Jestem bardzo ciekawa czy w każdym polskim domu w wigilie podawane są pierogi z kapustą i grzybami. W moim lubelsko-podkarpackim regionie nie ma kolacji 24.XII
pieprzny smaczekWybór tortu na urodziny dziecka jest zawsze dużym wyzwaniem. Od dłuższego czasu zastanawiałam się jaki tort przygotować, żeby idealnie trafić w gust i smak pociechy. Jak
dom-agi.plŚwięta, święta i po świętach. Chyba nie ja jedna rozpoczynam tak pierwszy wpis po okresie świątecznym. Po wielu potrawach nie pozostało nawet śladu, ale są za
mojewypiekiinietylkoPrzepis znalazłam na blogu Słodkiej Pasji. Mi niestety nie wyszły takie ładne, ale będę jeszcze próbować. Może muszę dodać więcej mąki? Nie wiem, ale i tak
Pasja SmakuMoja młodsza córka -studentka ostatnio wspomniała,że zjadłby takich domowych "maminych" pierogów..a, że wczoraj byliśmy u niej ..nie pozostało nic innego tylko zrobić takich pierogów
Moje domowe kucharzeniePierniki z tego przepisu przechowuje się jak kruche ciasteczka, tzn. czekamy aż ostygną, przekładamy do słoika lub puszki, czekamy na święta ;) Pierniki będą tak samo dobre zrobione dzień przed Bożym Narodzeniem, jak zrobione miesiąc wcześniej. Z podanych proporcji wychodzi ok. 10-12 dużych blach. Warto przyłożyć się do wałkowania, bo pierniki urosną jeszcze podczas pieczenia. Składniki na pierniki(...)ogniu razem z miodem i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto rękami lub w stojącym mikserze. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto można rozwałkować również wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu
CiastkozercyCiasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru
Gospodyni MiejskaDziś bardzo prosty w przygotowaniu sernik z serków homogenizowanych waniliowych Rolmiecz z dodatkiem słodkich gruszek z syropu, oblany kremem orzechowym HELIO i posypany skórką pomarańczową kandyzowaną
Zasmakuj KuchniWszędzie trąbi się, że świąteczne potrawy trzeba zacząć przygotowywać już nawet miesiąc przed wigilią, bo przecież piernik musi postać. Dwa tygodnie przed wigilią
kuron.com.plPierogi z kapustą te z słodkiej lub kwaśnej ugotowane, albo na patelni podsmażane, uwielbiam zjadać, a nawet wstyd się przyznać objadać. Nic na to nie poradzę
Moniki SmakołykiRomantyczny walentynkowy obiad już za mną. Bukiet stoi w wazonie, a Walentynek pojechał na noc do pracy. Zanim z okularami na nosie i zajmującą lekturą (triller
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka
Smakowity Blog KulinarnyTartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją
Smakołyki Berenikinadchodzą. Ale Mikołajki maja jednak dużą moc i tak za sprawą świeżutkiego śniegu o poranku i pierwszych świątecznych piosenek w radiu zrozumiałam, że najwyższy czas poważnie pomyśleć o Bożym Narodzeniu. Jest tyle spraw do załatwienia: prezenty, choinka, ozdoby i świąteczne menu. Z tym ostatnim postanowiłam rozprawić się już dziś i przetestować kilka nowych pomysłów. Jak już stali czytelnicy(...)pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona. Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz: 300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Suszone grzyby moczymy w zimnej
Przysmaki Karolki