świątecznej herbaty rozchodziło się po niej całej. Było miło i bezpiecznie. Jedli świąteczny sernik, składali sobie dobre życzenia. Gdzieś w jego dłoniach błyskał srebrny breloczek… To było w Boże Narodzenie. Białe, mroźne, takie, jak z bajki. Stała w parku przy cudnie oświetlonej jasnymi światełkami choince i przytupywała z zimna. Kiedy zauważyła zbliżającą się ku niej postać, nie rozpoznała(...)myślało o bożonarodzeniowym życzeniu. Gdzieś w jego dłoni kruszył się świąteczny opłatek… „ Czy Wy też lubicie ten przedświąteczny czas? Osobiście, to ja chyba bardziej niż same właściwe Święta. Dlaczego? Bo ten czas trwa dłużej, a świąteczne dni mijają szybko, za szybko. Składniki spód 150g herbatników kakaowych 2 -3 łyżki oleju 1 łyżka cukru pudru masa serowa
Raj dla PodniebieniaPołączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można
sama złodyczŚwięta już tuż tuż. Nam już dziś udzielił się ten czarodziejski nastrój. Wraz z dziećmi upiekłam pyszne drożdżowe pierniczki (miękkie). Po powrocie z wycieczki
Słodkie okruszkiTo już nasze ostatnie wspólne pieczenie przed Świętami. Niedługo wszyscy całkowicie oddadzą się przedświątecznej gorączce, każdy zajmie się swoimi Świętami. Żeby pożegnać ten rok
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek
Kolorowy PrzepisownikZdrowsza wersja pierniczków świątecznych ! Pierniczki na mące gryczanej i żytniej. W smaku tak samo smaczne jak tradycyjne, ale zdecydowanie bardziej wartościowe pod względem odżywczym
kolorowotorcikowoJak na fankę bananowych słodkości przystało, na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na jakiś świąteczny wypiek z tym owocem. Padło na pierniczki, które okazały się rewelacyjne
Healthy food explorerNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiOstatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w
Ugotowane pozamiataneW Święta pogoda zrobiła nam psikusa; słońce świeciło prosto w oczy z zaskakującą siłą, a termometr, nawet po przetarciu oczu ze zdziwienia, z zapamiętaniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMam sporą słabość do wszystkiego co kwaśne (pewnie dlatego, że sama kwaśna bywam; częściej zresztą, niżby wypadało). Pijam herbatę z cytryną bez cukru, już od marca
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZdecydowanie. To te wygrały konkurs na najlepsze świąteczne łakocie. Musiałam pochować je na dnie puszek, żeby nie wyjadł od razu wszystkich. Co jest ogromnym komplementem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoczątku stycznia, ale ostatecznie musiała pójść na kompromis i zaadoptowała istniejące święto do swoich celów. Tak powstało Boże Narodzenie. Jakiś czas to sobie funkcjonowało, aż nastąpiło kolejne starcie tradycji i w miejsce duchowej abstrakcji wszedł namacalny konsumpcyjny materializm. Podobnie adaptując istniejące już święto. Chciałbym się tym razem cofnąć do tej najstarszej tradycji, oczywiście poddanej doskonaleniu, ale dobrowolnym(...)święto nazywane było Szczodre Gody. Na pamiątkę tego, w niektórych częściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe, ale ja zrobiłem na zakwasie. I to gryczanym :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto
Kryzysowa Książka KucharskaNie wiem jak Wy, ale my doskonale widzimy jak bardzo mocno i gruntownie zakorzeniają się w naszej kulturze obyczaje anglosaskie. W pogoni za dorównaniem Zachodowi czasami
W kuchni KatiePierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby
Szalona Kuchnia Eweliny