W tym roku nie będzie babki na święta.... w końcu spędzamy je sami w domu,słodkości dużo nie będzie. No dobra,będą małe cudne
Niespełnione zdolności kulinarneOstatnią moją propozycją przedświąteczną jest babka herbaciano - cytrynowa. Dzięki naparowi z herbaty babka zyskuje bardzo ciekawy posmak :) Składniki: - 250 g mąki pszennej - 100 g cukru
Zainspirowana w kuchniPrzepis na sernik z brzoskwiniami przyniosła pewnego razu moja mama z pracy. Nie wiem ile lat on gości w naszym domu, ale z pewnością mama robiła
Mieszam w GarnkuCoraz więcej rodzimych nowalijek, soczystych i świeżych...i w tak radosnych kolorach, jak ptysie, z którymi dzisiaj przybywam :) Pyszne, delikatne i pełne smaków wiosny! Przygotowałam je z myślą o Wielkanocy ale jestem pewna, że sprawdzą się także w innych sytuacjach, jak wiosenny piknik, spotkani z przyjaciółmi, czy po prostu ciekawa przekąska. Kolejny raz podbijam smak potrawy wspaniałym bałkańskim serem(...)soli i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. 2. Zdejmij garnek z palnika, wsyp całą mąkę, ponownie postaw na palnik i mieszaj łyżką do momentu, aż ciasto przestanie przywierać do ścianek garnka - zdejmij garnek z palnika i odstaw na 10min. 3. Do lekko przestudzonego ciasta wbijaj pojedynczo jajka i dokładnie łącz z ciastem za pomocą miksera
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzed świętami podziwiałam na instagramie mazurkowe dzieła sztuki i chyba pozazdrościłam zabawy, bo zdecydowałam się na upieczenie drugiego mazurka w życiu. Pierwszym był pomarańczowy mazurek z
wcinaj toWielkanocne ciasteczka w kształcie jajeczek udekorowanych na wzór pisanek. Ciastka idealne na Święta - świetnie smakują, a ile zabawy przy ich tworzeniu... szczególnie dla dzieci. Wielkanocne
Słodka StronaBułeczki w zajączki szybko się zmieniają, oczkami z ziaren słonecznika do nas mrugają, uszka wesoło im odstają i do zjedzenia zapraszają. Takie
Moniki SmakołykiInspiracje mnie zainspirowały, po tym jak ja zainspirowałam Inspiracje. Jakby nie było, było bardzo miło, i smacznie! Zmusiłam się w końcu do zrobienia pierogów. Lenia
bastalenaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Za nami niedziela palmowa, która rozpoczęła Wielki Tydzień. Nic więc dziwnego, że zaczynacie szukać świątecznych propozycji. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na serniki, babki czy makowce . Dziś do tej listy dodam znakomitą i aromatyczną babkę pomarańczową. Bez masła i z małą ilością mąki. Do tego wszystkiego bardzo prostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu(...)ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie
Słodkie PrzyjemnościRobiłam już ten mazurek w tamtym roku, ale jakoś tak się zdarzyło, że zapomniałam spisać przepis, zdjęcia porobiłam, ale tak mi zeszło, że ogarnęłam je już
CzarnawisienkaMocno chrzanowe bo takie lubię, wytrawne tarteletki z jajkami przepiórczymi i szynką która sama zrobiłam. Można wykorzystać szynkę kupną, ja taką miałam. Obowiązkowo rzeżucha i szczypior
wesoła kuchniaNa ostatnią chwilę przed Świętami podrzucam Wam pomysł na szybkie i pyszne babeczki z kawałkami czekolady. Kochani, to już ostatni wpis przed Świętami. Życzę Wam spokojnych
Kuchnia domowa AniNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak, puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki
Ala piecze i gotujeDo Świat pozostało już tylko kilka dni, a ja mam wrażenie, że w moim domu zaczęła się walka z czasem. Wszystko jest do zrobienia na już
Przysmaki KarolkiBabeczki waniliowe z masą budyniową. Słodkie, wilgotne w środku. Bardzo szybko znikają! Podajemy lekko polukrowane z kolorową posypką. Składniki: 150 g Kasi + łyżka do budyniu
Lena GotujeMuszę się pożalić - mój zakwas padł:( Staruszek miał już chyba z 8 lat, choć w przypadku zakwasu to szczenięcy wiek. Ale nie dopilnowałam, mea culpa... To było tuż po Wielkanocy, zajęta przygotowaniami do Świąt zapomniałam go dokarmić, a on, biedaczek, stał sobie cicho w lodówce i czekał, a gdy przypomniałam o nim, zobaczyłam na powierzchni plamki, jakby pleśń. Nie jestem(...)zakwas:) *przepis podaję z moimi zmianami Składniki na dwa bochenki: zaczyn : 30 g drożdży 1 łyżka miodu 12 łyżek płatków owsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli ciasto: 1 kg mąki typ 750 pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki mleka do posmarowania bochenków ziarna do posypania bochenków
Obiad gotowyDziś przepis na dwukolorową babkę piaskową. Prosta w przygotowaniu, puszysta, doskonała do popołudniowej kawki :) Świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Uwielbiam takie babki a Wy
Zrób to smacznieMazurek kajmakowy to klasyk wśród wielkanocnych mazurków. Bardzo często w przepisach wykorzystywana jest gotowa masa lub ta powstała z mleka słodzonego skondensowanego gotowanego w puszce, ale
Smakołyki BerenikiNie jestem wielką fanką faworków i rzadko je robię ale ponieważ obiecałam przynieść je na imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w
UgotujmyTo.pl