ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:648/937)

Sernik z rabarbarem i truskawkami 278

Nie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy

Z miłości do słodkości
SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA Z PIEPRZEM, SZAŁWIĄ I STEWIĄ. 250

Piękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka

W kuchni Karmel-itki
SERO-MAKO-SZARLOTKA 197

mąkę w masło), kiedy pojawią się grudki, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść na spód blachy (o wymiarach 20×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek położyć płaską strona na desce i nożem wykonać nacięcia po wypukłej(...)soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby białka łatwiej się ubiły) i delikatnie wymieszać z masą serową z makiem. Wyjąć kruchy spód z lodówki. Rozsmarować masę twarogową z rodzynkami na spodzie, a następnie (uważając by kolejna masa nie wmieszała się zbytnio w poprzednią) nałożyć masę z makiem. Na wierzchu ułożyć połówki

Dietolog
Sernik na zimno z borówkami 238

przygotowane na zimno. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Sernik z borówką na spodzie z ciastek wyszedł pysznie.     Spód 200 g ciastek kruchych  typu petitki 150 g masła   Masa borówkowa: 500 g borówek sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny   Masa serowa 1 kg serka waniliowego(...)ciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki.   Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę

Jadło i czytadło
Polewa czekoladowa 253

sposób, żeby sprawić, że wypieki będą jeszcze lepsze! Można zrobić ją przynajmniej na kilka sposobów w zależności od tego, do czego będziecie jej używać. Nada się idealnie do dekoracji kruchych ciasteczek lub pierników, wyciskania fantazyjnych wzorków na ptysiach czy babeczkach, udekorowania tortu w stylu drip cake czy wykończenia murzynka lub wuzetki. Polewa czekoladowa do ozdoby tortu Ten typ polewy czekoladowej(...)tortów nie można dekorować ciepłą polewą. Chłodną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego lub małego woreczka strunowego. Obcinamy mały rożek worka, wyciskamy polewę na brzeg tortu. Polewa czekoladowa na ciasto Aksamitna polewa czekoladowa idealna do oblewania ciasta i tortów (w całości). 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady Kremówkę zagotowujemy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i zalewamy gorącą kremówką

Ciastkozercy
Naleśniki amarantusowe z jabłkami i cynamonem 159

Hej :)) Chłodek niezły mamy, no nie :)) Wiem, wiem, zimno trochę, ale jest czym pooddychać, co mnie cieszy :) Teraz troszkę o naleśnikach, które to ostatnio chodziły

kruche babeczki
Bardzo proste karnawalowe kruche ciasteczka 240

250g mąki pszennej 80g masła 1 jajko 50g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 50g 

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka kruche 201

125g margaryny 1 jajko 400g maki 120g cukru pudru  30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe)  Make, cuker

Klaudynkowa kuchnia
Chałka z kruszonką. 223

łyżek cukru. Ponadto przygotować:  żółtko i 2 łyżki mleka ( razem wymieszać), kruszonka: 4łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła - wymieszać i ewentualnie dosypywać mąki, tak by powstała krucha posypka, z grubszych grudek. Przygotowanie: Jeżeli wybór padł na świeże drożdże, to należy zrobić rozczyn ( 50g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 200ml ciepłego mleka, 4 łyżeczki mąki pszennej - drożdże rozkruszyć(...)nich cukier, wymieszać, dodać ciepłe mleko, na koniec dodać przesianą mąkę. Rozetrzeć tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.). Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie ciasto i podzielić na pół. W zależności od sposobu przekładania ciasta podzielić połówki na wymaganą ilość

W kuchni u Moniki
Owsiane crumble z rabarbarem 137

naprawdę pyszne.  Crumble to tak naprawdę ciasto składające się ze świeżych owoców pod grubą warstwa kruszonki. Robi się bardzo sprawnie i prosto, chyba dlatego ostatnio robię go prawie codziennie, bo świeżych owoców latem jest pod dostatkiem.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owsiane crumble z rabarbarem, to prawdziwa euforia smaku. Kwaśny lekko kruchy rabarbar zapieczony pod obfitą ilością kruszonki owsianej. Naprawdę

Kuchnia Łukasza
KRUCHE, PEŁNOZIARNISTE CIASTKA 166

robię pełnoziarniste ciasteczka. Są bardzo kruche i pyszne.   Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka  mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła   Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut

Słodki Zakątek
PALUCHY WIEDŹMY 251

Kruche ciasteczka o waniliowym smaku doskonałe na halloween. SKŁADNIKI   1 szkl. mąki tortowej, ½ szkl. mąki krupczatki, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1/3 szkl. cukru pudru, kilka kropli olejku waniliowego szczypta soli, migdały, białko WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie odrywamy po kawałku ciasto, formujemy paluchy, smarujemy rozkłóconym

słodki bratek
Kruche ruloniki z marmoladą 213

Szybkie, kruche i smaczne rogaliki do niedzielnej kawki i nie tylko. Składniki: 25 dag masła w temp. pokojowej 25 dag sera białego twarogowego 25 dag mąki pszennej dowolna marmolada - u mnie twarda różana Sposób przygotowania: 1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć

Kuchnia domowa Ani
Ciastka maślane z dżemem 261

przyjemniej można spędzić poza domem. Są lekko chrupiące, kruche i smaczne. Składniki (wychodzi około 30 ciasteczek): 170 g margaryny Optima Omega 100 g cukru 2 żółtka 220 g mąki pszennej dżem ja użyłam z truskawek (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około

Gotuj z Mąką

Proponowane wyszukiwania