więc mlecznej, zmniejszając jednocześnie ilość cukru i zwiększając gorzkiego kakao. Wyszło idealnie: brownie jest intensywnie czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite(...)formy. Na wierzchu ułożyć przkerojone na pół figi. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Znacie coś lepszego na jesienne smutki niż brownie bardziej czekoladowe od samej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłonecznikowiec Połączenie chrupiącego skarmelizowanego słonecznika ze słodką masą krówkową. Ciasto to upodobała sobie moja mama i najchętniej gościłaby go na stole przy każdej rodzinnej uroczystości. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na I biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)budynie krówkowe bez cukru (proszek) 5 łyżek cukru 200 g masła Na skarmelizowany słonecznik: 250 g pestek łuskanego słonecznika 50 g masła pół szklanki cukru Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 łyżka kremu nutella (można pominąć) Dodatkowo: Herbatniki maślane kakaowe Wódka (*można zastąpić mocną kawą lub herbatą) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka
My sweet a lifemoczyć fasoli, potem jej gotować, blendować itd. , już Wam zdradzam, mianowicie ziemniaki idealnie się sprawdzą, tak tak, kartofle, pyry, jak zwał tak zwał. Tern prawie sernik jest na kruchym, czekoladowym spodzie, ale nie takim bardzo się kruszącym i nie wymagającym wałkowania (uff, nie cierpię tego), a sama masa „serowa” jest idealnej konsystencji, nie za maziowata(...)która obciąży ciasto podczas pieczenia i nie pozwoli mu wyrosnąć. Piecz spód przez 30 minut w temp. 180 C. W międzyczasie zblenduj wszystkie składniki na masę serową, które przełóż na podpieczony i lekko wystudzony spód. Piecz wszystko razem przez 25-30 minut w temp. 170-180 c. na środkowej półce piekarnika. Smacznego! Artykuł Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze pochodzi
greenscarffrużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone. Przechowujemy w lodówce. The post Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata appeared first on Made
Made By Mom And Sonfrużeliny. Przykrywamy drugim blatem, powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i ponownie powtarzamy czynność. Czwarty blat ciasta kruszymy i wysypujemy na wierzch, przykrywając ostatnią warstwę kremu i frużeliny. Na okruchy układamy owoce lata, świeże lub lekko zmrożone. Przechowujemy w lodówce. The post Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata appeared first on Made
Made By Mom And Sonbywa, że mamy ochotę na coś słodkiego. Nie zawsze chce nam się piec ciasto, bo to wiąże się z tym, że musielibyśmy pochłonąć później "całą blachę", a my chcemy tylko odrobinkę, no bo przecież wiosna idzie ;) Dlatego zapraszam po przepis na pyszne i wilgotne czekoladowe ciastko, które zaspokoi nasz apetyt na słodycze, w bardzo szybki i prosty sposób. A mała(...)wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do kokilek (3/4 wysokości) i piec około 180 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Do przygotowania i podania ciastek użyłam naczyń ceramicznych Staub, które otrzymałam
Kuchnia w opałachOstatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki(...)zamieszać ciasto nożem, aby powstał marmurkowy wzór. Piec ok. 60 min. (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ja piekłam z termoobiegiem w temp. 155°C na najniższym poziomie przez 70 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić babkę w formie na 10 min., następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać
Domowa Cookierenka AgiProsta do wykonania tarta w jakże ślicznym kolorze :) Składniki na blaszkę 25 cm Spód: 200 g czekoladowych ciastek 90 g stopionego masła Masa: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 150 g jagód (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: kilkanaście małych biszkopcików 1/2 tabliczki białej czekolady kilka jagód do dekoracji Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem(...)reszty masy, mieszamy całość i wykładamy na spód, a następnie do lodówki. Dodatki 4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. 5. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy biszkopciki i układamy na cieście. Tartę posypujemy jagodami i zdobimy resztą czekolady tworząc esy floresy. Tarte przechowujemy w lodówce. Smacznego
Gotowanie...to proste !innymi Kuchareczkami postanowiłyśmy umówić się na wspólne pieczenie i wybór padł na popularne ostatnio Magiczne ciasto Moje wyszło chyba troszkę zakalcowate ale przyznam, że było bardzo smaczne Magiczne ciasto Składniki: 5 jajek 180 g cukru cukier wanilinowy 180 g margaryny 100 g czekolady łyżeczka kakao 100 g posiekanych orzechów - u mnie migdały 0,5 l mleka 6 łyżek mąki pszennej(...)dodajemy pianę ubitą z białek - delikatnie łączymy z masą żółtkowo-czekoladową. Całość wylewamy do formy ok 28 cm średnicy i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach - u mnie od góry delikatnie zaczęło się przypalać więc przykryłam je folią aluminiowa i tak się dopiekało ;-). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto i wstawić do lodówki. Ciasto powinno się rozdzielić w trakcie pieczenia
sierotka maRysia w kuchniPrzygotowanie ciastek należy rozpocząć od przygotowania kremu do nadziania ciastek. Za pomocą 2 łyżeczek formować małe kulki czekoladowe, ułożyć je na talerzu i wstawić do zamrażalnika. Bardzo ułatwi nam to nadziewanie ciastek, masa będzie stabilna i nie będzie się rozpływać po cieście w czasie formowania ciastek. Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, wystudzić. Do miski wsypać mąkę , sól, cukier, proszek
W garach u Gosiczarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki. Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie 4), każdą oblać polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie udekorować. Moja polewa: 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 40 g masła Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia
Kuchnia domowa AniDzisiaj słodka, świąteczna propozycja. Bardzo smaczny, mięsisty piernik przełożony masą marcepanową i powidłami, udekorowany polewą czekoladową i złotymi gwiazdkami z jadalnego pyłu. Mniam… Masę marcepanową
Oryginalny smakdużą, prostokątną foremkę. Robiąc w tortownicy (takiej klasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto. W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji. Na czekoladowy spód: 250 g herbatników 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową
Walijskie Pichceniedynią http://frosch.blogspot.com/2013/09/chlebek-dyniowy.html Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzieniem makowym https://frosch.blogspot.com/2017/11/dyniowy-warkocz-drozdzowy-z-nadzienim.html Ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką https://frosch.blogspot.com/2017/10/drozdzowe-z-dynia-sliwkami-i-kakaowa. Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem https://frosch.blogspot.com/2015/11/drozdzowe-rogaliki-dyniowe-z-pigwa.html Sernik dyniowo - czekoladowy zebra https://frosch.blogspot.com/2016/10/sernik-dyniowo-czekoladowy-zebra.html Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą https://frosch.blogspot.com/2015/10/dyniowa-babka-drozdzowa-z- powidami-i.html Chlebek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ułatwi Ci zrobienie lunchu, który najbardziej lubisz! Przygotuj i bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych! Tę smakowitą książkę : PORA NA LUNCH każdy powinien mieć
Z Kuchni Do Kuchni