ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:418/762)

82. Mufinkowe koszyczki 153

pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 małe opakowania cukru waniliowego Mokra masa: 1 jajko 1 szklanka gęstej śmietany 1/2 szklanki oleju 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę Składniki obu mas połączyć ze sobą oddzielnie, a następnie razem. Ciasto wyłożyć do foremek i piec ok 20 minut w 170 stopniach. Pałączki koszyczków stanowią żelki. Ja żelki, które widać na zdjęciu kupiłam

Jadło i czytadło
Ciasto Migdałowe Nigelli Lawson - dieta bezmleczna 210

razu czuję, że nie jestem sama ;-) A dziś, żeby mamy bezmleczne również poczuły, że nie są same, pokażę Wam Wilgotne Ciasto Jabłkowo - (malinowo) - Migdałowe. W oryginalnym przepisie nie ma malin, ale o tej porze roku, jabłka są już naprawdę słabe - suche, mało smaku (zbiory już od września - JE JE JE!) - stąd te maliny.   Potrzebujesz: 3 jabłka pół(...)robić? 1. Jabłka obrać, pokroić w plasterki wrzucić do garnka. Dodać maliny, sok z limonki, 2 łyżeczki cukru. Uprażyć, ostudzić, zmixować. 2.  Piec nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami

Matka Żywicielka
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 515

BISZKOPT : * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki JABŁKA : * jabłko – 5 szt * galaretka cytrynowa – 3 op * woda – 700 ml KREM : * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * masło(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie , ale dokładnie mieszamy. Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. MASA JABŁKOWA : Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach. Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do tężenia , a następnie wylewamy

Ostra na Słodko
Makowiec orzechowy 535

przepis wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :) Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki - 3 żółtka - 1/2 kostki margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki śmietany Masa makowa: - 7 jajek - 50 dag maku - 7 jabłek - 20 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 9 łyżek kaszy manny(...)ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut. Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło ucieramy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem 197

Smaczne i proste ciasto. W sam raz na jesień do kawy lub herbaty :-) Jak zrobić puree z dyni piszę TUTAJ . SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki mielonego(...)obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Gotową masę przelać do formy i posypać równomiernie jabłkiem. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia

Passions hobbies life
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 188

wysmarowana masłem i na jej dno wsypać 1 część następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki z musem jabłkowym 134

jabłkowy 1000 g jabłek 50 g cukru Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne.Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, gotować mieszając co jakiś czas, gotować aż jabłka się rozgotują.Dodać cukier i gotować jeszcze ok 3-5 minut .[Do naczynia Thermomix dodać jabłka i miksować 15 s /obr.5(...)Następnie gotować 10 min/Varoma/obr.2. Na pokrywę założyć koszyczek aby zapobiec chlapaniu.2 minuty przed końcem gotowania wsypać cukier.] Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać albo zmiksować. [Do naczynia miksującego włożyć masło,roztopić 2 min/70°C/obr. 2.Dodać mleko, mąkę, jajka i sól, zmiksować 20 s/obr. 4.] Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki. Odstawić

Moje domowe kucharzenie
Makowo - jabłkowe ciasto! 144

ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru 250g masła w temp. pokojowej 6 łyżek kaszy manny 500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Sześć żółtek utrzeć z połową cukru. Dodać masło(...)kaszę mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, kokos i dokładnie wymieszać mikserem. Osobno ubić białka jajek z drugą połową cukru. Sztywną pianę przenieść delikatnie drewnianą łyżką do masy makowo - jabłkowej i lekko wymieszać. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na formie. Piec w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 40 minut. Składniki na polewę: 150g cukru pudru

Kuchnia Pani Wiosny
Przepis na ciasto z brzoskwiniami 91

Jeśli już piszę proste ciasto z brzoskwiniami to na pewno jest to takie proste ciasto z sezonowymi owocami. Do tego przepisu możecie wybrać obojętnie jakie owoce. Ja zrobiłam je z brzoskwiniami z ogrodu moich rodziców, które w tym roku obrodziły jak zwariowane. Są słodkie i soczyste. Równe jedna w drugą! Przyjemnie wejść do ogrodu i zerwać dojrzałą brzoskwinię do zjedzenia(...)owoce, nie mniej w pysznym wypieku. Samo ciasto to najprostsze w świecie ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, masła i waniliowego cukru. Jest to ciasto pół biszkoptowe, pół ucierane. Jeśli szukacie prostego przepisu na ciasto na niedzielę to bardzo polecam ten wypiek. Możecie nawet użyć do niego lekko twarde brzoskwinie, śliwki czy jabłka , które już też się pojawiły na rynku

codojedzenia
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 154

przyrody :D Składniki (na ok. 20 szt.): Ciasto drożdżowe: ok. 400 g mąki pszennej 200 ml mleka 50 g masła (lub margaryny) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 1 op. (7 g) suszonych drożdży lub 25 g świeżych drożdży 50 g cukru 15 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: ok. 700 g prażonych jabłek (użyłam gotowych ze słoika) garść rodzynek(...)miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy 1-2 łyżki nadzienia (jabłka wymieszane z rodzynkami), brzegi smarujemy mlekiem, a następnie zlepiamy je (jak przy

MyCookBook.pl
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 196

kropki z czarnego sezamu... Użyłem trochę więcej zaczynu i mąki, niż było to w przepisie oryginalnym. Po prostu starłem duże jabłko, i użyłem cały zaczyn, nie odmierzając go wg receptury. Musiałem zatem dodać trochę mąki, aby ciasto miało odpowiednią zwartość. Dzięki temu wyszły trzy bochenki - jeden w keksówce, drugi podłużny, wyrastający od razu na blasze, zaś trzeci w małej, okrągłej(...)znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 55 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100% 200 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g wody 1 jabłko Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj w misce „nakarmiony" 12 godzin wcześniej zakwas, mąkę, wodę i starte jabłko. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin. Składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 200

masła, garść płatków migdałowych i siup- na 1 godzinkę- do piekarnika. Prościej się już chyba nie da, prawda?! :) Ciasto w tym czasie sobie wyrasta, wierzch się ładnie zarumienia- tworząc chrupiącą skorupkę- a w domu rozchodzi się niesamowity zapach... Tradycyjnie to ciasto robi się z 1 szklanki mąki, ja jednak połowę zamieniłam na otręby orkiszowe- tak dla dodania  szczypty zdrowia(...)mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół z otrębami- jak u mnie) * cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * cynamon- 1 płaska łyżka * jabłka- 1,5 kg * masło- 150 g * płatki migdałowe- 2 łyżki Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać i podzielić na 3 części. Jabłka obrać

Kraina Miodem Płynąca
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 171

zjedliśmy całej jaglanki  na śniadanie i nie mamy ochoty dojadać jej jutro robimy tak: - włączamy piekarnik, żeby już się nagrzewał (na taką temperaturę, w jakiej zwykle pieczemy ciasta - wiadomo, co piekarnik to inaczej), - przekładamy to, co zostało w garnku do jakiejś większej miski i rozdziabujemy widelcem na małe kawałeczki: - dosypujemy mąkę - obojętnie jaką (robiłam już z pszenną białą, razową(...)małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść!" :)) - i po jakimś czasie, krótszym niż godzina (u mnie to jest zawsze na oko ale jakieś

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
4 pomysły na wegańskie gofry 182

blederze.  Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz od. 5 do 10 minut,  aż będą zarumienione. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Gofry brownie beztłuszczowe Składanki  (na 2 gofry) : 1/2 szkl. mąki  1/3 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 szkl. mleka roślinnego 2 łyżki zblendowanego jabłka (lub startego na małych okach tarki(...)proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszaj.  W drugiej misce połącz mleko z octem jabłkowym i po chwili dodaj jabłko.  Połącz ze sobą suche i mokre składniki tak aby nie było żadnych grudek.  Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz ok. 10 minut,  aż będą zarumienione. Można użyć wykałaczki w celu sprawdzenia

wegujemy