Kiedyś kruche babeczki piekłam bardzo często i napełniałam je przeróżnymi nadzieniami. Te zostały upieczone kilka lat temu na Święta Wielkanocne i nawet doczekały się publikacji w Przepisach czytelników. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy dekoracja: puszka masy kajmakowej 200 g masła kiwi,różowe winogrona Mąkę
Kolorowa kuchnia ElkiProsta Tarta Czekoladowa z Malinami – Dzisiaj taka propozycja walentynkowa :). W Małej Cukierence zrobiło się romantycznie. Pyszna tarta z dużą ilością czekolady i malinami. Aromatyczna, wspaniale smakuje
Mała CukierenkaKiedyś kruche babeczki piekłam bardzo często i napełniałam je przeróżnymi nadzieniami. Te zostały upieczone kilka lat temu na Święta Wielkanocne i nawet doczekały się publikacji w Przepisach czytelników. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy dekoracja: puszka masy kajmakowej 200 g masła kiwi,różowe winogrona Mąkę
Kolorowa kuchnia Elkimąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej
Walijskie Pichcenieszklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy do przełożenia (u mnie terravita) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm i wycinamy ciasteczka (ja robiłam to przy pomocy specjalnego stempelka
Cynamonowe szczęścieFaworki (zwane też chruścikami) w moim rodzinnym domu gościły od zawsze. Bardzo często przygotowywałam je co weekend jako słodki podwieczorek dla całej rodziny. Znałam je tylko tej wersji z kruchego ciasta, z dodatkiem śmietany i octu. Jednak gdy zostałam poczęstowana tymi drożdżowymi, to one skradły moje serce. Chruściki te można jeść i jeść bez opamiętania. Jeśli macie ochotę na coś
Pobite gary BarbaryMoją odpowiedzią na ponury czwartej jest Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym. Ciasto dla osób unikających wszelakich alergenów – glutenu, laktozy i jajek. To także
365 dni dookoła kuchnipyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy
Fiołkowe Talerzesłodycz kruchego ciasta złamana kwaskowatością lemon curd . Samo jedzenie tych wspaniałych kwiatuszków jest niezwykłym doznaniem zarówno smakowym jak i wizualnym . Miałam uciechę podczas pieczenia ciasteczek, ale jeszcze więcej radości sprawiało mi patrzenie na gotowy efekt :) SKŁADNIKI: 250 g mąki 60 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 jajko Masło pokroić w kostkę i zagnieść z mąką
Z Marcepanemmleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej. Nie może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka Suche
Ze smakiem bez glutenuTłuściutkie pączki , oponki , faworki zwane chrustem i rożne inne, karnawałowe wypieki królują teraz w cukierniach i na blogach! Ja przyznaję, że takiego gorącego pączka do kawusi
Ostra na SłodkoKruche ciasto ( może być takie , użyłam okrągłej formy o 28 cm średnicy). Nadzienie -> ugotować budyń z tych składników: sok z 3 cytryn + dopełnić zimną wodą do ok. 650 ml, 7-8 łyżeczek mąki kukurydzianej (rozmieszać mąkę dokładnie w kilku łyżkach zimnej wody i soku) + 3/4 szklanki cukru. Wierzch: ubita na sztywno piana z 5-6 białek + 3 łyżki cukru
Qlinarnie i Qlinarniegładko. Polewa 100 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Śmietanę podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i wsypać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta kruchy placek jabłka kruchy placek krem orzechowy polewa niebo w gębie
O kuchni z uczuciemchicken pot pie. Podchodziłam do niego z małą rezerwą, spodziewając się nijakości w smaku. Na szczęście nie miałam racji. Mięso z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, zapiekane pod kruchym, maślanym ciastem zaskoczyło moje kubki smakowe. Zdecydowanie na plus. Po przebiciu widelcem wierzchu, uderza nas bardzo przyjemny zapach, a maczanie ciasta w sosie to wartość dodatkowa :) Polecam. Składniki: Ciasto
zadanie-gotowanieKruche ciasto z waniliowym budyniem, jabłkami i kruszonką. Zarówno jabłka, jak i kruszonkę, doprawiłam cynamonem. Składniki na cias to: 200 g mąki pszennej 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru brązowego pół płaskiej łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu ) 35 g zimnego masła 1/4 płaskiej
Smak mojego domu