ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:229/937)

Kruche ślimaczki z dżemem 177

kwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię

Swojskie jedzonko
SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 140

smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE  Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy.   Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy

słodki bratek
Tarta ze szpinakiem i żółtym serem 163

Delikatna szpinakowa tarta na cienkim cieście z dodatkiem jogurtu. Nie jest wysoka, by ciasto utrzymało ciężar nadzienia. Składniki: kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól

Gotowanie i blogowanie
sernik krakowski 294

sztywno białka i dodajemy je stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na koniec dodajemy rodzynki i również delikatnie całość mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy na masie serowej tworząc kratkę, którą smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 170 st. C. przez

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik/szarlotka z budyniem 207

będę, jedynym jej plusem (poza tonami zjadanego popcornu)był pyszny jabłecznik, który czasami zdarzało mi się jadać... był to dla mnie ideał ciasta z jabłkami. Na spodzie kruche ciasto, na nim pyszne, twarde kawałki jabłek polane masą, jakby budyniową, a na tym kruszonka polana kajmakiem. Nie jestem fanką szarlotek, jabłeczników i w ogóle ciast z jabłkami ale tamten jabłecznik był

sierotka maRysia w kuchni
SERNIK ZŁOTA ROSA 230

budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mleka . Składniki na pianę: białka z 3 jajek (te od ciasta) 1/2 szkl. cukru Wykonanie:  CIASTO: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić nim wysmarowaną masłem blachę wraz z bokami. MASA SEROWA: jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności: zmielony  ser, budyń

Walijskie Pichcenie
Sernik pod kakaową kruszonką 128

szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny, skórka z pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, 15 dag masła, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce około dwie godziny. Wykonanie masy serowej: Zmielić ser, masło utrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka.  Z sześciu białek ubić sztywną

Tradycyjna Kuchnia
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 120

cukier waniliowy, 10 dag orzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka 104

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka na kruchym cieście w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka

Bullio
MENU WIELKANOCNE 194

toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej

Smaczne Zdrowe
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 172

był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn. Do tego sos z mango – niebo w gębie! Choć może wolałabym, żeby

Ostra na Słodko
Szarlotka 374

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Szarlotka na kruchym cieście w bardzo tradycyjnym wydaniu. Górę można przykryć kratką z ciasta lub jego drugą warstwą. Ciasto: 2/3 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 jajka 125 g masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml śmietany 18% Wszystkie składniki zagnieść razem. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka

Bullio
Budyniowiec z rabarbarem 365

BUDYNIOWAbudynie śmietankowe - 2 opakolej rzepakowy -0,5 szklbiałka jaj -5 sztcukier -250 gcukier waniliowy - 1 opakcukier puder do posypania ciastaDODATKOWOrabarbar - 350 gcukier -4 łyżeczkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalki na 30 minut. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać 4 łyżeczkami cukru, odstawić na kilka minut

Kuchnia Danusi
Pleśniak z dżemem porzeczkowym 442

gżółtka jaj - 5 sztproszek do pieczenia -2 łyżeczkiPRZEŁOŻENIEmleko- 3 szklbudyń waniliowy - 2 torebkicukier -2,5 łyżkicukier puder do posypania ciastadżem porzeczkowy - 1 słoikPRZYGOTOWANIE:CIASTO Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć na 1 godz. do zamrażalki. Jedną część ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem blachę. MASA BUDYNIOWA 2 szkl mleka zagotować

Kuchnia Danusi
Bienenstich - użądlenie pszczoły 170

Jakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania