ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:354/1040)

Ciasto orzechowe polane czekoladą 137

łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki Masa: 120 g. orzechów włoskich 15 dag. cukru 5 łyżek dżemu ( morelowego) Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier, mleko i proszek do pieczenia(...)można również pokruszyć bardzo dokładnie wałkiem). Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami wymieszanymi z cukrem a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało

Smaczne Potrawy
Sernik na zimno, na domowym biszkopcie z polewą czekoladową 287

Coś pysznego. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Delikatne i puszyste jak chmurka. Do tego ta czekoladowa polewa - niebo w gębie. W minione święta Wielkanocne, ciasto było hitem! Polecam. Na wierzch, zamiast polewy, można dodać owoce i ulubioną galaretkę. Składniki (na dużą tortownicę): * biszkopt : - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku(...)Następnie wlać ostudzoną galaretkę. Miksować na średnich obrotach przez 5 minut. Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masa. Wsadzić do lodówki do stężenia masy. Przed podaniem polać polewą czekoladową. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. Smacznego

CookYourself
Rolada orzechowa z kremem czekoladowym - bezglutenowa 254

Rolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Urodzinowe 253

się wydawać, że to trochę przesada do jednego blatu ciasta dodawać ich aż tyle… ale powiem Wam, że one właśnie nadają mu wilgotności i smaku czekoladowo- orzechowo brownie. A resztę białek wykorzystujemy do ciasta kokosowego, więc nic się nie marnuje;) Masę do ciasta zmodyfikowałam po swojemu( w oryginale jest krem budyniowy). Jeśli lubicie fuzję słodkich smaków i nie straszne

Domowe ciasta
Słodkości na wielkanocny stół 183

czekolady, ale sernik z fistaszkami oraz czekoladowy bez wątpienia w niczym mu nie ustępują. Pomarańczowy sernik świąteczny Sernik z fistaszkami Sernik czekoladowy Sernik z polewą czekoladowo-orzechową Dobrym rozwiązaniem może okazać się kombinacja ciasta z serem, dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto kakaowe z kulkami serowymi. Ciasto z serowymi kulkami Dla tych, którzy preferują Świeta w wersji FIT polecam przepis

Fitsweet.me
Mazurek czekoladowy I 139

Przepis na mazurek czekoladowy , pochodzi z książki kucharskiej Marii Gałeckiej i Haliny Kulzowej Kuchnia Polska, z 1939 roku. Mazurek bardzo prosty w przygotowaniu, ale jest jedno „ale”... W przepisie masę należy wyłożyć na opłatki, nie jest podane jak gruba powinna być wyłożona warstwa. Mazurek piekłam z połowy podanych składników. Nie wyłożyłam masy na opłatki, a bezpośrednio na papier, na grubość(...)około 2 cm (forma o wymiarach 30 x 21 cm, jeżeli użyjemy połowę składników). Ciasto należy „piec w średnim piecu”. Co to znaczy „średni piec” ? Odpowiedź znalazłam w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją Stanisława Bergera z 1956 roku, do której przepisy pisała właśnie Helena Kulzowa-Hawliczkowa. Średni piec to około 150 – 160 stopni. Wierzch mazurka po upieczeniu jest bardzo delikatny

królestwo garów
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe (bez pieczenia) 199

trzeba go piec :)  Na pewno każdy zna najprostszy letni deser, czyli połączenie truskawek ze śmietaną, w dzieciństwie zajadałam się nim niemalże codziennie. To była inspiracja do powstania tego ciasta. Do truskawek ze śmietaną dodałam rabarbar, z tego ugotowałam budyń i wyszło przepyszne, orzeźwiające nadzienie, które idealnie współgra z herbatnikową otoczką. Polecam! Składniki: Warstwa ciasteczkowa: 300 g herbatników(...)lodówki, najlepiej na noc. 5. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, formę przykryć talerzem, na którym będzie serwowane ciasto i obrócić. Delikatnie zdjąć formę i folię. Gotowe ciasto po wyjęciu z formy. 6. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści

Domowa Cookierenka Agi
Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera 157

zatem zrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) :) Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie skorzystać

Moja Delicja
Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. 184

Gofry w dwóch smakach. Z jednej strony znajdziemy jasne ciasto z białą czekoladą, a z drugiej strony ciemne ciasto z kakao i mleczną czekoladą. Wszystko to polane polewą czekoladową. Gofry wychodzą pulchniutkie i mięciutkie lub jeżeli podpieczemy mocniej - chrupiące. Można także zrobić gofry ciemne i jasne, nie trzeba łączyć ciast, ale efekt miksowania jest naprawdę ciekawy i oryginalny. Zachęcam gorąco(...)końcu dodać białka i wmieszać je delikatnie łyżką.  Pieczenie: Do formy gofrownicy nalewamy ciasto tak, by z jednej strony było jasne, a z drugiej ciemne. Pieczemy przez 4-6 minut w zależności od pożądanej miękkości i chrupkości.  Gotowe wyjmujemy i podajemy z polewą czekoladową.  Polewa Składniki: 50 g mlecznej czekolady łyżka masła łyżka mleka. Wszystkie składniki podgrzewamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 164

nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru(...)wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Po tym czasie nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy kuleczki. Na środek nakładamy łyżeczkę (lub mniej) powideł lub kremu czekoladowego, zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki

Chocolate Muffin Blog
BABKA GOTOWANA MOJEJ BABCI 134

wyjąć z wody i odstawić na 10 minut. Następnie babkę wyjąć z formy i wystudzić. Zimną babkę posypać cukrem pudrem, polewą z cukru pudru abo polewą czekoladową (wykorzystałam gotową polewę mleczną do ciast  Helio , wystarczy ją zanurzyć w gorącej wodzie albo rozpuścić w mikrofalówce

Zrób to smacznie
Tort 3-Bit 236

mleka. Masa śmietankowa: 2 opakowania Śnieżki 1 niepełna szklanka mleka 3,2% 3 opakowania serka Bieluch Ubić Śnieżkę w podanej ilości mleka, połączyć z serkami. Zamiast ciasta krakersy(słone) i herbatniki. Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1łyżka kakao 1 łyżka wody Wszystko razem ogrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Przestudzić. Układać: - herbatniki - masa karmelowa - krakersy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa(...)czekoladowa. Schłodzić. ********************************************************************************* To była wersja podstawowa, a tym razem proponuję 3-Bit - tort, przekładany następująco: 1. Cisto biszkoptowe. ( Upieczony w tortownicy biszkopt z 8 jajek, podzieliłam na 2 blaty) 2 .Masa krówkowa (tym razem gotowa z puszki, na jedną warstwę 1 puszka) 3. Połamane herbatniki 4. Masa śmietankowa+ rodzynki 5. Ciasto biszkoptowe 6 .Masa mrówkowa 7. Połamane krakersy 8. Masa

Praktyczna pl
Bezglutenowa babka kasztanowa 301

się do świąt i można ją upiec kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę. Bezglutenowa babka wielkanocna Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą to ciasto, które obowiązkowo powinno pojawić się na bezglutenowym stole świątecznym. Kasztanowo – czekoladowa baba jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu więc jest to przepis perfekcyjny. Jeśli nigdy dotąd nie było okazji ku temu, aby przygotować babkę(...)orzechowo – marchewkową . Czekoladowo – kasztanowa babka bez glutenu, nabiału i cukru Bezglutenowa babka wielkanocna jest bardzo bogata w smaku. Mąka kasztanowa nadaje jej orzechowej nuty a rozpuszczona czekolada dodaje głębokiego aromatu kakao. W konsystencji jest delikatna i wilgotna i pozostanie taka nawet do 3-4 dni po upieczeniu o ile oczywiście przetrwa tyle czasu :) Dodatkowo ciasto prezentuje się bardzo

Book of spells
Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą 310

się do świąt i można ją upiec kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę. Bezglutenowa babka wielkanocna Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą to ciasto, które obowiązkowo powinno pojawić się na bezglutenowym stole świątecznym. Kasztanowo – czekoladowa baba jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu więc jest to przepis perfekcyjny. Jeśli nigdy dotąd nie było okazji ku temu, aby przygotować babkę(...)orzechowo – marchewkową . Czekoladowo – kasztanowa babka bez glutenu, nabiału i cukru Bezglutenowa babka wielkanocna jest bardzo bogata w smaku. Mąka kasztanowa nadaje jej orzechowej nuty a rozpuszczona czekolada dodaje głębokiego aromatu kakao. W konsystencji jest delikatna i wilgotna i pozostanie taka nawet do 3-4 dni po upieczeniu o ile oczywiście przetrwa tyle czasu :) Dodatkowo ciasto prezentuje się bardzo

Book of spells
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 214

stołem starej kartce :) Ciasto jest proste w wykonaniu, wygląda bardzo elegancko i myślę, że nada się nawet na tort :) Śliwki i kawa tworzą znakomite połączenie, dopełnione czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami na wierzchu... CIASTO ŚLIWKOWO-KAWOWA FURORA przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~4 jajka ~szklanka mąki pszennej ~nieco mniej niż 3/4 szklanki cukru trzcinowego ~płaska łyżka kakao ~3/4 łyżeczki

chili & sugar