Miękkie, ucierane ciasto do kawki. Żadnych polew, mas wewnątrz, na wierzchu. Śmietankowe wnętrze z delikatnym akcentem kakaowym. Przywołuje wspomnienia smaku tradycyjnej, ucieranej babcinej babki piaskowej. Jeśli nie posiadacie w domu zapasów owoców, albo potrzebujecie detoksu od sezonowych ciast z truskawkami, rabarbarem, jabłkami pod kruszonką i lukrem - zróbcie ten oto placek. Składniki: (w temperaturze pokojowej) 300 gram mąki pszennej 1 opakowanie
Kronika PiekarnikaSprawdzony i niezawodny przepis na ucierane ciasto piaskowe, tym razem wzbogaciłam go malinami i kruszonką, ale można go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki też smakuje. Jeden przepis a tyle możliwości. Lekkie, puszyste, zawsze ładnie wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które zawsze wychodzi. Czego chcieć więcej ? Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła
Wanilia i Kardamonsezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki.... zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami , które również zawsze się udaje. Żródło ciasta s. Anastazji Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia
O kuchni z uczuciemktórej znajdują się typowo włoskie przysmaki. Minimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ zawierał mały brak (chodzi o ilość masła). Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje rewelacyjnie. Przypomina jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane i delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z lodami lub bitą śmietana. U mnie znikała jedynie posypana cukrem pudrem. (Tortownica
Di gotujeWitam Was serdecznie w poniedziałek :-)! Początek tygodnia i dużo pracy przed nami. Chciałam Wam osłodzić dzisiejszy dzień dobrym ciastem ucieranym ze śliwkami, ale niestety wypiek się nie udał. Ciasto było na śmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś
Zakątek rozkoszy kulinarnychPlacek – bo plackowaty cały swoim jestestwem. W konsystencji gdzieś między biszkoptem a ciastem ucieranym, idealnie podkreśla cierpki smak rabarbaru. Naprawdę uwielbiam to ciasto, spróbujcie. Czemu to placek z trzech misek? Bo dokładnie tyle naczyń potrzeba do jego zrobienia. Przyda się też ręczny mikser i duża blacha do pieczenia (moja ma 36/23cm). Umyjcie rabarbar i obierzcie go. Pokrójcie na drobne
Karo in the Kitchentłuszczem ucieramy na jednolity puch i, cały czas ucierając, dodajemy, po jednym, całe jajka. Na dobrze połączone składniki sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i przez 2 minuty całość ucieramy. Ciasto wylewamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wierzch posypujemy odsączonymi z alkoholu rodzynkami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut lub nieco dłużej. Wyjmujemy
Gorący kąsekciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto z Morelami i Polewą Orzechową – Zapraszam na pyszne ciasto ucierane z dużą ilością moreli i polewą orzechową. Jest bardzo aromatyczne, smaczne, wilgotne od owoców, takie ciacho do popołudniowej herbaty, kawy. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony my best german recipes . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Morelami i Polewą Orzechową Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 200g miękkiego masła 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 4 duże jajka 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75ml mleka około 750g umytych moreli pokrojonych na ćwiartki lub połówki Polewa
Mała CukierenkaZapraszam na kolejne ciacho z rabarbarem. Bardzo proste i szybkie ciasto ucierane. W sam raz do herbatki. składniki: 230 g masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz 300 g rabarbaru 2 łyżki cukru 2 garście płatków migdałowych Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były(...)temperaturze pokojowej. Do miski przełożyć masło i dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierać i dodawać po jednym jajku. Następnie dodać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, posypać cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujeFormę do pieczenia miśków, smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy.Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy.Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy.Mąkę mieszamy
kolorowotorcikowoPrzez Wami puszyste czekoladowe ciasto z agrestem. To odmiana klasycznego ciasta ucieranego, ale przygotowanego z dodatkiem kefiru. Dzięki niemu jest wilgotne i delikatne. Pamiętajcie, aby składniki na ciasto wyjąć z lodówki wcześniej, nie mogą być zimne, bo ciasto się zważy. Muszę przyznać, że dawno nie piekłam nic z agrestem, i to był błąd. Ciacho wyszło bardzo smaczne, a duet(...)składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z agrestu usuwamy szypułki. Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kardamonem i kakao. Dodajemy ją naprzemiennie z kefirem do masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto, a na wierzchu układamy agrest. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatity