ciasta rolada - 500 przepisów

KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16059

Uniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów  Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są

RAROSSA
Fantazyjna rolada owocowa 184

nagrzanego piekarnika i piec w 190 st.C około 12-15 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto zielone: 4 jajka; 0,75 szklanki cukru kryształu; 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika(...)przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób ciasto można delikatnie nasączyć, np. sokiem z brzoskwiń, wyłożyć krem, delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na krem wyłożyć owoce i zwinąć ciasto w roladę (można pomagać sobie ściereczką, na której leży ciasto). Ciasto można zawinąć szczelnie w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki by dobrze stężało. Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane

In my kitchen
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 147

nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale(...)suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem.  Składniki na dużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru 1 szklanka mleka 80 g masła stopionego 20 g drożdży szczypta soli na nadzienie: 300 g orzechów włoskich 2 jajka 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 643

Rolada to ciasto, którego kiedyś bałam się robić, ponieważ myślałem ,że jest bardzo trudne.  Jednak trzeba było się odważyć. Dziś mogę powiedzieć, że nie ma obaw. Wystarczy zrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI Na biszkopt: 8 żółtek(...)stopni C.  Upieczony biszkopt wykładamy papierem  do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem,  Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę.  Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy pod koniec cukier i fix.  Następnie lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę.Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Tutaj najważniejsza część

W kuchennym oknie Ewy
Rolada cappuccino 633

zaś chodzi o prawidłowe zwinięcie rolady, ważne jest, by po wyjęciu z piekarnika nasz płat ciasta zwinąć razem z papierem do pieczenia lub ściereczką kuchenną, dzięki temu stygnące ciasto "zapamięta" kształt rolady, co ułatwi nam późniejsze zwijanie.Najlepsze masy przygotujemy na bazie kremówki, mascarpone, budyniu lub masła. Do tych pierwszych czasem warto dodać żelatynę, co pozwoli zachować kształt i ładny wygląd(...)podczas krojenia. Roladę najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzoną. Moja dzisiejsza rolada to kakaowe ciasto biszkoptowe, które wykonałam bez proszku do pieczenia, rozsmarowałam je cienko, dzięki temu w roladzie króluje krem, gdyż blat biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy cappuccino.Krem to  klasyczna masa budyniowa wzbogacona o cappuccino w proszku.Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się

Smakołyki Bereniki
Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. 252

ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej). … widać kawałki(...)ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około

Słodkie okruszki
Biszkoptowa rolada z jabłkami 125

Przepis na tą roladę dostałam od mojej mamy. Największą zaletą tego ciasta jest to, że jest ono łatwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Składniki: ok. 1 kg jabłek 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając dodać mąkę i proszek(...)przez 30 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby jabłka były na górze a następnie pomagając sobie ścierką zwinąć ciasto w ciasną roladę. Ciasto zostawić do wystudzenia tak żeby zakładka znalazła się na spodzie ciasta. Ciasto można posypać cukrem pudrem

Mama Gotuje
Strudel z jabłkami i orzechami 215

jabłka, cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto(...)się da. Smarujemy je masłem. Posypujemy połowę orzechami. Resztę orzechów wrzucamy do jabłek i mieszamy z nimi. Wyjmujemy nadzienie z jabłek na połowę ciasta z orzechami. Zawijamy ciasto w roladę od strony nadzienia. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno, z lodami lub z bitą

W kuchni wieczorem
Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 201

wielkie wow. Ale ten smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa ‪ ‎rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami i malinami: Przepis na dużą blachę ok. 35 x 25 cm Składniki 1 szklanka(...)silikonową. Na sam koniec wlewamy 1/3 szklanki wody i wszystko miksujemy na małych obrotach. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną margaryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Przygotowanie biszkoptu na roladę: Upieczony biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt wraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieniec drożdżowy z makiem. 245

długości około 65 cm). Na placku rozkładamy połowę porcji nadzienia pozostawiając 1-2 cm rant niepokryty masą. Następnie ciasto zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe rolady zlepiamy ze sobą z jednej strony. Ostrym nożem nacinamy ciasto wzdłuż do połowy głębokości rolad. Teraz zaplatamy na przemian, tworząc warkocz. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem

Rozpustne gotowanie
Rolada ze wzorkiem 325

zrobić sobie wcześniej jego odbicie w jakimś prostym programie graficznym.Składniki na ciasto na wzorek:3 białka100 g masła3/4 szklanki mąki1/4 szklanki cukru pudru+barwniki spożywcze, kakaoSkładniki na ciasto na roladę:4 jajka1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka(...)papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia.Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem.Zwijamy ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki

Ciastkozercy
Lekki przepis na gorące dni 187

mozzarelli w kostce) 500 g. mąki 400 ml. jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku szczypiorek oraz inne zioła w zależności od upodobań Naszą pracę zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na roladę (ciasto jak to na pizzę) drożdże zalewam ciepłą wodą dodaję łyżeczkę cukru oraz sól i trochę mąki aby zrobił się zaczyn. Następnie do jogurtu greckiego ścieram trzy główki czosnku(...)wszystkie składniki które będą nadzieniem naszej rolady. Ja zwykle dodaje serek topiony, bazylię, szynkę konserwową, ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz i sos czosnkowy, twoje drożdże w rozczynie powinny już dwukrotnie zwiększyć swój rozmiar. Wtedy dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Ja lubię kiedy ciasto poleży parę godzin

Full Smaku
Krucha rolada orzechowa 164

łyżką śmietany rozmieszanej z pozostałym żółtkiem. Ciasto zwinąć od dłuższej strony w roladę (pomagałam sobie folią spożywczą od spodu ciasta). Łączenie ciasta ma być pod spodem rolady, wtedy ciasto posmarowane śmietaną z żółtkiem lepiej się zlepi. Roladę delikatnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zrobić to od razu przy rolowaniu rolady), łącząc przy tym oba końce ciasta posmarowane

In my kitchen
Czekoladowa rolada 151

frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę(...)wlać odrobinę mleka i wymieszać (dolać znów odrobinę jeśli czekolada wciąż jest gęsta) . Następnie wlać tyle mleka, aby uzyskać polewę lekko lejącą się, którą z łatwością rozsmarujemy po czekoladowej roladzie. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Ściągnąć papier i polać ganaszem czekoladowym. Można od razu serwować, ale kroić się będzie lepiej, gdy polewa zastygnie ( ja do czasu przyjazdu gości schowałam roladę

Moja Delicja
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 143

Ponieważ mam do rabarbaru szczególny sentyment, postanowiłam zawinąć go w roladzie biszkoptowej. Ciasto biszkoptowe przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze szybciej. Wymaga natomiast pracy potem, przy zwijaniu. Rabarbar jest w stanie rosnąć niemal wszędzie i nie trzeba się nim zbytnio zajmować. Warto zatem go natomiast dopieścić w kuchni za dobro i smak, które nam daje. Czemu by zatem nie zrobić(...)rolady? :)  Składniki : Ciasto (na dużą blachę dołączoną od producentów do kuchenek) 5 jajek 5 łyżek mąki 6 łyżeczek cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać. Masę

Weekendy w domu i ogrodzie