ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:553/937)

Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 230

Co zrobić gdy ma się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada truskawkowa w czekoladzie 179

Niestety sezon truskawek minął, szkoda, że są tak krótko. Zdecydowanie pogoda w tym roku nie służy truskawką, u babci udało się zjeść kilka sztuk reszta wszystko

ciastkarnia na kruchym spodzie
malinowy raj 207

W końcu udało mi się wrócić do domu, podróż była długa ale za to udana. Przywiozłam ze sobą dużo ciekawych przepisów i zamierzam się nimi podzielić

ciastkarnia na kruchym spodzie
sernik jogurtowy z brzoskwiniami 237

Pomału należy pożegnać się z letnimi owocami, już nawet maliny się skończyły. Na szczęście zostały jeszcze brzoskwinie, winogrona czy gruszki. Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Maślane rogaliki z sezamem 201

Pogoda nie rozpieszcza w dalszym ciągu ale ma  nadzieje, że jak pojedziemy do polski wygrzeje się chociaż trochę w słońcu. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie rogaliki

ciastkarnia na kruchym spodzie
drożdżówki z budyniem 202

Koniec świątecznego leniuchowania i objadania się pysznościami. Niestety powroty do rzeczywistości bywają nie przyjemne. Co dobre szybko się kończy więc najwyższy czas wracać do domu. Kolejne

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe muffinki z czekoladą 203

Ostatni tydzień był jakiś leniwy dla mnie i nie zaglądałam na bloga. Nie wiem czemu ale kilka dni zeszło mi zanim zebrałam się żeby coś upiec

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z truskawkami 227

sezon na owoce trwa w najlepsze, a ja nie byłabym sobą gdybym poprzestała na tylko jednym przepisie. Za bardzo lubię truskawki a jeszcze bardziej domowe drożdżówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z borówkami 179

Jeżeli coś złości mnie w mieszkaniu w Norwegii to brak światła. Oczywiście  nie myślcie sobie, że tutaj biegają białe niedźwiedzie, jest zimno i dzień trwa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Razowy spód do pizzy 189

dosypać odrobinę mąki pszennej razowej i dalej ugniatać. Zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą(...)minuty, aż ser się ładnie rozpuści. Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie. Zagniecione ciasto przed wyrastaniem. Ciasto po wyrastaniu, uformowane w okrąg i wyłożone na blaszce posmarowanej oliwą. Spody do pizzy posmarowane koncentratem i posypane ziołami. Pizza z wyłożonym

Passions hobbies life
Kruche, maślane ciastka z czekoladą 111

wałkować i wycinać kształty. Z ciasta trzeba uformować wałek i potem nożem pociąć na plasterki. Łatwizna. Trzeba tylko pamiętać, że ciasto musi poleżeć w lodówce, więc idealnie je przygotować dzień wcześniej, lub wziąć poprawkę na godzinne leżakowanie. Kruche maślane ciastka z czekoladą 250 g masła 350 g mąki 1/2 szklanki cukru 1 czekolada (gorzka albo deserowa) 1/2 łyżeczki soli

Smaczny zeszyt
Ciasteczka krucho- drożdżowe. 180

Ciasteczka krucho- drożdżowe.Tydzień temu otrzymałam od firmy Tupperware Polska, foremkę silikonową do pieczenia ciasteczek.Uwielbiam piec ciasta i ciasteczka i z wielką przyjemnością przetestowałam  foremkę.Ślicznie dziękuję Tupperware Polska  że mam przyjemność testowania waszego produktu.W takiej foremce można przygotować ciasteczka pieczone jak również bez pieczenia.Ja natomiast przygotowałam ciasteczka krucho- drożdżowe.Moja opiniaForemka ma piękny wyglądNie trzeba natłuszczać foremkiUpieczone(...)wysypać mąkę, dodać szczyptę soli i resztę cukru.Natomiast pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać z mąką . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciastoCiasto pokroić na kilka  małych kawałków, ciasto wkładać do silikonowej foremki w prostokąty, lekko docisnąć.Jajko roztrzepać widelcem, posmarować ciasteczka, posypać makiem.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez

Kuchnia Danusi
Maślane ciasteczka – bałwanki 141

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można

Pink Envelope
Krucha Owsiana Krajanka z Truskawkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.15 175

truskawkami. Sobota też minęła mi pod znakiem tego owocu. Dżemy, kompot, ciasto. Kończy się ich czas więc trzeba wykorzystać każdą malutką czerwoną truskaweczkę :) Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smakowite. Troszkę jak crumble ale bardziej kruche. Przepis podpatrzony u Ilki. Krucha Owsiana Krajanka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki z marmoladą 238

Kruche rogaliki z marmoladą:1/2 kg mąki pszennej (3,5 szklanki)2 jajka (+ 1 do posmarowania)250 g margaryny (1 kostka)2 łyżki cukru50 g świeżych drożdżymarmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana)cukier puder do posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy

Poezja smaku