względu na to, że poszczególne warstwy muszą kolejno zastygać. Nie da się tego przyspieszyć, jednak warto go przygotować, bo jest naprawdę pyszny. Spód tego deseru przypomina bardziej kruszonkę niż kruche ciasto, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę pyszny i świetnie pasuje. Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego lub "wiaderkowego" mielonego 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 opakowania galaretki - użyłam czerwoną
Codzienna kuchnia niecodziennaowocami.Kocham truskawki i już nie mogę się doczekać naszych POLSKICH ,wspaniałych truskawek.To nie to samo co zagraniczne,które są bez smaku.Chciałam poczuć wiosnę i stąd te ciasto :) Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Przesianą mąkę,masło,cukier puder i sól zmiksować w malakserze.Doda
Anielskie wypiekitego typu tarta. Nie dość, że jest banalnie posta to smakuje rewelacyjnie. W prostocie siła! Proponuję od razu zrobić dwie tarty ;) moja rozeszła się jeszcze ciepła w kilka chwil. Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu żółtko do posmarowania
Smakołyki Asikawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1-2 łyżek zimnej wody (nie trzeba) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka wyrobić kruche ciasto, mieszamy tak długo aż utworzą się grudki. Ja dodaję także 1-2 łyżek zimnej wody, wówczas kruszonka wychodzi twardsza, a taką wolimy. Można również zagnieść kruszonkę dłońmi. Rozkruszamy masę
Smaczne Zdrowenajmniejszej masie. Jabłko obrać i pokroić na drobne kawałki. Gdy automat da sygnał dodać płatki migdałowe i kawałki jabłek. Piec do zakończenia programu. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. ----- Podobne: Kruche ciasto warstwowe a la pleśniak Szafranowe ciasto drożdżowe Drożdżowe z czekoladą i rodzynkami "Natura" Marii Kuncewiczowej nie należy do lektur łatwych i przyjemnych. Ja często gubiłam wątek (ale sama Autorka
Weekendy w domu i ogrodziecukru pudru bakalie zapach migdałowy Masa jabłkowa 1 kg jabłek 15 dag cukru pół paczki cynamonu Wierzch ciasta: 1/2 szklanki maku sypkiego ok szklanki wiórek kokosowych WYKONANIE Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 25 cm/36
W kuchennym oknie Ewycukierni. Już tej cukierni nie ma, szkoda. Nie wytrzymała zmian ustrojowych i próby czasu. Ale smak pozostał mi w głowie. Te nasze babeczki to dokładnie ten sam smak. Ciasto kruche, a budyń idealny. Jeśli macie odpowiednie foremki to możecie się zabierać do rzeczy. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny (my użyliśmy margaryny) 50 g cukru pudru
Marder&Marder Manufacturesię tylko jego wnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką
Milion SmakówDzwoni telefon. Odbieram. W słuchawce słyszę: Cześć, wpadnij na kawę, ale zabierz coś słodkiego. Odpowiadam: Jasne daj mi godzinkę :) Ekspresowa tarta, grzechu warta ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta kruchego 4 jajka 120 g drobnego cukru 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy 150 ml soku z pomarańczy A jak to zrobić: Formę do tarty
Kuchnia w opałachkażdy z nas je zna. Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji i moja jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak ilość kalorii
Fabryka pomysłówmielonych orzechów lub migdałów 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto rozwałkować
Świat CiastaMamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto
Kuchcik gotujeSezon na rabarbar trwa w najlepsze wiec jak tu nie zrobić pysznego ciacha, które chodziło za mną już do dawna. Wystarczy trochę rabarbaru, budyń, kruche ciasto i można się zajadać pysznym, orzeźwiającym plackiem. Skorzystałam z przepisu od Agi z Kulinarnych Spotkań bo ciasto wydało mi się idealne. Zmniejszyłam tylko proporcje o polowe i sposób wykonania, dzięki czemu placek wyszedł mniejszy
Bernika - moj kulinarny pamietniknawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię mąką na prawo i lewo, nie myśląc o tym, że ktoś ( ja ) będzie to musiał posprzątać. Codziennie wałkuję tyle kruchego ciasta, że w głowie się nie mieści, podsypując je hojnie mąką. Sięgam po nią całymi garściami, i to, że część ląduje na podłodze czy fruwa po okolicy, denerwując okularników(...)typowe pierniczki, ale kruche, kakaowe ciastka z orzeszkami. Są urocze i pyszne! Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a orzeszki przyjemnie chrupią. Moje wyszły odrobinę za duże; polecam więc ukulać smuklejszy wałeczek i przygotować sobie nieco więcej orzeszków (w przepisie podałam odpowiednie proporcje; zastosujcie się do nich, a ciasteczka wyjdą idealne!). Przepis z gazetki Ciasta i desery , nr 4/2008. Zabawny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeotwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru pudru. Cudownie umilają nam ten przedświąteczny czas. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity(...)minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Notatki - do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon - kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni - z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek by Małgorzata Hert Adapted from Green Morning Adapted from Green Morning Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniNajlepszy sernik na świecie z przepisu mojej mamy. Sernik bez którego nie obejdą się żadne święta i uroczystości rodzinne. Pyszny delikatny i puszysty. Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml.) 5 jaj żółtka ( białka wykorzystamy później) 200 gram margaryny lub masła 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem przesiać dodać resztę składników
Andzia Pichciciasto kruche 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 125 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie 0,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 60 g masła 80 g suszonych wiśni Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty) z reszty formujemy warkoczyk i obkładamy dookoła. Pieczemy w temp
Gotowanie jest łatweEkonomii gastronomii", znacznie zmodyfikowany. Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami masa: 120 g mielonych migdałów 100 g masła 100 g cukru 1 jajko dżem malinowy 2 kwaśne jabłka ciasto kruche: 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 250 g mąki pszennej 2 łyżki zimnego mleka lub wody Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 żółto Przesiej mąkę oraz cukier puder. Dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki
KukuleczkiPrzepis na mazurek kajmakowy- najprostszy i najsłodszy :) Polecam Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 żółto Przesiej mąkę oraz cukier puder. Dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę
Kukuleczkidzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo, wystarczy połączyć składniki i zaserwować orzeźwiające, słodko-kwaśne, pyszne ciasteczka. Polecam! Składniki: Kruche ciasto: • 250 g mąki pszennej • 100 g zimnego masła • 100 g cukru pudru • szczypta soli • 2 jajka Lemon curd: • 2 duże jajka • 2 żółtka • 160 g drobnego cukru do wypieków
W mojej kuchnijest to chyba najsmaczniejszy mazurek jaki do tej pory jadłam. Polecam Wam z całego serca :) Przepis na kolejny mazurek po weekendzie gdyż nie będzie mnie przez kilka dni :) Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 200g mąki krupczatki kostka masła 100g c. pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży 400g marcepanu 1,5 tabl. mlecznej
Smakołyki AsiPyszny sernik z dodatkiem pianki bezowej ;) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 30 dag mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 150 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Wyciągnąć z lodówki i samo ciasto ruche zapiec na blaszcze w piekarniku ok 10-12 min w 170* Masa
Moje Słodkie Piekiełkomąki 50 g ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na trzy części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka
Ladylaura.Składniki na ciasto kruche : 300 g mąki 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Nutella Wykonanie : Do miski Przesiać mąkę z proszkiem , dodać cukier puder , cukier waniliowy , masło i żółtka . Zagnieść ciasto . Z ciasta uformować malutkie kuleczki w zależności od wielkości Waszej foremki. Formę do orzeszków
Sama słodycz i szczypta chiliQuiche to taki wypiek z ciasta kruchego, nadziany farszem warzywnym lub mięsnym zalanym jajeczno- śmietanową lub jajeczno- mleczną masą, który na pewno nie raz znalazł się na waszym stole, i który pokochaliście albo dopiero pokochacie ;)U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski Składniki:Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli
NaKońcuJęzyka