Hej, hej! 🙂 Dziś mam dla Was świetny przepis na pyszne ciastka owsiane czekoladowe. Ciastka owsiane z tego przepisu nie wymagają pieczenia i nie mają w swoim
PysiaGotuje.plSernik zrobiony na resztkach z domku z piernika :) Idealnie czekoladowy, przełamany pomarańczą, wanilią i nutą alkoholu. Możecie do niego użyć dowolnych ciasteczek, jednak
CzarnawisienkaLubicie naleśniki? Jeśli tak to polecam Wam takie pyszne naleśniki. Pierwszy raz do ciasta dodałam kakao, i to okazał się dobry pomysł. Do tego delikatny waniliowy
IzabelawkuchniNasionka szałwii hiszpańskiej, czyli nasionka chia wykorzystuję do zdrowych deserów z dużą ilością zmiksowanych owoców. Czasami posypuję sobie nimi kanapki z pomidorami, lub dodaję do zupy
dolcevitainmykitchenMoje dzieci uwielbiają płatki ryżowe z owocami. Makaron też, szczególnie Zuzia, a na dźwięk "czekoladowy" (co by to nie było) obie aż piszczą, dlatego połączyłam wszystkie
Kolorowy Przepisownikskładniki: 1 i 1/2 łyżki kakao 300 g lodów kakaowych 370 ml mleka ok. 20 g cukru wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj mam coś pysznego dla wszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płatków owsianych i migdałów będzie idealna jako szybki
wegujemyDla wszystkich Mam z okazji ich święta pyszny tort czekoladowy z bananowym wnętrzem i truskawkową dekoracją. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm ) 3 x 3
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDzisiejsza propozycja to nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z
CiastkozercyW ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k
Niezły MłynekPyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go
Kolorowy Przepisownikmazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu to są święta! Na co dzień raczej tego ciasta nie polecam, ale raz w roku można się pokusić i dać kawałek nawet roczniakowi. Postaram się też wrzucić wersję grzeczną, dla tych, którzy nie chcą wyznaczonych granic przekraczać, co też(...)czekoladowe jajeczka, ale równie dobrze zdadzą egzamin migdały, suszone owoce, wiórki kokosowe i sos czekoladowy) Mąkę przesiać i wrzucić do niej masło, posiekać, dodać śmietanę, żółtka i słodzidło, po czym zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyłożyć 2/3 ciasta dno blaszki (22cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Z pozostałej 1/3 ciasta uformować długi
Przepysznik - BLW i nie tylkoParę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy
W kuchni u Monikiskładniki: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 80 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1
Kuchenne WariacjeCzyli tradycyjny nadziewany wafel :) Chyba każdy w dzieciństwie zajadał się tymi pysznymi, czekoladowymi wafelkami. Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag
Tradycyjna KuchniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" 12 kwietnia to dzień czekolady. Uczciłam go, piekąc bardzo czekoladowe ciacho z niespodzianką w środku. A tą niespodzianką jest pomarańczowy …
My Blueberry CornerNa blogu jest już biały blok więc do kompletu dzisiaj polecam ciemny czekoladowy, który jest bardziej znany. Blok jest bardzo słodki ale od czasu
Monia miesza i gotujeOto kolejna propozycja rodem z KUKUBUKa styczniowego. Smak mnie powalił swoja intensywnością. Ciasto okazało się bardzo wilgotne i ciemne. Jeśli ktoś nie lubi buraków pewnie wyczuje
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna tarta z borówkami z kremem limonkowym. Słodko i pysznie pożegnaliśmy wakacje ... SKŁADNIKI Ciasto
Moje Kuchenne RewelacjeW życiu nie piekłam tylu ciast, co ostatnio! Miałam zrobić dłuższą przerwę, ale dostałam od sąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić
Zdrowa Kuchnia Sowytylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam do foremek. Piec w temperaturze 150°C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady
Blondynka GotujeWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec je już(...)teraz i cieszyć się jego bogatym smakiem w okresie świątecznym. Polecam! Składniki na Panforte czekoladowe: tortownica o średnicy 24 cm 140 g całych, blanszowanych orzechów laskowych 140 g całych, blanszowanych migdałów 450 g suszonych i kandyzowanych owoców (morele, daktyle, skórka pomarańczowe, rodzynki, kandyzowane ananasy itp.) 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
Rozpustne gotowanienieco zmodyfikować. Dałam mniej mąki ziemniaczanej, za to więcej pszennej. Z większą ilością mąki ziemniaczanej, ciasto będzie bardziej piaskowe. Dodałam też kilka łyżek mleka więcej, bo masa była zbyt gęsta jak dla mnie. Babkę możecie podać z cukrem pudrem, polukrować lub udekorować polewą czekoladową. Drukuj Piegowata babka wielkanocna Pyszna, szybka i prosta do zrobienia babka z dodatkiem maku. Składniki(...)aromat, mleko i mak. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach Artykuł Piegowata babka świętokrzyska pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuLekki sernik o smaku cappuccino na biszkoptach, idealne ciasto na upalny weekend, ciasto ma konsystencję puszystej pianki. Doskonale smakuje w towarzystwie kawy cappuccino, na którą przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI Masa serowa: 200 ml mleka, 1 śnieżka, 7 łyżek cappucino czekoladowego, 400 g sera twarogowego z wiaderka, 1 cukier waniliowy, 6 łyżeczek żelatyny Pianka: 1 szkl. śmietany 30%, 1 op.cukru waniliowego(...)usztywniaczem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier z usztywniaczem. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego, robimy rozetki na masie serowej. Schładzamy kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao. Ciasto ozdobiłam jadalnymi motylami, które możecie zakupić na stronie JUMAZOMA
słodki bratekJest to tak zwany makowiec odwrócony do góry nogami na cienkim biszkopcie z czekoladową polewą. Nie zostaje długo na talerzu. Przepis na blachę 28 x 36 cm Co potrzeba na biszkopt: 4 jajka, 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej typ 450, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Co potrzeba na masę makową: 1 puszka masy(...)proszek do pieczenia i dodajemy ocet, delikatnie mieszamy. Żółtka zaczną rosnąć. W tym czasie białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajemy masę żółtkową, mąkę, mieszamy, wylewamy na mak. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy 40 minut na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy na deskę do góry nogami
Bułka z ChlebemMazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci(...)Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec w 200`C 20 minut, do zrumienienia ciasta czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną czekoladę mus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku. Śliwki rozłożyć wg uznania, zatapiając w musie czekoladowym lub rozłożyć na wierzchu, lekko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!