ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:733/1040)

Piernik staropolski 120

lodówki na 4-6 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Tydzień przed świętami ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy cienko, przekładamy placki do form 39x26 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut każdy. Placki studzimy, przekładamy powidłami i rozwałkowanym marcepanem. Tak przygotowany(...)obciążamy np. deską do krojenia i odstawiamy na 1-2 dni, aby piernik zmiękł. Piernik można podzielić na 3 równe części i każdą  z nich polać polewą czekoladową (posiekaną czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance

Bon appetit mon amie
Owsiano-jaglane ptysie z kaszką Chufli Chia, kremem i owocami (bez glutenu, cukru, laktozy) 139

Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego. Ciasto wychodzi dość sztywne. Należy przełożyć je do foliowego sztywnego woreczka, odciąż jeden z rogów  tworząc  dużą dziurę i wyciskać partiami na blachę. Przy pomocy mokrej łyżeczki formować(...)Ptysie piec w 200’C ok 20-25 minut. Do kubeczków/szklaneczek włożyć przygotowaną kaszkę, krem oraz owoce. Namalować na ptysiach oczy i buźki rozpuszczoną czekoladą. Na folii zrobić czekoladowe kółka, które pozostawić w lodówce do stężenia. Ptysie w miejscu uszów naciąć ostrym nożykiem i wcisnąć w nie czekoladowe kółka

Candy Pandas
KUBANKA 633

Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.       SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła(...)łyżki likieru czekoladowego Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: kawa na nasączenia, kakaowe i maślane herbatniki, gorzka, mleczna i biała czekolada do posypania, powidła śliwkowe WYKONANIE:   Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut.   Krem

słodki bratek
Czekoladowe babeczki majonezowe 178

czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując dodajemy majonez. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę. Na końcu wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około minuty. Gotowe ciasto

VioletoweKucharzenie
Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa. 171

skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec 50-60 minut w 170 stopniach Celsjusza(...)spiecze się  a w środku będzie surowa. Po kilku minutach od upieczenia wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem, lukrem czy polewą czekoladową. smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki czekoladowe z kremem śmietanowym 185

zrobienia. Zapraszam...  SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego  Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników(...)Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki

Kubki smaku
KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI 176

POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao Całość zagotuj w rondlu i dobrze wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły. Oblej obficie trufle czekoladową polewą. POSYPKA: - 1 opakowanie DECORADA karmel Delecta Trufle posyp obficie posypką o smaku karmel Delecta.    PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 300 g mąki pszennej typ 480 - 250 g mąka żytnia(...)miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie dół

SMYKWKUCHNI
Piegowate trójkąty 146

ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 110 g miękkiego masła (Masła absolutnie nie można zastępowac margaryną!) 90 g drobnego cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g czekoladowych

Pełny talerz
Sernik jagodowo-malinowy 117

sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Masę serową wylać na podpieczony spód. Z pozostałego rozwałkowanego ciasta wyciąć radełkiem  niewielkie trójkąty i obłożyć nimi ciasto dookoła, tak, aby na siebie zachodziły.  Sernik wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st..C   i piec  przez 85-90 minut. Pozostawić po upieczeniu(...)piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną i polać nią sernik. Na lekko przestygniętej czekoladowej warstwie ułożyć owoce i listki melisy. Smacznego

Gosia gotuje
Eklery 203

ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Z gotowej masy wyciskać paski ok. 4x9 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu zrobić w każdym eklerku otwór z jednej strony i wcisnąć bitą śmietanę lub dowolny, ulubiony krem. Użyłam kremu karpatkowego z dodatkiem kakao. Oblać polewą czekoladową

Praktyczna pl
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 199

około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić(...)następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut aż lekko zarumienią się. Można je polukrować lub polać polewą czekoladową. Są pyszne do szklanki mleka czy kakao

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik staropolski dojrzewający 388

wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 równe części, najlepiej ważąc je dodatkowo, aby były naprawdę równe (równiutki piernik będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole). Ciasto wałkuj formując prostokąt.  Przełóż na przygotowana wcześniej blachę. Piecz około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie(...)aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa.  PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI : Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym.  Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym 181

zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo:  truskawki ewentualnie cukier Na spód: 250 g ciastek czekoladowych ok. 50 g masła Przygotowanie: Miękkie masło oraz ciasteczka zmiksuj w blenderze. Od razu możesz przygotować formę (26 cm). Wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem/ olejem, a następnie mąką oprósz(...)piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru. Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika. <3 Smacznego!  Jakie macie plany na weekend? Podzielcie się w komentarzu. My za to planujemy wybrać

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Trufle z orzechów włoskich 119

Przepyszne trufle z orzechów włoskich , oblane czekoladą i posypane złotym, jadalnym pyłem. Jedne z moich ulubionych. Nadzienie jest kremowe, delikatne i mocno orzechowe. Niebo w gębie

Oryginalny smak
Jak zrobić polewę czekoladową 193

                            Robię dwa rodzaje ciemnej polewy. W jednej wykorzystuję czekoladę, a drugą robię

Proste Potrawy
Włoskie Frittelle di Carnevale 2684

karnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam je “ frittelle  samo się” , ponieważ podczas smażenia  same rosną, a gdy osiągną odpowiednią wielkość same się przekręcają i to po kilka razy.  Nawet mój mąż widząc fikołkujące  frittelle nimi się zachwycał(...)spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na  wypełnienie  pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale

Mia Cucina Sofieta
Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie z Jogurtem 144

proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego(...)minut. Następnie ciepłą śmietanką zalać czekoladę i krótko wymieszać łyżką. Dodać napęczniałą żelatynę i całość zmiksować blenderem ręcznym ( patrz FILM ), aż żelatyna i czekolada się roztopią, masę czekoladową na chwilę odstawić. Przygotujemy jagody: 7. Jagody przełożyć do rondelka po śmietanie, dodać cukier i podgrzewać, od czasu do czasu, mieszając, aż owoce puszczą sok i się zagotują. Zdjąć z ognia

Mała Cukierenka
Jabłecznik cappuccino 144

tańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich(...)ognia, wsypujemy galaretki  i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 110 g kawy cappuccino czekoladowej 4 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki mleka  100 g czekolady Żelatynę zalewamy mlekiem (można wodą, ale ja w masach śmietanowych używam mleka, które świetnie niweluje żelatynowy posmak) i odstawiamy

Cynamonowe szczęście
sernik czekoladowy 108

jesienne chandry i smutki; taka porcja słodyczy i czekolady jest dla duszy jak balsam dla ciała:D składniki: spód: 200 g kakaowych herbatników 100 g masła masa serowo-czekoladowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3 tabliczki czekolady ( u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 300 ml śmietany kremówki 5 jaj 1/2 szkl cukru polewa: 1/2 tabliczki czekolady (moja(...)Sernik pozostawić wewnątrz jeszcze godzinę. Następnie wyjąć, wystudzić, schować do lodówki na min 6 godzin. Połamaną na kostki czekoladę roztopić z odrobiną mleka na gładką polewę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Jeszcze chwilę schłodzić

6niebo
FitMuffiny z czerwonej fasoli bez mąki 132

Bardzo łatwe Liczba porcji: 10 małych muffinków, lub 5 dużych Muffiny bez mąki W Niedzielnym Kucharzu co do zasady zajmujemy się gotowaniem. Od wielkiego dzwona decydujemy się zrobić jakieś ciasto , acz niechętnie, gdyż nie potrafimy, nie lubimy słodkich wypieków i nie przepadamy za słodkościami. Jeśli już pieczemy to wtedy, gdy wpadnie nam w ręce jakiś łatwy przepis. Tak było(...)łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżki miodu 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżki soli 2-3 łyżki czekoladowych chipsów, groszku, połamanej czekolady Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyjmij fasolkę z puszki, odsącz z płynu i dokładnie przemyj na sicie pod zimną wodą. Przełóż do misy miksera

Niedzielny kucharz
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek 156

pestek kawałek skórki z pomarańczy 50 ml soku pomarańczowego 2 łyżki oleju kokosowego agawa Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej(...)Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:) Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu uprzednio do lodówki ale nie zawsze się to udaje

nietadieta
BEZA PAVLOVA Z KREMEM KAKAOWYM I MALINAMI 122

Beza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki

Zasmakuj Kuchni
KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH Z CZEKOLADĄ 129

Kasztany jadalne to kolejny z symboli jesiennej aury. Pojawiają się stoiska z prażonymi kasztanami jadalnymi, które pachną kilometr dalej. Lubię bardzo ten czas. Chcieliśmy zrobić podobne

W kuchni Karmel-itki
Walentynkowe serca z czekoladą 109

czekoladą Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 3/5 szklanki cukru pudru (100 g) 125 g masła 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (8 g) 1 jajko Składniki na polewę czekoladową: 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (100 g) 4 łyżeczki mleka (20 g) 2 łyżeczki masła (10 g) Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki(...)siekamy całość nożem, do momentu połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy oraz wbijamy jajko, ponownie siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, po czym zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, lekko oprószonej mąką, na grubość około 0,5 cm, foremką w kształcie

KulinarneImpresje.pl
ciasteczka anyżowo-waniliowe 127

Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka(...)przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą dałam.Suche ciasteczka

mojej kuchni
Sernik Szachownica 138

  Wiem, wiem… Nie było mnie tutaj daaawno… Ale obiecuję, że będę się pojawiać częściej;) Witam Was przede wszystkim bardzo słodko i sernikowo. Dziś przepis zachomikowany

Domowe ciasta
ciasteczka anyżowo-waniliowe 106

Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka(...)przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą dałam.Suche ciasteczka

w mojej kuchni
Śnieżny puch na biszkoptach 133

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam alternatywę dla tradycyjnego sernika o nazwie śnieżny puch, który przygotowuje się z twarogu sernikowego, na herbatnikach i z prażonymi wiórkami kokosowymi

PysiaGotuje.pl
Wegańskie ciastka czekoladowe 128

Ciasto powinno być w miarę zwarte. Następnie formujemy z niego małe kulki (mniejsze od piłek ping-pongowych). Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Na nim rozpłaszczamy kulki. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu 2-3 centymetrów miedzy ciastkami, bo one urosną. Pieczemy ciastka 6-10 minut w temperaturze 180 stopni. Odklejamy pyszności od papieru dopiero po ich wystygnięciu! Smacznego! Artykuł Wegańskie ciastka czekoladowe

Fleksitarianizm.pl
Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą 175

C zekolada i suszone śliwki to połączenie doskonałe. Dlatego postanowiłem je wykorzystać do tej prostej wegańskiej tarty bez pieczenia. Delikatny spód z amarantusa, masa z suszonych

Food Square
BEZY CYNAMONOWO-CZEKOLADOWE 116

Maj nas nie rozpieszcza szczególnie dzisiaj pogoda spłatała figla. Po wczorajszym ciepłym dniu dzisiaj przyszło niespodziewanie ochłodzenie. Dla poprawy nastroju proponuję pyszne, pachnące cynamonem i czekoladą

Pieguskowa Kuchnia
Delikatny sernik z rodzynkami 170

miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy rodzynki, chwile miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka. Miksujemy krótko na najmniejszych obrotach. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia uzależniony jest od wilgotności sera i piekarnika, około 45 minut. Należy obserwować pod koniec pieczenia sernik. Boki powinny(...)odchodzić od foremki. Sernik zostawiamy jeszcze kilka minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Gdy całkiem ostygnie zdejmujemy obręcz z formy, oprószamy sernik cukrem pudrem. Brzegi zdobimy połamanymi w dłoniach rurkami czekoladowymi. Na środek układamy np. słodkie kwiatki. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciastka marshmallow & corn flakes 169

szklanka brązowego cukru 1 jajko 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki sody 50 g corn flakes (klasyczne) marki Lubella 50 g czekoladowych kropelek 50 g mini marshmallow Przepis: Masło wraz z cukrem umieszczamy w mikserze i miksujemy ok. 3 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy jajko i miksujemy kolejne 5 minut(...)czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól - mieszamy całość do połączenia składników. Następnie dodajemy płatki corn flakes, mieszamy i dodajemy mini marshmallow - ponownie mieszamy.  Tak przygotowane ciasto nakładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą np. łyżki do lodów, formujemy porcje ciasta i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka owijamy folią spożywczą i chłodzimy minimum 2 godziny

Emcia Pichci
Świąteczne Pierniczki 146

domowej pasieki 2 jajka szczypta soli szczypta cynamonu 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 łyżeczki kopiaste przyprawy do piernika lub do ciastezek korzennych Oblewam część z nich polewą czekoladową. Na zdjęciu własnie te oblane czekoladą;) Miód, cukier i masło (margarynę) podgrzewam w garnuszku, cały czas mieszajać ale UWAGA nie zagotować. Gy masa ta przestygnie dodaję rozkłócone jajka ze szczyptą(...)soli. Chwilę mieszam. Do uzyskanej konsystencji dodaję resztę składników czyli: Przyprawa (chyba najważniejsza w tym wszystkim ;)), cynamon, proszek do pieczenia, przesiewam mąkę i zgniatam na stolnicy na gładkie, lśniące ciasto. Tak uzyskane ciasto rozwałkowuje na 0,5 cm w zależności jaką kto woli grubość i wycinam foremkami różne kształty. Wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem i piekę w termoobiegu

Moje Słodkie Piekiełko
Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's 170

czekoladowe posypki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą kawą oraz przyprawą do piernika. Do masy maślano-jajecznej dodać skórkę otartą z pomarańczy, następnie dodawać na zmianę mąkę i likier. Formę do muffinek wyłożyc papilotkami. W każdą papilotkę wyłożyć porcję ciasta

kolorowotorcikowo
Bardzo dobre ciasto na makowca. 2989

konsystencję, dodaj resztę  mąki, dokładnie wyrób ciasto. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie podziel ciasto na 5-6 kulek. Rozwałkuj je na kształt owalu. Nałóż masę makową , rozsmaruj, zwiń. Gotowe makowce zawiń w posmarowany tłuszczem papier, zrób trochę luzu, aby makowce miały gdzie wyrosnąć. Połóż(...)blaszkę, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce włóż do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i piecz około 30 minut. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem lub oblej polewą czekoladową.                          SMACZNEGO

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z toblerone (bez pieczenia) 234

Sernik z czekoladą toblerone to ciasta na zimno, które zachwyci Was swoim smakiem jak i konsystencją. Lekko mazisty, ale pomimo tego sernik idealnie się kroi. Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Po raz pierwszy tym sernikiem poczęstowała mnie koleżanka z pracy (pozdrowienia dla Ciebie Edyta :)! i wiedziałam, że kiedyś muszę go przygotować. Składniki na tortownicę o wymiarach(...)spód* 125 g ciasteczek czekoladowych 50 g ciasteczek owsianych 80 g roztopionego masła masa 0,5 kg mascarpone 2 opakowania czekolady toblerone (mlecznej) 1/2 szklanki śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki wrzącej wody do dekoracji cukrowe perełki kilka kostek czekolady Na samym początku przygotować spód: ciasteczka zblendować na gładką masę. Następnie dodać do nich

Ugotować
Tort kajmakowy 264

          Jeśli pojawia się tort to wiadomo, że wiąże się z tym jakaś uroczystość. Tort przygotowany na specjalną

Pan i Pani Smith w kuchni
czekoladowa niedziela #2 - czekoladowe prostokąty 203

wypiek, który przypomina ciasteczka, ale czy na pewno nimi jest - nie wiem. Aczkolwiek, przyjmijmy że są to ciasteczka! :) Mają przepyszną, chrupiąca skórkę, a w środku są mięciutkie :) CZEKOLADOWE PROSTOKĄTY przepis z książki "Czekolada" // ok. 10-15 ciastek ~100g miękkiego masła ~80g cukru ~jajko (+ jeszcze jedno do posmarowania) ~130g mąki pszennej ~15g kakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania(...)cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy

chili & sugar
Mleczna kanapka 152

sięgnąć po tą sklepową przekąskę. Mnie ona nie przekonuje, a wręcz odstrasza :) Jest za słodka i tak naprawdę "pusta".  Dziś proponuję domową wersję takiego przysmaku :) Kanapka jest bardzo czekoladowa, puszysta i delikatna. Przełożyłam ją kremowym nadzieniem na bazie sera białego. Można podać ją z orzechami lub owocami :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka(...)Dodatkowo : 2 łyżki twarożka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu Białko ubić na sztywno. Dodać żółtko i zmiksować. Delikatnie wymieszać z miodem, mąka i kakao. Patelnię natłuścić. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na patelni w formie prostokątów. Smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie smażyć kolejne 5 minut po przewróceniu kanapki.  Ser zmiksować z jogurtem

Chocolate Muffin Blog
Ślimaczki Dan Cake 86

Firma  Dan Cake przesłała mi do przetestowania swój nowy produkt- ślimaczki. Otrzymałam dwa smaki waniliowe i czekoladowe.Bułeczki,bo tak można je śmiało nazwać zrobione są z ciasta drożdżowego.  Opakowanie zawiera aż 7 sztuk z czego każdy ślimak zapakowany jest oddzielnie.Przyznam,że to świetne rozwiązanie znacznie umiliło nam konsumpcję i przechowywanie,gdyż zabrałam je na spacer z dzieciakami(...)miałam problemu,że coś się ubrudzi czy wysypie.Poza tym otwierając paczuszkę nie martwisz się,że mając ochotę na jedną sztukę zmarnujesz resztę bułeczek. Waniliowe bardzo smaczne,ale czekoladowe to prawdziwa poezja. Polecam bo smak fajny,opakowanie spore bo aż 140 g (jak pisałam wcześniej 7 sztuk) i są bardzo syte. A do tego niesamowicie urocze. Cena to ok.5zł. Bułeczki

Wielki apetyt
Makowiec drożdżowy 226

drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy ok. 100 g masła stopionego Dodatkowo: białko do posmarowania mak do dekoracji lukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał) domowa masa makowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone drożdże, 1/2 kubka letniego mleka, łyżkę cukru(...)dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia. Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia

Moje pyszne gotowanie
Czekoladowe Muffiny Aleksa 171

bardzo trafny - polecam :)  Składniki suche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (zmieszał kilka smaków czekolady) Składniki mokre: 250 ml mleka 90 ml oleju 1-2 łyżki syropu waniliowego ETERNO 1 jajko Wykonanie: Suche składniki przesiewamy do jednej miski(...)mokre składniki roztrzepujemy trzepaczką. Potem wystarczy wlać mokre składniki do miski z suchymi składnikami i szybko wymieszać łyżką. Nie musimy przykłada się do mieszania, gdyż tajemnica udanych muffinek to ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami

Blondynka Gotuje
Muffinki z powidłami 202

łyżki ciasta. Na wierzch układamy po pełnej łyżeczce powideł, a wszystko przykrywamy kolejną porcją ciasta. Formy mogą być napełnione prawie do krawędzi. Muffiny rosną bardzo ładnie, ale jeszcze nigdy ciasto nie wylało mi się poza brzegi foremek. Pieczemy je ok. 25 min. w 180 stopniach Celsjusza. Przed wyciągnięciem, chwilę studzimy w wyłączonym piekarniku, a dopiero po ok. 10 min. wyjmujemy(...)kratkę. Dzięki temu muffiny nie opadają, w środku są delikatne i puszyste, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Dla mnie - idealne. W prawdzie przydałaby się do nich polewa czekoladowa, a najlepiej gache, ale już nie będę marudzić. I tak te muffinki poprawiły mi dzisiaj humor :) Smacznego

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania