Poszukiwania idealnej babki trwają. Dziś kolej na babkę cytrynową. Znów przetestowałam kilka różnych przepisów, czas na moje wrażenia. Babka cytrynowa Składniki: 1 szkl cukru 1 szkl
Słodki Blogabka to w sumie taki mało bożonarodzeniowy wypiek. Większości z nas zwykle kojarzy się ona z Wielkanocą. Jednak wystarczy odrobina korzennych przypraw, migdałów i daktyli, żeby stworzyć z niej ciasto wprost stworzone na Boże Narodzenie. Ta baba jest naprawdę obłędna. Delikatna, maślana, z marcepanowymi kartofelkami, czekającymi w każdym kawałeczku niczym słodka niespodzianka, a za sprawą solidnego chlustu domowej wiśniówki jest
Food Squaremożliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki z majonezem. Niestety po zjedzeniu wszystkiego ze stołu na brzuch jest pełny i ciężki dlatego w trakcie jedzenia należy wziąć Es pumisan Max . Dzięki wysokiej dawce symetykonu(...)stosowany przez osoby chore na cukrzyce ponieważ Es pumisan Max nie zawiera cukrów. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia w oparachPyszna i puchata drożdżowa baba na Wielkanoc! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej szymanowskiej - aromat cytrynowy - kostka masła - 6 jaj - 1 szklanki mleka 3,2% - szklanka cukru - paczka drożdży świeżych Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią mąki(...)cukrem za pomocą miksera. Masło stop w rondelku. Do miski z rozczynem dodaj mleko + masę z jaj. Całość zacznij zagniatać energicznie, tak aby jak najwięcej wprowadzić powietrza do ciasta. Dodaj tłuszcz i dalej zagniataj. Ciasto drożdżowe im dłużej zagniatane tym lepiej smakuje. Ja zawsze wyrabiam minimum 20 minut. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
SMYKWKUCHNIsię nie znudzą i pasują na każdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka
FitKotZajączek Wielkanocny wypełniony tuńczykiem, papryką i szynką będzie idealną przekąską na śniadanie w Wielkanoc. Pięknie mi się przyrumienił. Nie miałam formy na zajączka. Znalazłam kartonową wersję w jednej z gazet na dekoracje Wielkanocne i z tej właśnie gazetki wycięłam szablon, a następnie wycięłam go z ciasta. Smakuje rewelacyjnie! Zajączek Wielkanocny 2 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka (dowolny) 1/3 papryki
Gotuję TestujęTyle co ja prób podjęłam, żeby w końcu osiągnąć cel...No ale jest!!! Teraz to ja mogę z zamkniętymi oczami wałkować, gnieść i lepić ciasto ale nie o tym dzisiaj. Przez 40 dni aż do Wielkanocy nie będę jadła mięsa przynajmniej postaram się, w związku z tym trzeba znaleźć alternatywę i stąd ta soczewica. Zawiera ona dużo białka,jest(...)wszelkie sposoby. Zielona soczewica najlepiej sprawdza się do farszów, past oraz jako składnik sałatek. Lubi różne dodatki wydaje mi się najbardziej czosnek, a mnie to pasuję :-) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy 200 g suszonych pomidorów na słońcu
pieprzny smaczekskładniki na ciasto szpinakowe: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz
Domowy Smak JedzeniaDla wielbicieli słodkości, małych wypieków i kruchych ciast – małe mazurki orzechowe. Przygotujecie je naprawdę szybko. Takie mazurki są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i
Słodkie okruszkiŻyję w otoczeniu osób, które kochają karpatkę. Mój brat potrafi sam zjeść całą blachę, a pewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go
Przepisy AleksandryDziś nie będę się szczególnie rozwijać, bo moja babka jest po prostu przepyszna! Chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku… Kawałki czekolady rozpuszczają się w
Garniec MagalieCzas czytania: 2 min Lubicie ciasta drożdżowe, jeśli tak to mam dla Was pyszny przepis na placek drożdżowy z pomarańczami. Bardzo łatwy przepis zaczerpnięty z książki
SprawdzonaKuchnia.plwypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas
Wędrówki po kuchnirodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota
Made By Mom And Son