ( u mnie dodatkowo jeszcze jedna gruszka) 1 i 1/2 czubatej łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych ) 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia. 2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki
Gotowanie...to proste !nich wałkujemy (jest to ciężkie zadanie bo ciasto strasznie się klei, a oto mój sposób: na papierze do pieczenia rysuję ołówkiem prostokąt o wymiarach blaszki, na środku kładę ciasto, przykrywam folią spożywczą i dopiero wtedy wałkuję, następnie zdejmuję folię spożywczą i gotowe). Gotowe placki kolejno umieszczamy w piekarniku i pieczemy na jasno złoty kolor (w 190 stopniach C). Z wystudzonych(...)białe, bez cukru o wadze 40 g każdy) 50 g białej czekolady 100 masła 50 g cukru pudru 1,5-2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka musu jabłkowego (lub 3 jabłka, obrane, starte na tarce o grubych oczkach, przesmażone z 1-2 łyżkami cukru) Połowę porcji mleka zagotowujemy. W reszcie mleka rozrabiamy skrobię. Do gotującego się mleka
Rozpustne gotowaniePamiętacie szarlotkę z bułki tartej ? Przepis nieco zmodyfikowałam dodając mielone orzechy i okazało się, że to jest to! Pyszne, chrupiące, orzechowe ciasto, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Mmm... Pycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku(...)zamarzniętej) margaryny DODATKOWO: 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem aż zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia (możemy też użyć gotowego
Rozpustne gotowanieNiesamowite ciasto,takiego jeszcze nie spotkałam.Składa się z 4 warstw które pieczemy wszystkie razem od razu- niemożliwe?Możliwe właśnie w tym przepisie .Znalazłam go już bardzo dawno i ciągle gdzieś odkładałam ,ale przeszedł czas spróbować.Wyszło pyszne ciacho,połączenie jabłek ,kokosa i chałwy - super! A pieczenie wszystkich warstw jednocześnie znacznie ułatwia sprawę,do tego naprawdę pięknie wygląda -polecam
Swojskie jedzonkoSurówka z marchewki i jabłka często pojawia się na moim stole, jako pyszny i świeży dodatek do obiadu. Surówka z marchewki i jabłka jest
PysiaGotuje.pldeser idealny. Szczególnie, gdy nie masz czasu na pieczenie ciasta a potrzebujesz bardzo szybko zrobić pyszny deser, który zawsze wychodzi. Aby zrobić owoce zapiekane pod kruszonką możesz też użyć tylko jednego typu owoców, lub wymieszać razem zupełnie inne owoce. Oprócz tych, które wymieniłam bardzo dobrze sprawdzą się też jabłka, gruszki, poziomki, jagody czy morele oraz brzoskwinie
AniaGotuje.plSkładniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3-4 jabłka
czarrna od kuchniskradła moje serce. Miśka - nie wiem jak Ona to zrobiła - tylko w niektórych jabłka wyczuła 😁😁 Składniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl letniego mleka 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 1 jajo 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżki oleju 1 jabłko Przygotowanie: jabłko obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem(...)cukru - odstawiamy na chwilę mąkę wsypujemy do miski, na środku robimy dołek i dodajemy zaczyn z drożdży i pozostałe składniki dokładnie wszystko mieszamy - jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni :) Posypujemy cukrem pudrem bo jednak o to zawsze prosi moje dziecię :) oczywiście mały pomocnik zawsze przy mnie jest
Gotowanie z pasjąSKŁADNIKI 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek garść różnych orzechów 100 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka lub wody 1 jabłko 4 białka
harrisabędzie gęstniał - dopiero wtedy wlewamy na nasze ciasto. Krem: 0,5 l mleka 8 łyżek mąki krupczatki 8 łyżek cukru pudru Wszystko razem zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat. Zajrzyj również: 1. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2. Bułeczki drożdżowe z twarogiem 3. Gniazdka/Hiszpańskie
My World by Dagmara Rekmleka kokosowego 100 ml domowego musu z deserowych jabłek (bez cukru) 25 g oleju kokosowego + do smażenia do podania śmietanka kokosowa i pestki granatu WYKONANIE: Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać mleko kokosowe i mus jabłkowy, wymieszać na jednolitą masę. Olej kokosowy stopić, dodać do ciasta i wymieszać aż się wchłonie. Rozgrzaną teflonową patelnię
Kuchenne zapiski Edytychipsów czy słodyczy. Eleganckie i kompaktowe opakowanie np. z jabłkami, możemy spakować do torebki czy plecaka i zabrać ze sobą do pracy/kina/zakupy czy po prostu otworzyć wieczorem i chrupać oglądając telewizję. A rano szybko przygotujemy pożywne śniadanie! Wystarczy opakowanie kostki jabłkowej, jogurt naturalny lub serek homogenizowany i jedno ciasto pełnoziarniste. Produkty układamy warstwami i niemal od razu mamy
Gotowanie i blogowaniewaniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy
Szczęśliwa kuchniaRabarbar! Tyle możliwości. I ten smak , ten zapach. Kompociki, ciasta czy dżemy . Wiele by wymieniać. Trzeba korzystać ile się da. Zatem widząc miłą dla portfela jego cenę, kupiłam, ile udźwignęłam. Będzie się działo, a teraz coś, co przyda się gdy zabraknie już świeżego rabarbaru. Wzorowany przepisem na karmelizowane jabłka , sposób na słoiczkowanie tego cuda. Dziś nawet zadebiutował
Karczma Honoriettyumieszczamy w jednym słoju, a jabłka w drugim. Jabłka zasypujemy cukrem na tydzień. Potrząsamy codziennie słojem. W tym czasie cukier się rozpuści i otrzymamy syrop. Znowu zlewamy przez sito i syrop łączymy ze spirytusem. Owoce nie będą nam już potrzebne. Być może da się je do jakiegoś ciasta wykorzystać, ale my nie bardzo lubimy owoce z alkoholem. Teraz
Marder&Marder Manufactureciasta potrzebujemy nie wiele składników a najlepsze jest to, że można je zrobić nawet wtedy gdy nie mamy jajek. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1,5 kg jabłek
Amatorka kuchennamaliny i winogrona oraz syrop z agawy lub miód Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam z jogurtem, jajkiem i miodem. Mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko i dodaję do pozostałych składników. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i nakładam po porcji ciasta (1 łyżka ciasta= 1 porcja). Placki smażę
Mango Papaja-2 garści włoskich orzechów -wanilia -szczypta soli Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, wanilię, sól, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy
Maminek kulinarnyKeks to ciasto które w moim domu rodzinnym pojawia się z okazji większości świąt w roku. Jeśli chodzi o słodkości to keks jest uniwersalny - pasuje do wszystkiego i w zasadzie wszystkim smakuje. Ta wersja z zeszytu mojej mamy zamiast bakalii ma jabłka
Milion Smakówlodówce min. 12h. Smacznego! Sernik na zimno z prażonymi jabłkami zdecydowałam się przygotować w nietypowej (jak dla mnie :)) keksówce. Mowa tu o keksówce z ceramicznym dnem i silikonowej rozpinanej formie firmy Lekule . Uważam, że keksówka jest idealna pod każdym względem! Znacznie ułatwia pracę z przygotowaniem i serwowaniem delikatnych ciast tj. sernik na zimno, musowe ciasta czy piankowych deserów. Silikonowa
CookYourselfwaniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comHej hej! Grejpfrut, banan, jabłko, ksylitol, żurawina i dziurawiec to dzisiejszy skład koktajlu który Was zaczaruje :). Spora dawka witaminy C, dużo błonnika i hiperycyna wraz z
Kuchnia PROzdrowotnajabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej - szczypta soli - olej kokosowy do smarowania patenli Składniki na mus jabłkowy: - 1 kg jabłek - sok z ½ cytryny - cukier do smaku Przygotowanie dania zaczynamy
mojewypiekiinietylkowszystko inaczej wygląda... Składniki: 55g mąki jajko małe jabłko starte na grubych oczkach (lekko odciśnięte, ok.50g?) 40g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, aromat coś do posłodzenia kapka mleka + orzeszki ziemne, płatki owsiane Mokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników, ciasto przelewamy do papilotki, posypujemy orzeszkami i pieczemy
More food, love and dreamsmargaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną wyłożyć powoli na biszkopt
Z Kuchni Do Kuchni