Jajka na Wielkanoc – dekoracje z jajek gotowanych 174nadzieję, że nie sprawią wam trudności! Jeśli macie jakieś pytania – piszcie śmiało w komentarzach. Najlepsze pasty jajeczne na wielkanocne śniadanie Wielkanocna babka w wersji fit! 7 prostych i lekkich przepisów na Wielkanoc Zdrowe brownie z fasoli, idealne ciasto na Wielkanoc. Artykuł Jajka na Wielkanoc – dekoracje z jajek gotowanych pochodzi z serwisu Czynniki Pierwsze
Czynniki pierwsze
Wyjątkowe produkty ze Schroniska Smaków Magdy Gessler 229sklep internetowy: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/ Tu znajdziecie produkty nie tylko pyszne, ale też takie, których skład aż cieszy oczy. Niedługo święta wielkanocne, a taki chrzan i wędlina po prostu powinny pojawić się na każdym stole A do świątecznych ciast i ciasteczek, takie konfitury będą idealne. Polecamy! P.s. Było też coś do poczytania – wspaniała książka i coś dla dzieci. Ta owieczka
Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka Wielkanocne 233radość! Radość to przyjemność! Przyjemność to kruche ciasteczka! Bardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną
To co kocham
Rolada drożdżowa z lodówki 161piecze zawsze na Święta Wielkanocne. Składniki: Mąka pszenna ½ kg Margaryna ½ kostki Cukier ½ szklanki Cukier waniliowy 1 szt. Jajka 3 szt. Drożdże 3 dag Mleko ½ szklanki Szczypta soli Nutella Wykonanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z płaską łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym, rozbełtanymi jajkami, margaryną, solą i zarobić ciasto jak na makaron. Następnie
Tradycyjna Kuchnia
Sałatka na pieczarkowym cieście 220się zaplątały gdzieś zdjęcia, że dopiero teraz je dojrzałam. Zresztą jak po nich widać- sałatka przygotowana była na wielkanocne święta, a o tych już każdy zdążył zapomnieć. Skąd pomysł na takie połączenie? Ogromnie ciekawiło mnie ciasto pieczarkowe, które spotkałam na blogu Kolorowy Przepisownik, a że sałatkę leśną już też dawno chciałam zrobić, to tak je sobie pomieszałam, poplątałam
Kuchnia w czekoladzie
Pagnottelle di Pasqua. Wielkanocne bochenki. 181Pagnottelle di Pasqua to w dosłownym tłumaczeniu wielkanocny bochenek. Popularne we Włoszech, ale nie tylko. Wcześniej ugotowane na twardo jajko otacza się wiankiem z ciasta drożdżowego. Dopiero potem całość wędruję do piekarnika. Po raz pierwszy barwiłam jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Polecam ten sposób, bo daje ciekawy efekt i co najważniejsze jest zdrową alternatywą dla kupnych barwników. Zdecydowałam się
zadanie-gotowanie
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 230kilka dni do świąt wielkanocnych, więc na pewno w każdym domu panuje lekko nerwowa atmosfera doczyszczania każdego kąta w domu, polerowania szklanek i trzepania dywanów. Aby chociaż na chwilę oderwać się od tego rozgardiaszu, zamykam się w kuchni (w przenośni, ponieważ moja kuchnia nie posiada drzwi) i zabieram się za pysznie czekoladowe, mięciutkie i wilgotne ciasto buraczane. Takie ciasto
Pland based fille
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 625pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały: Różowa kuchnia - Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy - Babka wielkanocna i Babka rodzynkowa Piekielna kuchnia Anety - Babka pomarańczowa Moje domowe
Ewusiowe Smaki
Mazurek jabłkowo-cytrusowy 214pierwszy rok, kiedy zdecydowałam się na smakowite ozdoby stołu wielkanocnego :) Do tej pory przerażała mnie słodkość mazurków i ciężkość ich polew. Po wielu tygodniach niejedzenia cukierków, ciast, ciasteczek i dżemów naszła mnie wielka ochota na ładnie wyglądające słodkości. A ponieważ zostało mi trochę masy do nadziewania rolad, zdecydowałam się na mazurka, który pięknie pachnie i - co dla mnie najważniejsze
Weekendy w domu i ogrodzie
Keto Green Velvet Cake (Paleo, LowCarb) 170tłumaczę… Szpinak do ciasta? – A czemu nie…? Bardzo lubię także szpinak w różnych nietypowych kompozycjach – na przykład jako składnik ciast . Babka szpinakowa z tego przepisu jest nie tylko pyszna, ale i ciekawie się prezentuje. Jest to wypiek utrzymany trochę w wielkanocnych klimatach , więc jak najbardziej na czasie. Podoba mi się także idea wykorzystywania szpinaku w roli barwnika spożywczego (na przykład(...)Velvet Cake – zielony zawrót głowy Wybór padł na zieloną wersję słynnego Red Velvet Cake (tutaj znajdziecie wariację na jego temat w postaci muffinek ). No bo skoro jest to ciasto biszkoptowe zabarwione burakami przełożone białym kremem, to analogicznie puszysty biszkopt ze szpinakiem i białym kremem staje się Green Velvet Cake. U mnie oczywiście w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną , czyli
Modern Cave Girl
Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami 241rodziny i gości. Nie wiem jak u Was ale u mnie babka obowiązkowo króluje na wielkanocnym stole. Co roku jest inna. Herbacianą zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Jest wilgotna, aromatyczna, po prostu pyszna! Polecam jeśli jeszcze jej nie piekliście :) Ja dodałam do ciasta aromat rumowy ale jeśli go nie lubicie równie dobrze możecie dodać startą skórkę z cytryny
Smakołyki Asi
Austria - Wegański Linzertorte 160Linzertorte to tradycyjne austriackie ciasto, szczególnie popularne w okresie świąt grudniowych, ale świat i tak już zwariował, więc u nas Linzertorte zagościło na stole wielkanocnym. Inspirowaliśmy się przepisem Stiny Spiegelberg , której bloga gorąco polecamy szczególnie miłośnikom wegańskich wypieków (blog po niemiecku). Składniki (na formę o średnicy 24 cm): - 180 g mąki - 100 g zmielonych migdałów(...)łyżeczek dżemu morelowego Przygotowanie: 1) Do miski przesiewamy mąkę i zmielone w młynku do kawy orzechy. Dodajemy kakao, cukier, przyprawy, karob i sól. Dodatek mączki z karobu sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne (warto w nią zainwestować, koszt to około 8-10 zł za 250 g). Dokładnie mieszamy suche składniki. 2) Do miski dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i zaczynamy
Roślinożerni urlopowicze
Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 256trzeba do tego specjalnego sprzętu. Wystarczy miska, mikser, no i waga. A potem godzina oczekiwania i pyszne, okazałe ciasto trafia na nasz stół. Babka marmurkowa godnie może zastąpić tradycyjną babę drożdżową lub obok niej wspaniale prezentować się na wielkanocnym stole, ciesząc oczy i podniebienia domowników. Polecam. Składniki: • 300 g miękkiego masła • 370 g mąki pszennej • 280 g cukru • 1 cukier(...)połączyć mikserem na jednolitą masę. 4. Połowę masy przelać do formy babkowej. 5. Do pozostałej masy dodać resztę mleka (30 g), kakao i 30 g cukru. Ponownie zmiksować. 6. Ciasto czekoladowe wylać na białą masę. Lekko przemieszać, tworząc wzorek. 7. Babkę piec 55 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 8. Babkę pozostawić w formie przez 10 minut
W mojej kuchni
Pomarańczowy kołacz wielkanocny 247pachnący cytrusami kołacz będzie pięknie prezentował się na stole wielkanocnym. Składniki: 500 g mąki, 200 – 250 ml lekko ogrzanego mleka, 1/3 szklanki cukru, 100 g rozpuszczonego przestudzonego masła, 2 jajka, 30 g drożdży, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, szczypta soli, Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta Sposób przygotowania: Przygotować zaczyn: drożdże, połowę mleka, 2 łyżki
Nie tylko w kuchni
Mazurek czekoladowy z migdałami 220przeróżnych wypieków :) Mazurek jest tradycyjnym polskim ciastem, pieczonym zazwyczaj w okresie Wielkanocy. Składa się z warstwy delikatnego ciasta kruchego, nadzienia oraz pięknej okazjonalnej dekoracji. W niektórych domach nie ma tradycji przygotowywania tego deseru, w zamian za to robi się babki i paschy wielkanocne. Jeśli nigdy nie próbowaliście upiec mazurka, warto spróbować w te święta. Przepis jest banalnie prosty i naprawdę
Chocolate Muffin Blog
"Murzyny" 168obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry dyngus. Jego smak trudno sobie wyobrazić, jeśli nigdy się go nie próbowało. Jest to bardzo efektowne danie, mimo iż nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Podaje się go głównie na zimno. Choć prosto z piekarnika jest równie dobry! Składniki na ciasto: 50dag mąki pszennej
Kuchnia Pani Wiosny
Pyszne jajka faszerowane na Wielkanoc-z cebulką, szynką i pieczarkami +FILM 160Cześć Kochani, święta Wielkanocne już za kilka dni, a jak Wielkanoc to jajka :) Dziś chcę Was zaprosić na przepyszne i łatwe jajka faszerowane. Farsz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ŻYCZENIA WIELKANOCNE 2015 247Wesołego Alleluja! To już nasze 5. wspólne Święta Wielkanocne. Aż ciężko uwierzyć, że tyle czasu minęło od pierwszych świątecznych przepisów, pierwszym debiutów i pierwszego łamania wszelkich
W kuchni Karmel-itki
Mazurek chałwowy 204maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam! Korzystając z okazji, chciałabym złożyć najlepsze wielkanocne życzenia wszystkim Czytelnikom. Alleluja! Składniki Spód 250 g mąki pszennej 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę(...)wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki
Słodkie inspiracje
Wielkanocne ciasteczka 193składniki: 360 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 -100 g cukru 200 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli
Domowy Smak Jedzenia
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 321wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)znacznie proces powstawania babki używając tych drugich. Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności
Karo in the Kitchen
Kruchy mazurek porzeczkowo-migdałowy z lukrem 136minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kruchy mazurek - wielkanocny klasyk Ten wykwintny mazurek jest naprawdę idealny nie tylko na Wielkanoc. Można z powodzeniem przygotować go jak wspaniałe ciasto inne okazje – przyjęcie komunijne, proszony obiad lub jako wspaniały deser do kawy. Składniki na ciasto kruche: 20 dag mąki krupczatki
Gotujemy i jemy