ciasta na wielkanoc - 5946 przepisów (strona:78/397)

Babka kawowa 105

Tę babkę robiłam na Wielkanoc 2 lata temu, ale jakoś się nie złożyło i przepis leżał w moim małym archiwum, stąd zdjęcia odbiegają trochę od obecnych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta normandzka z jabłkami 131

Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.  Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc. Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food , przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano

Cztery Fajery
Tarta normandzka z jabłkami 202

Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.  Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc. Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food , przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek kajmakowy 137

Przepyszny, wielkanocy mazurek kajmakowy z przeróżnymi bakaliami. Mazurek Kajmakowy  Składniki na spód :  160 g masła  100 g cukru pudru  2 żółtka  250 g mąki  Wykonanie :  Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia

Aromatyczne Podróże
Najlepsze przepisy na Wielkanoc 52

której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe.  Mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie ciekawe inspiracje! Przepisy na Wielkanoc KLIK! Duży wybór foremek do pieczenia ciast i ciasteczek, a także mięs możecie znaleźć  TUTAJ - KLIK! Jeśli szukacie wielkanocnych ozdób do domu zajrzyjcie  Tutaj - Klik! Zapraszam do polubienia mojej  strony

Moje Kuchenne Rewelacje
kopuła z rolady z puszystym serowym nadzieniem a'la Charlotte Royale :-) 243

Witam kochani, Wielkanoc coraz bliżej Ja właśnie skończyłam piec pierwsze wielkanocne pierniczki :-) Fajne wyszły :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem, które rewelacyjnie wygląda, robi się je łatwo i przyjemnie, a efekt powala :-) Ciasto to funkcjonuje pod nazwą Charlotte Royale,  robi się je w misce, która wykłada się pokrojoną na plasterki roladą biszkoptową, a całość wypełnia się dowolnym

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka limonkowa 145

Babka limonkowa. A właściwie limonkowo-maślana. Niezwykle aromatyczna, bardzo wilgotna, słodka ale lekko kwaskowa. Dobrze pieczona ma złoty kolor do brązowego. Nie kruszy się. Wspaniała nie tylko na Wielkanoc.   Składniki: – 300 g mąki – 4 jajka – 250 g masła (nie margaryny!) – 1-1,5 szkl cukru (najlepiej drobnego, ale nie pudru) – 1,5 łyżeczki sody(...)puszysta. Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać

Pociąg Do Kuchni
BABKA CYTRYNOWA 173

Przepis na Wielkanoc - miękka i puszysta babka  cytrynowa polana żółtym lukrem cytrynowym. Przepis jest prosty, wykonanie banalnie łatwe, a potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu.  Jak wykonać ten przepis, krok po kroku, pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA craetive a nie ominą Cię nowości. BABKA CYTRYNOWA SKŁADNIKI: Babka: mąka samorosnąca (500g)  lub mąka(...)puszysto.  Dodajemy startą skórkę z cytryny,  cukier wanilinowy,  stopniowo po jednym jajku, mleko, mąkę i sok z cytryny.  Miksujemy do dokładnego  połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub grysikiem)  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około

RITA food channel
Warkocz z białej kiełbasy w cieście 127

ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. • Docisnąć ciasto

To co kocham
Babka cytrynowa wielkanocna 674

Śliczna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa wielkanocna . Ta wiosenna babeczka jest ciastem, które idealnie pasuje do Wielkanocy i wypieków świątecznych. Jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Obok mazurków i ciast drożdżowych, babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny zawsze pojawia się u mnie na wielkanocnym stole. Taką babkę cytrynową można też piec cały rok, nie tylko na święta

AniaGotuje.pl
Kokosowa babka Bounty 84

Babka Bounty W czasie kwarantanny przychodzi mi do głowy wiele pomysłów. Przed ich realizacją długo rozmyślam o recepturze i podaniu przepisu, jednak dzisiejsza babka powstała na

Kuchnia Łukasza
Babka kajmakowa z solonym karmelem 112

Puszysta babka kajmakowa obficie polana wyrazistym, kremowym solonym karmelem. Po prostu w sam raz na stół Wielkanocny. Jest bardzo łagodna i miękka, nawet po kilku dniach

Kuchnia Łukasza
Drożdżowy zwijaniec z czekoladą 84

Czas czytania: 3 min Ostatnio szalejemy z ciastem drożdżowym , pieczemy słodkie bułeczki z różnego rodzaju nadzieniami. Klasyczne ciasta drożdżowe z kruszonką i inne wariacje na temat

SprawdzonaKuchnia.pl
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 117

sumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam, że wygląd  się liczy. Ponadto na Wielkanoc trzeba się było postarać :) Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki(...)oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto. Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku

Gosia gotuje