Sos tatarski z jajkiem Gęsty i aromatyczny sos tatarski jest rewelacyjnym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, jajek czy kanapek. Najlepiej przygotować go co najmniej na kilka
Blog z ApetytemŚledzie są tanie, zdrowe, niskokaloryczne. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy. I choć jest to tłusta ryba ma niewiele kalorii. Dań na śledzie jest
AZgotuj!Jajka, mięsa, babki, mazurki i wiele, wiele innych wielkanocnych przysmaków znajdziecie na moim blogu. Tym razem przygotowałam coś co sprawi radość dzieciom, zresztą przy samym tworzeniu
Życie zaczyna się w kuchniPulchne, orzeźwiające, lekko popękane ciasteczka obtoczone przed pieczeniem w cukrze pudrze, smakują obłędnie pysznie, jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek pieczonych na maśle, już sam
Wanilia i KardamonDrugi na blogu przepis na babkę, tym razem marmurkową która wyszła przepyszna! Babka z polewą z gorzkiej i białej czekolady, która idealnie dopełnia całość. Dla
Mango PapajaPopękane ciasteczka to jedne z moich ulubionych małych słodkości ;) Są proste do zrobienia, nie wymagają skomplikowanych zabiegów cukierniczych, a swój wspaniały wygląd zawdzięczają różnicy temperatur
Czerwona PorzeczkaUwielbiam serniki na zimno . Proponuję na Wielkanoc sernik matcha. Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania sernika z herbatą matcha. Kolor sernik przyciąga uwagę ale i smak jest bardzo fajny. Sernik matcha jest puszysty i orzeźwiający. To idealny deser na święta, który postanowiłam udekorować wiórami z białej czekolady. Okazało się jednak, że mój małżonek kupił wegańską czekoladę. Trochę obawiałam się(...)malakserze na kruszonkę. Jeśli używasz foremki do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Łatwiej jest jednak użyć metalowej klamry, którą można bezpośrednio umieścić na paterze, na której będzie ciasto. Rozprowadź kruszonkę digestive równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Zagotuj 100 ml śmietanki. Dodaj herbatę matcha, dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze
codojedzeniaWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!południu odetchnęłam głęboko z wyraźną ulgą i zaczęłam się zastanawiać, czy wypada mi upiec jeszcze jedną babkę. Mam bowiem pomysł i bardzo nie chcę z nim czekać do kolejnej Wielkanocy... Dzisiaj natomiast mam coś zaskakującego; nawet dla mnie. Ale jestem pewna, że po świątecznych smakołykach (tu jajeczko, tam sałatka, babki, mazurki i serniczki wpadają na talerze nie wiadomo kiedy; wszyscy(...)zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut w 160 st. C. Ostudzić, a następnie połamać na kawałki wzdłuż linii. Smacznego! Ja już zastanawiam się nad kolejnymi wariacjami tego przepisu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak wykorzystać białka? Wiem, że część z Was robiła chrust/pączki (niekoniecznie z mojego przepisu) i zostały Wam białka. Poza bezą można zrobić z nich... KOKOSANKI
CzarnawisienkaSałatka z pora zawinięta w szynce Szybka, bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przekąska na stole wielkanocnym lub na przyjęciu
Blog z ApetytemZastanawiałam się co można podać na obiad podczas świąt wielkanocnych. Te kojarzą mi się z białą kiełbasą, żurkiem, jajkami. To są takie tradycyjne 3 punkty odniesienia
MamaOskarkaSkładniki: 1 kg mąki pszennej; 5 żółtek + 2 całe jaja; 2 szklanki letniego mleka; 2 łyżki drobnego cukru do wypieków; 1/4 szklanki oleju; 50 g świeżych
Gospodyni Miejska"No nic, musimy jeszcze trochę poczekać na wiosnę. Od następnego poniedziałku ponownie ma o sobie przypomnieć. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie! Wczoraj z okazji Dnia
Słodkie PrzyjemnościProsta, klasyczna babka piaskowa. Sypka dzięki dodaniu do niej mąki ziemniaczanej. Im więcej jest tej mąki (w stosunku do pszennej) tym babka jest bardziej
Walijskie PichcenieTORT WĄTRÓBKOWY Pyszna zimna przekąska, niezmiernie popularna na Ukrainie. Bardzo często gości na stolach w czasie specjalnych uroczystości (święta, urodziny itp.). Uznawana jest za restauracyjne jedzenie
Kulinarnie z Polką na Kresach