przechowywać w lodówce około tygodnia. * Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie szybko zmiksować i wyłożyć na ciasto. * Krem możemy także zmiksować z serkiem mascarpone ( 1/2 porcji kremu + 250 g mascarpone ) - kremem takim wypełniam bezowe gniazdka lub kruche babeczki. Przepis na tartę cytrynową znajdziecie tutaj Smacznego
kolorowotorcikowoBabeczki z niespodziankąTak naprawdę dzisiejsza propozycja z babeczkami ma niewiele wspólnego - nie ma w nich ciasta i nie trzeba ich piec, z pewnością jednak spodoba się dzieciom. Bo kto nie lubi niespodzianek? :) Bezowe babeczki świetnie sprawdzą się na przyjęciach urodzinowych, ponieważ w środku można schować nie tylko słodycze, ale także nagrody urodzinowych konkursów - drobne zabawki, baloniki, gumy do żucia
CiastkozercySkładniki: ( na 2 serduszka) białka z 3 jajek 200 g cukru pudru niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej niecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2
KreatywnePinyTort, który upiekłam na 13-ste urodziny córki. Zresztą sama sobie wybrała ze ma być z ananasem, śmietana i beza. Składniki idealnie pasują do tortu Pina
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku. Masa budyniowa: 1litr mleka 3 budynie waniliowe ¾ szklanki cukru żółtka (pozostałe z masy bezowej) 200g masła (82%) Część mleka odlewamy do średniej wielkości słoiczka, do którego następnie dodajemy żółtka(...)budyniową przekładamy na biszkopt, po czym przykrywamy go masą bezową i robimy polewę. Polewa: 70g czekolady 100ml śmietanki kremówki (30%) Śmietankę zagotowujemy w garnuszku, po czym dodajemy do niej pociętą na drobniejsze kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, do chwili, gdy powstanie jednolita masa czekoladowa. Gorącą czekoladą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy go, na co najmniej 2 godziny by ciasto
Smakowy Rajkakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.Krem kajmakowo-bezowy:180 g miękkiego masła,puszka masy kajmakowej,25 dkg bezów.Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej(...)kremówki,2,5 łyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich
Codzienna kuchnia niecodziennadanie bez mięsa. Naleśniki z serem zapiekane pod bezową pierzynką. Bardzo lubię wszelkie naleśniki, a do tego jeszcze bezowa pianka. Pycha! Naleśniki możecie przygotować z serem, jabłkami, itp. Jeśli macie ochotę spróbować innych naleśników np maslanych, drożdżowych to zapraszam tutaj Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju(...)smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 2 łyżki śmietany 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej i cytrynowej
O kuchni z uczuciemDziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser
Poezja smakuDelikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: torcik bezowy poleca się na podwieczorek :) Ja udekorowałam mój torcik malinami i jagodami. Składniki: 3 duże
CiastkozercyM iałem cudowny sen... śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną
Food Squareminut. Schłódźcie. Temperature piekarnika zmniejszcie do 150 st, bo teraz czas na warstwę bezową :) Białka ubijcie na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodajcie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszajcie i podzielcie na dwie części. Każdą część piany rozsmarujcie na blacie z kruchego ciasta, posypcie orzechami włoskimi i pieczcie kolejne 15 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odstawcie do przestudzenia. Ostatni odcinek
OliveandThymespróbować. SKŁADNIKI: spód: 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki Warstwa malinowa: 600 g malin 3 galaretki malinowe 700 g wrzącej wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Warstwa bezowa(...)białka 160 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Warstwa bezowa: Białka ubij na sztywna pianę i powoli zacznij dodawać cukier cały czas miksując. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Piana musi być bardzo gęsta. Formę (ok.22x34 cm) w której będziesz robić ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Pianę rozsmaruj
Kuchnia bezglutenowaspodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kulinarne przygody Gatitywybraną końcówką i wyciśnijcie, dekorując ciasto. Jeśli macie palnik ręczny można podpiec jej krawędzie. Podobnie zadziała wstawienie udekorowanego ciasta pod grill w piekarniku na 190⁰C na jakieś 5-7 minut. Możecie upiec z niej również klasyczne bezowe ciasteczka (o bezie i o suszeniu bez więcej TUTAJ ). A jeśli macie wafelki, możecie zjeść ją w postaci ciepłych lodów
Karo in the Kitchenblat, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki, rozkładamy równą warstwą i przyciskamy dłonią, aby strużyny się ze sobą pozlepiały i utworzyły zwarty spód kruchego ciasta. Spód wkładamy do już nagrzanego piekarnika na 15-25 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy. Gdy spód już ostygnie, szykujemy piankę i owoce i znowu rozgrzewamy piekarnik. Śliwki myjemy(...)łyżce cukru, każdą kolejną łyżkę cukru dodając dopiero po całkowitym wmieszaniu i rozpuszczeniu poprzedniej. Do gotowej masy bezowej wsypujemy porcjami budyń w proszku i miksujemy razem z bezą do całkowitego, dokładnego połączenia. Pianę wykładamy łopatką na podpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą
Karo in the Kitchen