przepis na pyszne kruche ciasteczka – mój i córeczki Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek) 200 g masła 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 1/2 opakowania dużego cukru wanilinowego 1 jajko M zestaw do dekoracji cukierniczej Belbake dostępny w Lidl Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy maszynkę do ciastek(...)ciasteczka przestygną można je dowolnie dekorować. Córeczka wybrała kryształki cukrowe turkusowe i śniegowe opłatki niebieskie i białe (wcześniej miejsca „wymalowała” białym cukrowym pisakiem). Córeczka uwielbia dekorować kruche ciasteczka Smacznego
Słodkie okruszkirównie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej (użyłam typu 750) 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao(...)chłodne miejsce na około pół godziny. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6-8 minut. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam Was również na kruche ciastka
Codzienna kuchnia niecodziennapapierem do pieczenia. Ciasto pokroiłam w cienkie talarki. Z tej porcji ciasta wyszło 41 sztuk. Przełożyłam na blaszkę i widelcem nadałam im wzorek w formie rowków. Blaszkę z ciasteczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut, aż nabrały złocistego koloru. Ciasteczka są pyszne, delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia, w domu zapachniało... serem, który pod wpływem
Kuchnia u Krysiciasto jakie ostatnio jadłam... Oszalałam na jego punkcie i tylko w ciagu poprzedniego tygodnia robiłam te tartę trzy razy. W ten weekend powtórka z rozrywki, bowiem moja Córka zażyczyła sobie całą foremkę tylko dla siebie i przyjaciółki 😄 To może teraz dość tych "ochów" i "achów", i napiszę co nieco na temat samej tarty... Składa się ona z przepysznego, kruchego spodu(...)się ją tylko jakieś 10 - 15 minut na już wcześniej podpieczonym spodzie, więc robi się z tego pyszna pianka. Całość smakuje doskonale, wybornie, jak dla mnie to petarda wśród ciast... 👌 No chyba po takiej rekomendacji, nie pozostaje Wam nic innego jak biec do kuchni i ocenić samemu, czy jest o co robić tyle szumu... 😂😁 SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki
Słodko-Słony Świat Ilonykruche ciasteczka na maśle ! Składniki : 30 dag mąki, 20 dag masła schłodzonego twardego , 10 dag cukru pudru, 3 żółtka gotowane, cukier waniliowy wg uznania. na czubku noża proszek do pieczenia. Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, ugotowane żółtka przetrzeć na tarce z małymi oczkami, Dodać twarde masło i cukier waniliowy . Masło posiekać i szybko wyrobić. Gotowe ciasto
Pysznosci Babci Basimoja propozycja na prostą, smaczną, ale efektowną słoną przekąskę z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis na słodkie, cytrynowe(...)serek z kolorowym pieprzem – 150 g sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone masło i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka przy użyciu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut, aby wstawić go do piekarnika. Poza tym ciasto smakuje naprawdę obłędnie. Lekko mleczny posmak, wilgotna i zwarta struktura oraz jednocześnie delikatność w smaku sprawiają, że ciężko powstrzymać się na jednym kawałku. Dodatkowo dzięki olejowi sernik długo pozostaje świeży. Polecam! (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 30g masła/margaryny Masa: 1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu(...)sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Sernik dodatkowo udekorowałam adwokatowym
Di gotujekruchym spodzie czy spodzie z ciasteczek, ale ja polecam Wam tą najprostszą wersję Spróbujcie. Sernik kajmakowy (bez spodu) Składniki: 1/2 kg sera z wiaderka* 125 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta krem mleczny śmietankowy
Słodkie okruszkiTen kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!I kolejny pyszny sernik zainspirowany latem wylądował na blogu! Dziś mam dla Was przepis na pyszny, delikatny sernik na kruchym, herbatnikowym spodzie przykryty galaretką z mango
Ostra na Słodkopóźnym wieczorem i kończyłam następnego dnia rano. Zachowują świeżość przez kilka dni, są delikatne, kruche i kremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy
Na moim talerzuorzechowe, tylko lekko słodkie! Choć robią się twardawe z każdym kolejnym dniem nadal są kruche i rozpływają się w ustach. Skusicie się? może warto je upiec na Święta??? Przepis pochodzi z pięknej książki "Kaukasis" autorstwa Olii Hercules. Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata ciasto: 400 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia szczypta soli 1 rozmącone jajko
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam Wam bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka mielonego cynamonu
IzabelawkuchniDeser z mascarpone, biszkoptami i truskawkami to pyszny, warstwowy przysmak łączący w sobie serek mascarpone, bitą śmietanę, kruche biszkopty oraz lekko kwaskowate truskawki. Wszystkie składniki deseru
Smakowite Dania