ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:322/576)

Zawijana drozdzowka ze sliwkami i serem 232

Ta drożdżówka zaskoczy każdego. Połączenie śliwek i białego sera w jednej pysznej, puszystej, słodkiej drożdżowce jest tym wszystkim, co potrzebujemy w jesienne popołudnie do kawy. W

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chałka dyniowa… 251

Powinnam mieć jakiś oficjalny zakaz pieczenia drożdżówek, mówię Wam. O ile tortu, czy jakiegoś ucieranego ciasta umiem sobie odmówić (ok, … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Pulla - fińska chałka 182

Od wczoraj w mojej kuchni panuje istne szaleństwo, wspierane dzielnie przez najnowszego członka rodziny, pieska Cynamona. Powodem zaistniałego chaosu poza szczeniaczkowym towarzyszem są moje urodziny i

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb pszenny 160

opcjonalnie do posypania chleba   Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i cukrem. Do ciepłej wody wrzucamy pokruszone drożdże i mieszamy łyżką do rzopuszczenia. Rozczyn drożdżowy wlewamy do mąki i yrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce (mama zawsze stawia je na otwartych drzwiach piekarnika, który podgrzany jest

Lili w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 197

Po raz kolejny dołączam się do wspólnego wypiekania Ciasta na niedzielę na FB:) Tym razem mieliśmy za zadanie upiec drożdżówki. Sezon na rabarbar w pełni, więc

Z miłości do słodkości
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 199

tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru 40 g roztopionego masła 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Precle najlepsze, na słodko, Cioci Ann 167

pozostałego mleka dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Delikatnie przestudzić. Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Dodać mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę

CookYourself
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 412

Makowiec zawijany, czyli rolada makowa Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami. Dla mnie to między innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem

Pełny talerz
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 252

Dziesięć żółtek, pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

GRUBY WAŁEK
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 219

Zbudziłeś się pierwszy. Ubrałeś się bezszelestnie; niczym indiański tropiciel przekradłeś się przez pokoje.  Drzwi wejściowe otwarłeś i zamknąłeś z precyzją zegarmistrza i oto jesteś na

KUCHARNIA
Pizzerinki 198

Składniki na ciasto: (podzieliłam je na 4 średniej wielkości pizzerinki) -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej

KasiekGotuje
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 215

początku chciałam podziękować za nominacje do zabawy Liebster Blog Award , bardzo mnie ona ucieszyła.Najpierw przed wami pyszne buły drożdżowe, mega duże i mega pyszne.  Ciasto wyszły mięciutkie i puszyste. Z dużą ilością dżemu i kruszonki. Po prostu nie sposób było się oderwać. Pyszna kolacja z kubkiem mleka. Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki + trochę do podsypania2 jajka + żółtko4

Moje pyszne gotowanie
Zawijańce drożdżowe z pesto 207

Ciasto zrobione z przepisu na rogaliki..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były  z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej..3 1/2 szkl

Moje domowe kucharzenie
Domowy chlebek zdrowia 203

soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób ciepłą wodą. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki i wlej zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem form. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż

Apetyczna babeczka
Wianek drożdżowy z serem 301

Wprawdzie ciasto to zrobiłam jakiś czas temu ,  ale pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek  Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole

Malinowa Kawiarenka
Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie 271

Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę

Smaczna Pyza
Drożdżówki z Nutellą 308

przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.     Miskę, w której wyrabiane było

Grunt to przepis!
Bajaderka 459

pokruszonych ciastek. Nie wyrzucajcie ich nigdy, pakujcie w woreczki/pojemniki i zamrażajcie. A gdy uzbiera się już odpowiednia ilość - zróbcie bajaderkę. Składniki: 650-700 g suchych resztek ciast i ciastek ( biszkopty, keksy, kruche spody, drożdżowe, piaskowe ) 150 g masła 0,5-0,75 szklanki cukru - w zależności od słodkości użytych okruchów 4 płaskie łyżeczki kakao 250 g różnych bakalii ( np. żurawina

kolorowotorcikowo
Kluski na parze z sosem malinowym. 262

rozczyn z mleka ,drożdży ,cukru i 3 łyżek mąki ,mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 15 minut .W pozostałej mące robimy dołek ,dodajemy jajka ,sól ,rozczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie ,miękkie i elastyczne ciasto .Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło .Odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte ciasto odgazowujemy ,wyrabiamy dosłownie chwileczkę i dzielimy na małe kuleczki

Ladylaura.

Proponowane wyszukiwania