małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :).Składniki:(na 30 eklerków)Ciasto:4 jajka1/2 kostki margarynyłyżeczka cukru pudruszklanka wodyszklanka mąkiszczypta proszku do pieczeniaKrem:3/4 kostki masła3 szklanki mleka3/4 szklanki cukru5 łyżek maki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennejopakowanie cukru waniliowego3 jajkaDodatkowo:kilka krówekodrobina mlekapłatki migdałówWykonanie(...)Ciasto:Wodę z margaryną i łyżką cukru roztopić.Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego masła. Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować.Zestawić z ognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od boków garnka.Zdjąć z ognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną
Moje pyszne gotowaniemiodowe, i pysznie żurawinowe, bo niczego im nie żałowała. Żałowałam tylko tego, że wszystkie tak szybko poszły. No, ale mojej rodzinki nie musiałam zmuszać to wciągnięcia wszystkich ekspresowo :). Ciasta powstały z dość dużej modyfikacji z ciasta na pierniczki, które już wcześniej wam publikowałam. Składniki:(na ok. 30 sztuk)2 szklanki mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 szklanki(...)mieszamy z sodą, proszkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem, aby powstały takie grudki (niewielkie).Dodajemy mleko, miód oraz żurawinę i całość dokładnie zagniatamy.Następnie z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kulki (takiej samej wielkości), przekładamy na blachę.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.Studzimy.Smacznego
Moje pyszne gotowaniepory jadła mnóstwo tortów, i ten mój jest drugim, który bardzo jej smakował. Po jej pochwalę, odrobinę urosłam i byłam naprawdę szczęśliwa, że torcik tak bardzo smakował.Składniki:Ciasto:125 g masła3/4 szklanki cukrucukier waniliowy200 g maślankiłyżeczka octu winnego białegołyżeczka sody oczyszczonej3 jajka4 łyżki kakao Masa:1/2 szklanki cukrucukier waniliowy500 g sera półtłustego300 g kremówkiDodatkowo:1/2 szklanki żurawiny1/2 szklanki(...)złotego lnuWykonanie:Ciasto:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać.Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać.Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy.Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić.Piec ok. 40-50 minut.Nast
Moje pyszne gotowaniepieczenia2 łyżki cukru waniliowego (płaskie)jajko125 g margarynymarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem, cukrem waniliowym. Potem dać masło i razem posiekać. Wszystko razem zagnieść dodając jajko.Następnie ciasto wkładamy na ok. 20 minut (do 30), do lodówki.Ciasto wyjmujemy i tworzymy różyczki.Ciasto rozwałkować, następnie dzielić na kwadraciki. Podcinać je z czterech stron po środku i sklejać
Moje pyszne gotowaniesyropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru.Przygotowanie:Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę odlać, śliwki pokroić na kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;)Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z mąką, dodać olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej(...)śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm)Odstawić w ciepłe miejsce (około 30 stopni) na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 1 godziny (do suchego
głodny alergikmasła- 6 szklanek mąki- 2 szklanki śmietany 18%- aromat waniliowy- 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster) - cukier puder- cynamon Przygotowanie: Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku(...)każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała "koperta". Ciastka piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, tak by się zrumieniły. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiurocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także(...)żelkiBabeczki przygotowujemy według przepisu. 12 sztuk wystarczy na około 24 lizaki. Po wyciągnięciu z pieca babeczki wyciągamy z papilotek i rozkruszamy do miski. Z masy formujemy kulki mocno ugniatając ciasto, do każdej kulki wkładamy miśka żelka.Kulki wkładamy na 15 min do zamrażarki. Podczas pierwszej z prób nabiłam gotowe kulki na patyczki do szaszłyków - to nie był najlepszy pomysł, niżej
CiastkozercyUwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze.Składniki:1,5 szklanki mąki0(...)Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia.Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego
Ciastkozercyludzkim głosem :) Słodkości na tę okazję również powinny być wyjątkowe.Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinna leżakować w piwnicy lub w lodówce. Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki
My Culinary ArtKokosanki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny miękkiej 1 cukier waniliowy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku 3/4 szkl. mleka 3 jajka 1/2 szkl. cukru polewa; 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć(...)cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto. 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut. 4. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić
Sama słodycz i szczypta chilimąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około
Sama słodycz i szczypta chilimąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam przy użyciu miksera). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką(...)krótko wyrobić. Uformować wałek o długości około 60 cm , lekko spłaszczyć, tak aby szerokość miała około 8 cm. Ciasto obsypać mąką i pokroić ostrym nożem na 8 – 10 kawałków.Następnie przełożyć bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni
Walijskie PichcenieDzisiaj chciałabym Wam pokazać jak w bardzo szybki i prosty sposób możecie przygotować sernik z dyni. Ciasto prezentuje się wspaniale i okazale, ma wyrafinowany i subtelny smak. Czas przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, później już tylko czekamy aż się upiecze ;-).Jest to dobry przepis na niespodziewaną wizytę gości, czy to rodziny czy znajomych. Sernik jest przepyszny podawany(...)brązowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 cukier waniliowy- 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdałyWykonanie:Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez 3 minuty. Dodaj pozostałe
SMYKWKUCHNIKeksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów, wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce.Piec 1h w 170-180C sprawdzając czy jest upieczone patyczkiem. Moje ciasto wyrosło sporo ponad foremkę i musiałam trzymać je w piekarniku 10min dłużej.a potem już
Walijskie Pichceniedyni pokrojonej w kostkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, tymianek, oregano, oliwa, sól, pieprz, cukier Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki.Cebule obieramy i siekamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na patelnie cebule, po chwili dynię.Smażymy około 5 minut.Dodajemy przecier pomidorowy i zioła.Następnie dodajemy pomidory(...)puszki.Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Ciasto wykładamy na foremkę . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wylewamy farsz. Pieczemy jeszcze przez 30-40 minut
Anioły w kuchni