Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru plus 2 łyżki cukru waniliowego dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek 6 żółtek i 6 białek 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na nadzienie: 6 dużych jabłek 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki cynamonu (może być mniej) 3 łyżki cukru pudru szczypta
Proste PotrawyPyszne, letnie, migdałowe, kruche ciasto z wiśniami. Dacie się skusić? Składniki ciasta: 150 g mąki pszennej (typ 500) 50 g mąki migdałowej (polecam Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 8 0 g cukru 80 g zimnego masła 4 krople olejku migdałowego 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 180 g cukru Składniki na wiśniowy środek: 600 g wiśni
Smak mojego domuIdealne połączenie kruchego ciasta z kwaśną porzeczką i lekką,chrupiącą bezą - ciasto,które silnie uzależnia,przynajmniej mnie. Ciasto: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru skórka starta z cytryny szczypta proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza mąka krupczatka) 2 łyżki gorzkiego kakao 350 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić
Czerwień i błękitŁatwy przepis na pyszne kruche ciasto dla całej rodziny. Słodka kruszonka to składnik, któremu bardzo trudno się oprzeć ;) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru drobnego łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 1 jajko 400 g borówek amerykańskich lub jagód na kruszonkę: 10 łyżek mąki
wyzwania kuchenneRustykalna tarta z bardzo kruchego ciasta z ostatnimi już chyba w tym sezonie śliwkami. Jest zachwycająca w smaku a do tego bardzo prosta i nie trzeba mieć do niej nawet żadnej specjalnej foremki. Ciasto formuje się po prostu na papierze do pieczenia i już. Tarta ze śliwami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła a podana z lodami waniliowymi to już szczyt
Smaczna PyzaSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 3 jajka Masa budyniowa: 3 budynie bez cukru (u mnie bananowe) 2/3 szklanki cukru 1 litr mleka Owoce (w sezonie używamy świeżych): 300 g mrożonych drobnych truskawek 300 g mrożonych jeżyn Budynie ugotować
Czerwień i błękitDzisiaj zapraszam na pyszne kruche ciasto z kokosem i powidłami. Przepis godny polecania. Jego zaletą jest smak i szybki sposób przygotowania. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g margaryny 1, 5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki krupczatki 3.4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy starta skórka z jednej cytryny Masa kokosowa 5 białek
W kuchennym oknie EwyTarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze
potrawyregionalneSkładniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej tortowej, 2 jajka, kostka masła (250g), 150g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g). Kruszonka: 150g masła, 100g cukru, 140g mąki. Ponadto: 1kg śliwek, cukier puder do posypania, masło do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Blachę (wymiary ok. 26x32cm) posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Ciasto ręką
W kuchni u Monikikogo: dla fanów kruchych ciast dla lubiących ciasta z orzeźwiającym akcentem dla chcących powrócić myślami do czasów dzieciństwa Składniki: 6 jajek 250g masła (lub 200g masła i 2 łyżki smalcu) szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka
Mania WypiekaniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto z lekką kokosową masą z dodatkiem malin (jeśli nie macie malin, możecie użyć truskawek). Kokos i maliny to genialne połączenie. Zrobiłam je na niedziele do kawy, a że mieliśmy gości, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Przepis znalazłam w gazetce Lidla. Polecam. Post Ciasto kokosowo
Marta GotujeKruche ciasto francuskie z pysznym szpinakowo-serowym farszem to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy laik poradzi sobie z tym przepisem, a smak jest wprost fantastyczny. Szczerze polecamy! Przepis jest zainspirowanym i przerobionym daniem z KwestiiSmaku. Potrawa wolna od glutenu. * Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 200g szpinaku
Kolizje SmakówSzarlotka... to pyszne kruche ciasto, jabłka, cynamon... I ten cudowny zapach w domu, który unosi się podczas jej pieczenia. Kiedyś na jakimś wykładzie pewna pani powiedziała: "Dziewczyny, pamiętajcie! Jak chcecie, by mąż był szczęśliwy i zadowolony, niech czuje zapach szarlotki wracając z pracy do domu":) Jak tam z tymi mężami czującymi świeżą szarlotkę w domu jest to nie wiem
In my kitchenSkładniki na kruche ciasto: 300 g maki 2 małe jajka 180 g masła- zimne 100 g cukru sól Zagniatamy ciasto, dość szybko aby nie ogrzewać niepotrzebnie dłońmi. Wykładamy dno tortownicy podpiekamy 5 minut w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie 125 g masła 250 g cukru (zmielić na cukier puder
SMYKWKUCHNIpieczenia * 1,5 szklanki cukru * 5 jajek * kostka masła * kisiel cytrynowy * śliwki Przygotowanie : Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel
Magiczne Życie Martygdyby tak przygotowa ć sernik z masą serową na spodzie z ciasta półkruchego ? Rozwodziłam się już kiedyś nad sekretami ciasta półkruchego . Tym razem postanowiłam tę wiedzę tajemną wykorzystać przy pieczeniu mojego ulubionego sernika na bazie twarogu. Rozkoszuję się wtedy połączeniem kruchego spodu z aksamitnym wnętrzem i intensywnie serowym smakiem :) Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 35x25cm: MASA SEROWA(...)tortowej 100g cukru 150g margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany 18% - musi być gęsta Zacząć od przygotowania ciasta półkruchego - sekret różnicy między ciastem kruchym a półkr u chym do podejrzenia TU. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać schłodzoną i twardą margarynę. Wszystko posiekać nożem lub siekaczką. Dołożyć żółtka oraz śmietanę
Grunt to przepis!polecam przepis na kruche z bezą i owocami,bardzo często robi je moja mamusia.To idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek cukru 25 dag masła bądź margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Beza wiśniowa(...)godz. Śliwki umyć,usunąć pestki,osuszyć i przekroić na pół. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce. Piec ok 1 godz w temp
Niespełnione zdolności kulinarneskładniki na cisto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy jajko i żółtko a następnie masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy(...)mieszamy mleko z budyniami oraz jajkami i wlewamy do masy serowej. Całość mieszany i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wykładamy na upieczone ciasto kruche. Na serze układamy truskawki i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na wierz ciasta. Całość wstawiamy do lodówki
Domowy Smak Jedzeniaspód lub dodatkowo posmarować dolny blat ciasta surowym białkiem, co zapobiegnie wchłanianiu soków z jabłek. Jeśli lubisz takie ciasta to polecam również te przepisy z mojego bloga: Szarlotka na kruchym cieście oraz Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. – Składniki: 8 małych jabłek (ok. 800g) – u mnie zeszło 15 połówek jabłuszek (3 rzędy(...)się nieco soku z jabłek, to należy go delikatnie wylać, gdy ciasto będzie jeszcze gorące. Po ostudzeniu ciasta należy polać je lukrem przygotowanym z gęstej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest jeszcze lekko ciepła. Na drugi dzień jest nieco mniej krucha, ale równie pyszna :) Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. appeared first
Kulinarne Przebojetruskawkami( przepis od Dorotus z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem patisserie, do tego słodziutkie truskawki i parę listków orzeźwiającej mięty z mojego ziołowego ogródka. Polecam serdecznie! Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku” Truskawkowe Szaleństwo”. Truskawkowy(...)mąki pszennej 80 g krupczatki 30 g kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wykleić nim dno formy 11x35 cm, położyć papier i fasolę. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć
Mia Cucina Sofietapierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i stanowią idealny duet, fajnym dopełnieniem jest(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej'; document.write(" "); Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się
moj przepis nadramatycznie - jest to, owszem, wygodne, ale czasem brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą(...)laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na wielkość
Pożeraczka, czyli raz adobrze