kościoła już w Wielki Czwartek, Piątek i Wielką Sobotę. A w niedzielę wstawałyśmy razem i jechałyśmy do sąsiedniej wioski na mszę rezurekcyjną. W domu okna i podłogi były umyte, ciasta upieczone, obiad przygotowany. Nie pamiętam mamy mówiącej: nie pójdziemy, nie zrobimy, bo jestem zmęczona, nie chce mi się, muszę odpocząć. Mając w pamięci to wszystko co najpiękniejsze ze wspomnień(...)sama nie zapomniała o tym, co w tych świętach jest najważniejsze. Cytowane fragmenty pochodzą z "Rytuału Rodzinnego" bpa J. Wysockiego. PISANKI Pisanki, pisanki... jajka malowane, nie ma Wielkanocy bez barwnych pisanek. Pamiętacie piosenkę ze szkoły? Zawsze podśpiewuję ją przy okazji tych Świąt. Pisanki to kolorowe i zdobione różnymi wzorami oraz napisami jajka. Kraszanki czy kroszonki to jajka
bistro mamaCzas czytania: 2 min Macie ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale brak Wam czasu na przygotowywanie skomplikowanych przepisów? To nic nie szkodzi, bo mam dla
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Gravlax, to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządza się je z surowego łososia. Łosoś do tego dania musi być bardzo świeży, bez ości
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Pasztet z królika Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez pasztetu , ten dodatek uwielbiany jest przez większość smakoszy, choć nie zawsze w wersji
SprawdzonaKuchnia.plW ostatnim czasie bardzo popularne stały się sałatki z tuńczykiem w różnej postaci – czy to z makaronem, ryżem, czy też po prostu sałatka warstwowa z
PysiaGotuje.plŻurek jest jedną z tych potraw, których nie może zabraknąć w niejednym polskim domu w czasie Wielkanocy. Nie od dziś wiadomo, że żurek najlepiej smakuje na
PysiaGotuje.plprzygotowaniem nadzienia./ Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą morelową. Na warstwę konfitury wykładamy posiekane orzechy i odsączone z alkoholu bakalie, morele musimy posiekać na drobne kawałki. Całość lekko dociskamy. W rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej pozostałe składniki, cały czas mieszając. Lekko ciepłą masę wylewamy na warstwę orzechów i bakalii. Odstawiamy do zastygnięcia. Słodkiej Wielkanocy! Artykuł Wielkanocny mazurek
Raj dla PodniebieniaCzas czytania: 2 min Wegetariańskie „pulpety” przygotowane z warzyw i ryżu, świetne danie na obiad. Medaliki proponuje podać z sosem pomidorowym i surówką to
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pasztet w wersji wegetariańskiej, troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgody między dorosłymi a dziećmi. Dzieci chciały grzybową , a ja chrzanową . Pomyślałam, przecież
SprawdzonaKuchnia.plŚledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem
KorniszonkiTartę żurkową bardzo łatwo się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony. Mini jajeczka sprytnie w masie
Moniki SmakołykiW zeszłym roku przyjaciele z Włoch podzielili się przepisem na migdałową babkę wielkanocną-Ciambella. W tym roku postanowiłam upiec jej siostrzaną wersje, limonkowo
Piekarz-Kucharz-GarkotłukW tym roku wreszcie udało mi się dopracować mój ulubiony mazurek.Jestem miłośniczką kawy i migdałów.Smaki idealnie do siebie pasują w połączeniu z bardzo kruchym ciastem.Poza
Anielskie wypiekiZupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze
UgotujmyTo.pl