jeszcze tego samego dnia. Ba, ledwie zdjęcia zdążyłem wykonać! Mam nadzieję, że również i Wam tak posmakuje i będziecie mieli kolejne ulubione wegańskie ciasto bez cukru, bez glutenu i bez laktozy do wciągania bez wyrzutów sumienia. :D * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 24-26 cm Spód: 100 g orzechów nerkowca 100 g daktyli 150 g wiórek(...)wrzuć do kielicha blendera wraz z olejem kokosowym. Zmiksuj na purée. Następnie dodaj wiórki kokosowe i zmielone na proszek orzechy nerkowca (również w blenderze). Formę pokryj papierem do pieczenia, następnie wysyp gotowy spód i równomiernie pokryj nim spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ptasiego mleczka. Ptasie mleczko Całe mleko przelej do garnka z grubym dnem. Wsyp ksylitol
Food Squarerumu, może być wódka, jak dajemy wódkę to polecam jeszcze dodać kilka kropel olejku do ciasta szczypta soli smalec lub olej do smażenia cukier puder do posypania Jak przygotować pyszne chrusty lane bez jajek? Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, mieszamy. Do szklanki wlewamy mleko, rum i wlewamy do suchych składników. Mieszamy(...)puszystą masę za pomocą trzepaczki, ciasto ma być gładkie i lejące. W rondelku rozgrzewamy smalec lub olej tak by chrust mógł pływać. Ciasto przekładamy do woreczka strunowego, można też ciasto lać przez lejek, odcinamy końcówkę i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz spiralki z ciasta, albo inne kształty. Za każdym razem przytrzymujemy palcem końcówkę worka, aby ciasto nie wypływało z niego. Smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka 3/4 szklanki oleju 2 kubeczki jogurtu naturalnego (po 180g) aromat cytrynowy (kilka kropel) 1 łyżka proszku do pieczenia + dodatkowo 1 puszka brzoskiń i cukier puder, można do ciasta wykorzystać inne owoce. Z pewnością sprawdzę ten przepis jeszcze nie jeden raz dodając inne owoce :) WYKONANIE: 1. Odsączyć brzoskwinie z puszki, sok przelać do osobnej szklanki, ponieważ później będą(...)proszkiem do pieczenia i mieszać szpatułką. Na tym etapie nie poleca się mieszać mikserem. Połączyć tak, aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. 5. Ciasto przełożyć do formy 25x35cm. Wcześniej formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć wierzch ciasta brzoskwiniami. 6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut, pieczemy do suchego patyczka. Polecam jednak obserwować ciasto. Dla mojego
Serce zamknięte w formie pysznościSkładniki na ciasto kruche: 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę makową: 500g suchego maku, 150g cukru, 3 łyżki miodu, kandyzowana skórka pomarańczowa, 100g rodzynek, 50g płatków migdałowych(...)dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 10minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia. Beza : Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier
Słodki ZakątekTłusty Czwartek. Można je wykonać bez czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż nie zawierają drożdży. Nie trzeba nawet formować idealnie okrągłego kształtu, bo ciasto jest dość rzadkie i nabieramy je łyżką. Prosto i smacznie :) Składniki: 150 g śmietany 12% jajko szczypta soli 1,5 szklanki (250 g) mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany 2 łyżki cukru (opcjonalnie(...)jajko, szczyptę soli oraz pokrojonego w plastry banana. Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki bez cukru będą lekko słodkie dzięki bananom). Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy prosto na rozgrzany
e-PrzepisyKulinarneświęta lub uroczystości domowe. Do ciasta, które jest wyśmienitą bazą do innych wypieków możecie dodać: bakalie rozmaite, owoce świeże, mrożone, także kandyzowane, kakao, cynamon, masło orzechowe. Zapraszam po przepis na ciasto jogurtowe, tym razem z dodatkiem masy kajmakowej HELIO . Dzięki słodkiej dekoracji smakuje jeszcze lepiej do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty:) Ciasto jogurtowe z kajmakiem i płatkami migdałów Zasmakuj Kuchni(...)misce mieszam suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto wstawiam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika. Gotowe ciasto dekoruję produktami HELIO : smaruję wierzch ciasta dwoma łyżkami masy kajmakowej oraz dekoruję płatkami migdałów. Prosto
Zasmakuj Kuchnipieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nimi dno formy. Wyrównuję. Smaruję równomiernie jabłkami prażonymi, posypuję resztą ciasta. Szarlotkę piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Wystudzone oprószam cukrem pudrem, delikatnie kroję
Zasmakuj KuchniCiasto z masą makową i lukrem cytrynowym to ciasto, które składem i wyglądem przypomina makowiec ucierany. Wykonasz je w kilka chwil, bez użycia miksera. To przepis na wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto, a bardzo efektowne. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto z makiem i cytrynowym lukrem. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta(...)blaszki. Wylewam ciasto i wyrównuję. Na wierch rozsmarowuję delikatnie masę makową. Możesz jej dać 350 g, tak jak ja lub 50 g więcej, czyli 400 g gotowej masy makowej z bakaliami. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Formę wstawiam na środkową półkę piekarnika. Ciasto z makiem piekę 45 minut
Zasmakuj Kuchninutką tradycji. Ciasta piekę raczej rzadko, jednak mam swoje ulubione… Są to serniki bez spodu w różnych konfiguracjach. Mam dwa wypróbowane przepisy. Pierwszy okazjonalny sernik wiedeński, a drugi mój przepis, to szybki sernik bez spodu , na zrobienie którego wystarczy mi 15 minut ! W dodatku jest to taka wersja fit – bez mąki i różnych dodatków(...)Masło nie musi się nam perfekcyjnie rozmieszać, ono roztopi się w trakcie pieczenia samodzielnie. Następnie do utartej masy jajeczno -maślanej dodajemy stopniowo ser i kasze manną. Na koniec już tylko delikatnie łopatką mieszamy całość z pianą z białek. Ciasto serowe wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy go nagrzanego na 200 st C piekarnika (funkcja góra
W Kawiarenceciasto do momentu połączenia się składników. Następnie z ciasta odkroić 1/4 ciasta, zrobić wgłębienie i dodać kakao i wyrabiamy do momentu, aż kakao dokładnie się rozprowadzi po cieście. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Rada - ciasto dobrze schłodzić, najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde. Beza(...)tacę wyłożyć pierwszy placek ciasta i wyłożyć na niego całą masę budyniową waniliową, wyrównać wierzch i przykryć drugim plackiem. Na koniec wyłożyć drugi placek ciasta. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać po wierzchu ciasta robiąc esy floresy. Rada: jasne ciasto najlepiej podzielić na mniejsze kawałki w ten sposób będzie nam łatwiej zetrzeć. beza - aby łatwiej było nam ubić piane
Ciastka - domowe słodkościteż jako jedno z ciast na zbliżające się święta. Wystarczy kilka machnięć łyżką i już można piec Ja uwielbiam takie proste, korzenne, wilgotne ciasta. A Wy? Kto ma ochotę na kawałek? Jak zrobić wilgotne ciasto korzenne? Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy miska, łyżka, kilka składników i po chwili już można je piec. To korzenne ciasto, jeśli jest dobrze przechowywane(...)mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (u mnie z kominem 24 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto można też upiec w zwykłej tortownicy lub keksówce. Masę wylewamy do przygotowanej formy. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka, około 40-45 min. Czas może być różny w zależności
Słodkie okruszkiweekend, przyjęcia lub święta. Pyszne ciasto szpinakowe przekładane kremem kajmakowym na bazie mascarpone. Ciasto leśny mech z kremem to efektowna i pyszna propozycja na deser. Jeśli spodziewacie się gości, to to ciasto może ich zachwycić. Spróbujcie. Przepis na ciasto leśny mech z kremem kajmakowym Ciasto leśny mech, znane też pod nazwą ciasto leśne runo pojawia się bardzo często na różnych(...)mieszamy składniki łyżką. Masę wylewamy do formy (u mnie z kominkiem 24). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 min. Czas może być różny w zależności od piekarnika. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Ostrym nożem odcinamy górę ciasta. Kawałki przekładamy do miski i rozdrabniamy
Słodkie okruszkinajmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagniećcie i włóżcie do przygotowanej formy do pieczenia. Odstawcie jeszcze na około pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 180 st (bez termoobiegu). Pieczcie babkę około 30-35 minut (im dłużej będzie pieczona, tym ciasto będzie bardziej suche). Schłodzone ciasto możecie polukrować
OliveandThymeciasto nie jest rozmoczone. Przepis na pewno do powtórzenia. Do jego zrobienia namówiła mnie jedna z czytelniczek, Pani Bożena, dziękuję:). Polecam… Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki mocnego alkoholu (użyłam wódki i wiśniówki; można dodać trochę więcej alkoholu kosztem herbaty) Dodatkowo: 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki kakao bez cukru Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut. 3. Czekoladową
Mała Cukierenkababeczki na drugi dzień są równie miękkie i wilgotne jak w dniu pieczenia. Dlatego ze spokojem i bez obaw można pracę nad nimi rozłożyć sobie na dwa dni. Szczególnie wtedy, gdy pieczemy kilka ciast na rodzinną uroczystość :). Składniki na 9 babeczek w kubeczkach(...)tylko układamy je na blasze do pieczenia. Pieczemy ok 20 – 25 minut w 180°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Małym nożem wycinamy w babeczkach małe otwory (nie wyrzucamy resztek ciasta, ponieważ będą potrzebne). Każdą babeczkę, za pomocą małej
Słodki Pomysł