Zaczyn 15 -20 g drożdży świeżych 1 -2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki mąki pół szklanki mleka ciepłego Wymieszać składniki i zostawić w ciepłym miejscu do
w mojej kuchnipolewa zastygnie. Przechowujemy w lodówce. Ciasto okazało się strzałem w 10 i zniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na stole wielkanocnym wyglądało tak, jak smakowało. Rewelacyjnie :) Polecam serdecznie na wszelkie rodzinne okazje lub gdy macie ochotę na coś wyjątkowego. A tak moje ciacho prezentowało się na wielkanocnym stole w towarzystwie sernika na zimno, drożdżowych babek i pięknych, wiosennych kwiatów. Smacznego
Ratunku obiadDyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut - po tym czasie zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto
SMYKWKUCHNIpomidorami Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Klik po przepis 9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym Klik po przepis Przepis(...)Jajka faszerowane Klik po przepis . 13. Bułki ślimaki z cista drożdżowego Klik po przepis . 14. Sałatka ala grecka z grzankami Klik po przepis
W kuchni u MonikiChlebek jest przepyszny, ni to drożdżowy, ni to ucierany. Jest po prostu bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość. Jak widzicie po tytule, ma kilka nazw, w zależności od miejsca w którym mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto
CookYourselfdrożdże i cukier i wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać roztopione masło, wymieszać, dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące należy oprószyć dłonie mąką przy wyrabianiu, ale starać się nie dodawać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto włożyć do miski, oprószyć mąką, aby nie wyschło, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę(...)dodać mieszankę jajeczną i gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut, cały czas mieszając, aż budyń zrobi się gęsty. Gotowy budyń zdjąć z ognia i wystudzić. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem, wyjąc z miski i rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować wystudzonym budyniem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 12-14 równych kawałków
Smaki Arminebyło bardzo dużo otworów odprowadzających powietrze. Pampuchy muszą się dobrze uparować, także niewskazane jest również podnoszenie pokrywki (do czego mam zboczenie ), aby para nam nie uciekła. Przepis na pampuchy drożdżowe Drukuj przepis Porcji: 10-12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 3,2% 1 opakowanie cukry wanilinowego 300 g mąki pszennej tortowej(...)powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. 3 Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części i wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy
Kuchnia BazyliiTym razem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić
Wrzosowa PolanaPomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. W ostateczności wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki. Składniki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKarnawał w pełni, a ja mam wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem
Rozpustne gotowanieTo była pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to
Z miłości do słodkościPrzepis na bułeczki opracowany przez Tatter w oparciu o przepis Dorotus był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w
Moje domowe kucharzeniesytuacji panującej naokoło Nas. Aromat smażonych szybko przywołał do kuchni synów, którzy uwielbiają je na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. I choć nie od dziś wiadomo , że ciepłe drożdżowe nie jest zbyt zdrowo jeść, to nigdy nie możemy się oprzeć i doczekać,aż całkowicie wystygną. Składniki: 3 szklanki mąki 30 g drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki(...)cieple miejsce, aby podrosło. * Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko, zaczyn, resztę mleka oraz obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka. Dobrze mieszamy. * Rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta, kładziemy na olej, smażymy na rumiano z obu stron. * Gotowe posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchni