już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki przesiewam. Dodaję w trzech porcjach i mieszam łyżką od spodu delikatnie. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 160 stopni góra dół i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjmuję z piekarnika i zostawiam do przestygnięcia, dopiero go wyjmuję(...)Masło o temperaturze pokojowej ucieram mikserem na puch. Do masła dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram. Kolejna porcja budyniu po chwili. Jak krem jest za mało słodki można dodać cukier puder. Przełożenie: Biszkopt jasny i ciemny kroję na pół, tak żeby z każdego były po dwa blaty. Na każdym blacie wycinam okrąg w cieście przykładając talerzyk deserowy. Potem biorę
wesoła kuchniatrakcie dodawać po łyżce wody Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało
Proste Potrawysuche dodajemy śmietany. Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części i pieczemy cztery jednakowe placki, każdy 10 min w 180 stopniach. Trzeba uważać, na miód szybko łapie kolor i łatwo je przypalić. Na mleku gotujemy mannę, masa ma być mocno gęsta. Ta nie musi nam całkiem ostygnąć. Jak będzie w połowie wystudzona ucieramy z masą orzechową. Ucieramy tylko tyle
Dieta moja pasjagrubości 2 mm. Mało (miękkie) ucieramy z cukrem pudrem przez 4-5 minut. Dodajemy jajko i dalej ubijamy na puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy resztę składników, tj. likier, migdały oraz mąkę i łączymy składniki mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Okrągłą lub każdą inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Wykładamy na wierzch przygotowaną masę
Ania i Marcin gotująMuffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały przepysznie! Jeżeli tylko macie ochotę przygotować coś na deser dla bliskich osób, albo dla siebie :) to koniecznie wypróbujcie przepis na Muffiny Brownie. Idealnie sprawdzą się w tak deszczowy dzień jak dziś i jutrzejsze święto(...)masłem. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do miski dodajemy cukier i ucieramy. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku i ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy czekoladowej.Foremki na muffiny wykładamy papilotkami a następnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą.Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościkroimy na mniejsze kawałki. Masło/margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i gładką masę. Następnie dodajemy jajko i ucieramy. Później przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy płatki owsiane, żurawinę i migdały. Mieszamy tylko do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulki, wielkości orzechów włoskich, które następnie
PatiGotujesernik zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com , lecz trochę zmieniony przeze mnie Ciasto: 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki maki Wszystkie składniki zagnieść . Podzielić na 4 części , zwinąć w rulony i zostawić na 2h w zamrażalniku żeby były idealne do starcia na tarce . Masa serowa: 1 kg sera , ja mieliłam 2krotnie 125g(...)ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, nadal ucieramy , mąka i twaróg stopniowo porcjami. Oprócz tego : puszka brzoskwiń pół paczki kokosu 5 białek 5 łyżek cukru Ubijamy piane na sztywno. Na końcu dodajemy kokos i mieszamy delikatnie aż się połączy z pianą . Pianę wykładamy na brzoskwinie . Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Kuchcikowoasi...Kawałek mniejeszcze te witaminy zawarte w marchewce… Ciasto samo zdrowie:) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 szklanki startej drobno marchewki (okolo 3-4 marchewki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu orzechy, rodzynki – wg uznania Przygotowanie: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę 2. Do masy(...)delikatnie mieszamy łyżką. 5. Masę przekładamy do tortownicy oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40-60 min. (czas zależy od wysokości blaszki – im wyższe ciasto tym dłużej). Po 40 min możecie patyczkiem do szaszłyka sprawdzić czy ciasto już jest gotowe. Jeżeli po wbiciu patyczka i wyjęciu go jest czysty to można wyjmować ciasto. Jeżeli coś
Kulinarna Patilogiacytryn Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy. Czas pieczenia: 30 minut dół, następnie
Niezły MłynekStary przepis, a takie pyszne ciasto że szybko znika, pamiętam dawniej dawaliśmy z mamą gruszki .ja nieco zmieniłam użyłam 2 rodzaje owoców sezonowych . ciasto 1 kostka masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki Basia cukier waniliowy olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia \owoce z kompotu lub świeże krem 1 kostka masła , pół litra(...)szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody przygotowanie ciasta blaszka duża 33 x 26 Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku ucierając potem dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę do pieczenia. Gdy dodajemy mąkę to już mieszamy wszystko łyżką, a potem dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dajemy kakao
Moje Wyrobywsypywać do masy jajecznej i ucierać nadal, dodawać po jednej łyżce oleju - ucierać Masę przelać do foremki (25 x 32 ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 35- 40 min. w temp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :) Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier. Przekroić na 2 części. Takie ciasto
Proste Potrawyprzesiewam razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję wszystkie przyprawy, mieszam. Miękkie masło ucieram z cukrem, na puszystą jasną masę. Następnie nie przerywająca miksowania dodaje po jednym jajku. Następnie dodaję mąki oraz mielone migdały, miksuję do połączenia składników. Formę smaruję masłem, oprószyłam mąką. Przekładam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 60 minut
magiczna kuchnia Kasiulubiony typ letniego ciasta u nas w domu. Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej, potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze śliwkami. Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia. Idealne na weekendowe popołudnia. To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną mojeciasto.pl , gdzie(...)wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Umyte śliwki wypestkować
Sto kolorów kuchnimasła 2 łyżki kakao Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno(...)zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki. Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście
NaKońcuJęzykadałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić(...)śmietanę ze skrobią i jeszcze chwilę delikatnie ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do białek i delikatnie wmieszać do masy serowej (świetnie sprawdza się łopatka silikonowa z długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować
w mojej kuchni