Murzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z tym deserem. Jest wilgotny, bardzo aromatyczny, łatwy do przygotowania i daje wręcz nieograniczone pole do słodkich eksperymentów. Oto tradycyjny przepis na murzynka pochodzący z lat 80. ubiegłego wieku. Ta klasyka nigdy się nie starzeje
KorniszonkiProste, szybkie i pyszne, a w dodatku praktycznie z niczego. Ciasto wręcz idealne. Ciasto czekoladowe składniki: 80 g masła 100 g czekolady (może być mleczna, może być gorzka i może być mieszanka deserowej i mlecznej) 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić. Dodać mleko(...)odstawić. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cały czas mieszając wlać wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto wylać do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze ok 180 stopni, przez ok 30 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Smacznego
Pani domowakażdym razem, gdy próbowali go podczas jakiejś rodzinnej uroczystości. Sernik królewski bowiem smakuje tak jak nazwa wskazuje - po królewsku. Różnie go nazywano: sernik trójwarstwowy, sernik z ciastem czekoladowym, ciasto sernikowe. Najczęściej u nas pieczony jest z rodzynkami, ale można też dodać skórkę pomarańczową lub wiśnie z kompotu. Ponadczasowy smak! Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao
Obiad gotowyKrólowa serników znów wkracza do akcji! :D Tak, tak, Wy już dobrze wiecie, ze to serniki są moją specjalnością! Na castingu do MasterChef jeden podbił serca
Ostra na SłodkoBROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI jest dowodem na to, że ciasto czekoladowe może... Artykuł BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEserowej, na masie układamy brzoskwinie, przykrywamy drugą częścią masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pół szklanki cukru. Wykładamy na masę serową, na białka ścieramy na tarce resztę ciasta czekoladowego. Ciasto włożyć do piekarnika i piec ok. 50 minut
Gotuję TestujęOpis: Brownie to wyśmienite ciasto czekoladowe. Ciasto to jest typowe dla kuchni amerykańskiej, ale jest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneśniadaniami. Desery przeważnie kojarzą nam się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :) Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis
Parowar FacetaBardzo, bardzo aromatyczne i bardzo proste ciasto cynamonowe. Szybkie ciasto z czekoladą, które zawsze się udaje. A moja córka określiła je mianem "niebiańskie"
Moje Kuchenne Rewelacjefajny facet! Zdj. Maciej Stankiewicz Najpierw zaczęliśmy od przeczytania przepisu, żeby wiedzieć od czego zacząć. Zdj. Maciej Stankiewicz Przygotowywaliśmy cztery dania i deser. Wraz z Marianną piekłyśmy ciasto czekoladowe z musem malinowym. Byłam w cudownej pachnącej sekcji. Zdj. Maciej Stankiewicz Padło pytanie od Marianny i była fachowa odpowiedź. Zdj. Maciej Stankiewicz Widzicie tą koncentrację na twarzy(...)Sebastiana? Tak właśnie pracuje! Ja, wraz z Marianną z bloga http://kuchennewojowanie.blogspot.com/przygotowywałyśmy deser. Czekoladowe ciasto z musem z malin i z miętą. To było dla mnie wyzwanie, bo wiadomo, że ciasto to laboratorium. Trzeba dokładnie odmierzyć składniki, aby nie wyszedł zakalec. A ciasto to było BEZ sody, BEZ proszku do pieczenia, BEZ drożdży. Wyrosło
AZgotuj!Ciasto marchewkowe chodziło za mną od dawna , ale ciągle nie mogłam się zmobilizować do jego zrobienia! Z pomocą ( taaa, jasne ;) ) przyszli mi koledzy z pracy , którzy
Ostra na SłodkoMazurek królewski Babka drożdżowa Kokietka Kora orzechowa Kruszynka Rafaello na krakersach Bounty Shrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownica Sernik z pomarańczową pianką Sernik
Kuchnia domowa Anidostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie. Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach! Któż z nas tego nie lubi? ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami. Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy! A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy
Ostra na Słodkoprzepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów na cukinię widziałam sporo, szczególnie na ciasta czekoladowe z jej dodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią , od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate ), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak zrewidowało życie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy na blacie i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika(...)około 15-20 minut - do zarumienienia. Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDzień Kobiet zaserwowałam sobie czekoladowe ciasto z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g(...)składników w jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać górę ciasta malinami i dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec
Pink Envelopetarta jest wspaniała, nawet ja byłam zachwycona. Nie jestem fanem ciast czekoladowych. Przepis mam od Arlette, byłam zachwycona tym ciastem, niezbyt słodkie a maliny pięknie pasują z masą czekoladową. Spód ciasta – ciasta wrzucić do malaksera i lekko je zmielić, tak żeby powstała lekko grudkowata masa. Wlać roztopione masło i lekko wymieszać. Wyłożyć masę z ciastek na formę do tary(...)zagotowała. Dodać pokruszoną czekoladę i delikatnie podgrzewać i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na chwilkę do przestudzenia, następnie wylać masę czekoladową na masę z ciastek. Obsypać świeżymi malinami, lekko je przydusić. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto było pyszne, dziękuję Arlette
Kuchnia PokoleńPuszyste i wilgotne ciasto czekoladowe przełożone warstwą pysznego i delikatnego kremu chałwowego. Całość wykończona polewą czekoladową i pokruszonymi pistacjami. Jak każde ciasto typu kostka jest efektowne i bardzo podzielne. Idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Czekoladowy biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia. Rośnie dzięki dobrze ubitym i napowietrzonym białkom. Po upieczeniu nasączamy go słodką herbatą, dzięki czemu jest wilgotny(...)spód wyłożonej papierem formy, nasączamy połową herbaty, rozprowadzamy powidła lub dżem, wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy pozostałą herbatą i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy pokruszonymi pistacjami lub chałwą. Blaszkę z ciastem luźno przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem kroimy na porcje i opcjonalnie dekorujemy kleksem bitej śmietany
cool and minty