mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około
Sama słodycz i szczypta chilimąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam przy użyciu miksera). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką(...)krótko wyrobić. Uformować wałek o długości około 60 cm , lekko spłaszczyć, tak aby szerokość miała około 8 cm. Ciasto obsypać mąką i pokroić ostrym nożem na 8 – 10 kawałków.Następnie przełożyć bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni
Walijskie PichcenieDzisiaj chciałabym Wam pokazać jak w bardzo szybki i prosty sposób możecie przygotować sernik z dyni. Ciasto prezentuje się wspaniale i okazale, ma wyrafinowany i subtelny smak. Czas przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, później już tylko czekamy aż się upiecze ;-).Jest to dobry przepis na niespodziewaną wizytę gości, czy to rodziny czy znajomych. Sernik jest przepyszny podawany(...)brązowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 cukier waniliowy- 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdałyWykonanie:Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez 3 minuty. Dodaj pozostałe
SMYKWKUCHNIKeksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów, wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce.Piec 1h w 170-180C sprawdzając czy jest upieczone patyczkiem. Moje ciasto wyrosło sporo ponad foremkę i musiałam trzymać je w piekarniku 10min dłużej.a potem już
Walijskie Pichceniedyni pokrojonej w kostkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, tymianek, oregano, oliwa, sól, pieprz, cukier Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki.Cebule obieramy i siekamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na patelnie cebule, po chwili dynię.Smażymy około 5 minut.Dodajemy przecier pomidorowy i zioła.Następnie dodajemy pomidory(...)puszki.Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Ciasto wykładamy na foremkę . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wylewamy farsz. Pieczemy jeszcze przez 30-40 minut
Anioły w kuchnijajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek i 2 saszetki czekolady "gorący cynamon" i wymieszać "byle jak" = nie za dokładnie forma kominkowa silikonowa 24 cm połowę ciasta wylać do formy i poukładać śliwki bez pestek teraz wylać resztę ciasta i na wierzchu poukładać śliwki piec w 200C około 40 - 45 minut - do suchego patyczka dobrze ostudzone ciasto
W Mojej Kuchni Lubięszczypta, truskawki świeże 1/2 kg, śmietana 12% - do smaku, cukier - do smaku mleko, wodę, cukier, sól, masło zagotować do robota wsypać przesianą mąkę i wlać gorące mleko, hakiem wyrabiać ciasto na kulę ewentualnie podsypać troszkę mąką jeśli jest za luźne ciasto wyjąć z misy robota, obsypać mąką i do woreczka schować na 15-20 minut z kuli odcinać porcje ciasta
W Mojej Kuchni Lubięrzepakowy 3 łyżki, mąka tortowa 4-5 szklanek NADZIENIE: twaróg półtłusty 20 dag, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, truskawki 1 szklanka wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać rózgą - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypać odpowiednią ilość mąki lub mleka jeśli jest zbyt gęste i odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 28cm - przetrzeć ją olejem(...)rozgrzać nalewać ciasto i smażyć złociste naleśniki do rozdrabniacza włożyć składniki nadzienia dobrze wszystko zmiksować na dość gęste nadzienie odpowiednią porcję nadzienia położyć na naleśniku - brzegi podwinąć i zawinąć ciasno jemy od razu podane jeszcze letnie, można na talerzyk polać ciut soku truskawkowego - naleśniki są syte i smaczne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmiszać z 1/2 minuty twaróg półtłusty, jogurt bałkański zmiksować w rozdrabniaczu i dodać do misy robota, wsypać budyń waniliowy i mieszać z 1 minutę SPÓD KRUSZONKOWY:miękkie masło - ciasto na spód kruszonkowy mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, tortownica 24cm wysmarowana masłem, posypana tartą bułką wsypać kruszonkę i denkiem szklanki przyklepać w blaszce na ciasto wlać masę serową i piec około(...)minut w 200C, sernik z blaszki wyjąć jak będzie dobrze wystudzony sernik posypać cukrem pudrem, ciasto jest bardzo aksamitne, smaczne, aromatyczne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięogórka 2 pomidory rzymskie garść rukoli 2 łyżki musztardy dijon Bajgle:Mąkę przesiewamy do misy, następnie dodajemy drożdże cukier i sól i powoli wlewamy letnią wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy, chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy z ciasta 6 małych kulek, spłaszczamy je i wycinamy (np. kieliszkiem) dziurkę
Mango PapajaNiedawno dodałam wpis o bananowcu nadzianym zdrowiem...Przepis TUTAJ Ja sobie nie wyobrażam zjeść go bez towarzystwa Primavika! Myślałam, że poleży sobie troszkę, ale nie poleżał. To genialne ciasto. Do tego ciasta pełnego energii brakuje tylko masła sezamowego słodzonego agawą. Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika jest idelane dla małych i dużych łasuchów. Wyborne w smaku, słodkie(...)zjawiskiem naturalnym. I ten tłuszcz warto wmieszać w masełko ...aby się...nie zmarnowal. Produkt jest wysokiej jakości, gęsty i odpowiedni tak dla wegan jak wegetarian.Wyprodukowany bez użycia glutaminianu monosodowego. Ciasto tego typu posmarowane TYM maslem jest genialne w smaku, uzupełnia się i pozostawia miłe wspomnienie niejednej osobie, która zakosztuje takiego połączenia. Do tego herbatka w tę mglistą jesień i...energia
Z Kuchni Do Kuchnisobie, że jestem wręcz od niego uzależniona... To mój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu i choć zjem również inne, to ten jest zdecydowanym faworytem. Do ciasta dodaję surową kaszę gryczaną (po upieczeniu jest mięciutka), piekę także na dwóch zakwasach żytnim i orkiszowym ale można dodać również sam żytni. Polecam, jest nie tylko bardzo zdrowy ale meeega smaczny.:-)Przepis(...)wody i mieszamy dokładnie (nie trzeba długo wyrabiać, tylko do połączenia składników). Następnie dodajemy ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego i pozostałą wodę i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto (jest leko płynne) przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek (silikonowe delikatnie smarujemy olejem, metalowe smarujemy olejem i wysypujemy dokładnie otrębami lub mąką) i dokładnie ubijamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wygładzamy
Smaczne ZdroweCiasto:700 g mąki,3/4 szkl mleka,łyzka oleju,100 g masła.3 łyżki cukru pudru,2 jajka,70 g drożdży,szczypta soli, cukier kryształ i cukier puder do posypania no i jagody:)Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko i olej, dodajemy masło i podgrzewamy aż masło się roztopi, studzimy do temperatury pokojowej. Do miski wsypujemy mąke, wlewamy z rondelka(...)mleko z masłem, dodajemy cukier puder, rozmącone jajko oraz drożdże roztarte z łyżeczką cukru. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lśniące. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objetość robimy wałek i kroimy w grube plastry. Każdy rozwałkowujemy na grubość 5 mm . Na środku placka kładziemy łyżeczkę jagód. Smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem i oprószamy cukrem. Wsatwiamy do piekarnika rozgrzanego
Anioły w kuchnizmiksowanej cukinii i razem z solą , miodem oraz masłem dodaj do miski .Całość wygniataj tak długo , aż powstanie gładkie ciasto.W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki .Z ciasta uformuj kulę , przykryj ją ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce .Po tym czasie ciasto ponownie wyrób .Włóż wyrośnięte ciasto o wysmarowanej tłuszczem foremki .Całość odstaw
Anioły w kuchnicukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki mąki, 4 jajka, 1 pomarańcza, cukier puder, plastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę(...)wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut
Anioły w kuchni