ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:24/239)

,,Babka tulipan’’ 115

Babka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Idealna na Święta Wielkanocne Składniki: Ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju szczypta soli odrobina aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel żurawinowy lub malinowy 2 łyżki maku 2 łyżki kakao odrobina czerwonego barwnika spożywczego

Podróż w kulinaria
drożdżowa babka kakaowa z jabłkami 133

składniki: 500 g mąki 50 g drożdży 5 żółtek 150 g cukru 100 g masła 250 ml mleka 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki soli, płaskiej dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek kajmakowy na cieście francuskim 84

Mazurek kajmakowy na cieście francuskim Składniki:   ciasto francuskie: 1 opakowanie: kajmak: 350 g orzechy mieszane: 0,5 szklanki śmietana 30%: 150 g mleko w proszku: 2 łyżki pisaki dekoracyjne spożywcze: zielony, biały i żółty jajeczka czekoladowe   Przepis na mazurek kajmakowy na cieście francuskim Przygotowanie:   Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto francuskie przetnij na pół. Jedną część ułóż(...)tamte czasy ciastem dość drogim w przygotowaniu. Nie w każdym domu, można było spotkać migdały, rodzynki, daktyle, skórkę pomarańczową lub orzechy. Dziś jest nieco inaczej. Wielu z nas wie, że to tradycja, ale zazwyczaj nie znamy dokładnie jej przeszłości.   Mazurek z ciasta francuskiego   Mazurek na cieście francuskim przepis na łatwy w wykonaniu deser wielkanocny dla zapracowanych. Wystarczy

Kuchnia Na Wypasie
Wielkanocny mazurek z migdałami i czekoladą! 103

MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ *i obłędnym likierem, smakuje jak pralinka ;-) SKŁADNIKI: CIASTO : - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 duża łyżka tłustej śmietany - 2 kopiaste łyżki cukru pudru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika. Ciastem wylepiamy foremkę na mazurka - lub średnią tortownicę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy(...)delikatnie i cierpliwie.  Całość polewamy czekoladą i dekorujemy wedle uznania. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, albo całą noc w zależności kiedy przygotowujesz ciasto. Smacznego! Wypróbuj również przepis na  BABKĘ WIELKANOCNĄ CYTRYNOWO -CZEKOLADOWĄ

SMYKWKUCHNI
Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête 64

karbowanej foremce z kulką – główką (tête) ciasta na wierzchu. Brioszka to idealne pieczywo na śniadanie, puchate, lekko słodkie, miękkie, maślane z delikatnie chrupiącą skórką. Ciasto możemy upiec również w innej formie, bułeczek, warkocza czy bochenka. Jednak brioche à tête jest najbardziej urocza i pięknie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Do wypieku użyłam 12 foremek brioszkowych o średnicy(...)cieknie płatki. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby płatki masła zmiękły. Do miski miksera wlewamy mleko, dodajemy drożdże, mieszamy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy jaja, mleko i sól. Wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach przez około 5 minut. Dodajemy połowę cukru i ponownie wyrabiamy. Kiedy cukier dobrze połączy się z ciastem dodajemy resztę cukru i kontynuujemy wyrabianie do uzyskania gładkiego ciasta

Tajemnice Smaku
SLONECZNIKOWIEC Z KREMEM ADVOCATOWYM 799

Przepyszne ciasto z dwoma kremami - advocatowym i śmietanowo-serowym z chrupiącym prażonym słonecznikiem, to doskonała propozycja na nadchodzące święta wielkanocne. SKŁADNIKI Ciasto:blaszka o wymiarach 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 lyżka kakao Krem kajmakowy: puszka kajmaku Helio, 200 g masła, 1 łyżeczka kakao Krem śmietanowo-serowy: 200 g kremówki

słodki bratek
Mazurek kokosowy Rafaello 57

Delikatny, kruchy spód z czekoladowo-kokosowym kremem to pomysł na przepyszny wielkanocny mazurek. Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g masła w temp. pokojowej 50 g cukru pudru jajko Krem: 400 ml śmietanki 30% 300 g białej czekolady 100g wiórków kokosowych Dekoracja: praliny rafaello migdały czekoladowe jajeczka Ciasto kruche:  Wszystkie składniki przełożyć do miski

Smakołyki Asi
Wielkanocna babka wisząca. Tak puszystej babki jeszcze nie jadłeś /aś 288

Anielsko puszysta i delikatna babka wielkanocna, z cytrynową nutka. To będzie wielkanocny Hit. Zniknie ze stołu w mig. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 1/2 szklanki maki pszennej. Szklanka o pojemności 250 ml. 10 małych jajek lub 7 dużych 1 szklanka cukru sok z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki letniej wody Krem: 300 ml śmietany kremówki

Pani M - kuchnia smakowita
Sernik papieski ze słonecznikiem 57

Sernik papieski ze słonecznikiem – czyli coś dla osób lubiących słodkie ciasta. To tradycyjny sernik na kruchym spodzie polany masą krówkową i posypany podprażonym słonecznikiem. A

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik papieski ze słonecznikiem 881

Sernik papieski ze słonecznikiem – czyli coś dla osób lubiących słodkie ciasta. To tradycyjny sernik na kruchym spodzie polany masą krówkową i 

KuchniaWeDwoje.pl
Makowiec 151

Makowiec jest bardzo smaczny i wilgotny. Nigdy nie może go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych. Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych

Bajeczna Kuchnia
mazurek z masą krówkowo kukułkową 717

składniki na ciasto kruche: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 125 g masła, miękkiego 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo: białko wykonanie: Miękkie

Domowy Smak Jedzenia
wielkanocne ciasto cytrynowe 279

składniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru 3 jajka 155 g masła, miękkiego 2 łyżki śmietany sok z 1 małej cytryny *otarta skórka

Domowy Smak Jedzenia
Baranek wielkanocny 196

Baranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe  5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy(...)wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać resztę składników wg powyższej kolejności i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie raz jeszcze zagnieść. Z ciasta robimy małe kuleczki.  Potem rozkładamy papier do pieczenia i na nim z kuleczek układamy baranka.  Oczka i nosek robimy za pomocą goździków.  Potem smarujemy baranka mieszanką jajka i 1 łyżki mleka.  Wstawiamy

Kuchnia na wzgórzu