Kruche piwne ciasto jest jednym z moich ulubionych. Fantastycznie wychodzą z niego wypieki wytrawne i słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Dzisiaj przygotowałam z niego kruchutkie obwarzanki-wianki z sezamem. Wiem wiem, obwarzanki piecze się z ciasta drożdżowego, ale w piwie też przecież są drożdże 😊 Poza tym jak inaczej nazwać(...)stopni do zrumienienia. Zamiast obwarzanków możecie przygotować paluchy i obsypać je dowolnymi dodatkami, np. grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, kminkiem, czarnuszką itp. A jeśli zasmakuje Wam taki rodzaj ciasta kruchego, to spróbujcie także tuńczykowej sałatki w kruchych miseczkach
Codzienna kuchnia niecodziennaowoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne i idealne na kruche ciasto. Kolejnym owocowym ciastem, bez którego nie m dla mnie lata jest szarlotka z papierówkami. Ta odmiana jabłek jest stara jak świat! Te jabłka nadawały się do jedzenia podczas żniw(...)obie babcie miały te jabłonie w ogrodzie. Kiedy więc piekę szarlotkę latem to jest to na ogół szarlotka z pierwszymi tegorocznymi papierówkami. Praktycznie z każdym owocem można upiec ciasto drożdżowe, kruche czy też ucierane. Próbowaliście piec ciasto z brzoskwiniami? Ja tak! W zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim. Ciasto z owocami
codojedzeniaRogaliki z wiśniami zawsze kojarzyły mi się z jedną z najlepszych lokalnych cukierni. Kruche ciasto i lekko kwaśne wiśnie. A na wierzchu gruba warstwa białego lukru. I chociaż zawsze byłem zwolennikiem zrobienia czegoś słodkiego w domu, a nie kupna gotowca w sklepie, to jednak zawsze w domu dominowały rogaliki drożdżowe. Aż do teraz. Do zrobienia tej wersji rogalików zainspirował mnie(...)sobą, gdybym czegoś nie zmienił i nie zrobił po swojemu. Tak też było w tym przypadku. Postanowiłem wymienić zwykłą mąkę pszenną na mąkę krupczatkę. Tak. Krupczatka jest idealna do kruchych wypieków. I tak oto, zamiast 500g mąki pszennej użyłem 250g pszennej i 250g krupczatki. Do tego niewiele ponad pół godziny w kuchni i wyszły takie oto cuda. Składniki: 250g mąki
Jacob TastesPyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 kilogram truskawek 1 galaretka truskawkowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię
Bajeczna KuchniaMamy maj, a wraz z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają. Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej. Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było(...)cały czas mieszając ugotować budyń. Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką . Rabarbar pokroić, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, malinami oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45 minut. Po upieczeniu studzić przy
Wanilia i KardamonCiasto idealne dla wielbicieli wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane. Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ". Składniki: ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa kokosowa: 3/4 szklanki cukru pudru 180 g wiórków kokosowych(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto kruche: Schłodzoną margarynę posiekać. Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych
Pysznie & PięknieDrożdżówki z borówkami Kruche z budyniem i malinami Sernik borówkowy Tarta śmietanowa z owocami Rolada z mango i malinami Ciasto kruche ze śliwkami i serem Drożdżówki z jeżynami … Czytaj dalej 7 pomysłów na ciasta z owocami
czarrna od kuchniwrażenie, że to jedno z bardziej znanych ciast. Moja rodzina je uwielbia i ja również. Pychotka to dwie warstwy kruchego ciasta posmarowane kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, zapieczone razem z ubitymi białkami z dodatkiem orzechów. Nie otrzymujemy kruchej bezy, a miękką piankę. Zamiast orzechów wmieszanych w pianę, można wykorzystać płatki migdałowe i posypać nimi wierzch bezy, jednak zdecydowanie bardziej polecam
Smaki Na Talerzuniezapowiedzianych gości. Albo do niedzielnej kawki. Albo ot tak, na pocieszenie po ciężkim dniu w pracy. Odpowiednią wypowiedź proszę sobie wybrać. Nie będę się za bardzo rozpisywać, bo połączenie kruchego ciasta, bitej śmietany i truskawek, samo w sobie brzmi apetycznie :) 'kruche tarteletki z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone' Składniki (na 8 tartaletek): * ciasto: - 50g miękkiego masła - ok.100g cukru pudru(...)pieczenia - szczypta soli * masa: - 125g mascarpone - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - truskawki - gorzka czekolada Ze składników na ciasto (50-60g cukru pudru) ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Foremki na tarteletki wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 8 części i każdą kulkę rozwałkować na delikatnie posypanym mąką blacie. Wyłożyć
CookYourselfJeśli lubisz ryż zapiekany z jabłkami, to ryżowa szarlotka z bezą jest propozycją wprost idealną dla Ciebie Kruche ciasto, pyszne jabłka, orzechy, ryż i beza. Pełnia smaku. Taka wariacja na temat smaków z dzieciństwa Na początek ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie lub mleku (200-300 g, czyli 2-3 torebki, w zależności od tego, czy bardziej wolisz ryż(...)jabłkami, czy jabłka z ryżem ) Ryż odstaw do wystygnięcia. Szklanka o pojemności 200 ml Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki (3,5 szklanki) 1 łyżka cukry pudru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) 200 g masła Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Następnie wykładam blaszkę
Słodki sentymentSkładniki: 2 blaty ciasta kruchego (kupuję w supermarkecie, jeśli nie mam czasu) 1/2 kilograma jagód 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mąki białko z jajka Ciasto pełne jagód na kruchym cieście Przygotowanie: 1. Jagody opłucz na sitku. Wrzuć do miski wysp cukier i mąkę, wymieszaj. 2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką
AZgotuj!Atak cukrzycy ale także jakieś witaminy z truskawek. Przygotowanie składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy. Ciasto kruche robimy z masła, żółtek, cukru oraz mąki Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę. Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze
Full SmakuPrzepis pochodzi z kolorowej gazetki Ciasta. Ciasto z jabłkami jest bardzo pysznym ciastem.Ciasto z jabłkami SKŁADNIKI:KRUCHE CIASTOśmietana - 4 łyżkiżółtka jaj - 5 sztmąka - 4 szklproszek do pieczenia - 2 łyżeczkijajka - 3 sztmargaryna - 200 gcukier - 1 szklcukier waniliowy - 1 opakMASA JABŁKOWAgalaretka cytrynowa - 1 opakcukier - 0,5 szkljabłka szara reneta - 1400 gDODATKOWOtłuszcz do blachycukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE(...)Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. CIASTO KRUCHE: Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części
Kuchnia Danusizapowiedzią, w Chilli, Czosnek i Oliwa znowu będzie na słodko:)W ostatni weekend, na pożegnanie sezonu truskawkowego, przygotowałam rustykalną tartę w stylu francuskiego galette. W takim wypieku brzegi kruchego ciasta zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste(...)wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym i kruszonką. W tym roku trochę rabarbaru zamroziłam, aby "ożenić" go ze świeżymi truskawkami w nowej formie, właśnie francuskiego galette. Truskawki i rabarbar to według mnie jeden z bardziej zgranych duetów
Chilli Czosnek i Oliwa