przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami wmiksowałam ją do masy czekoladowo - jajecznej. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i drewniana łyżką wmieszałam ją ostrożnie do ciasta czekoladowego. Większą część ciasta przełożyłam do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Blachę z ciastem odstawiłam i zabrałam się za przygotowanie masy(...)tradycyjny twaróg). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i drewnianą łyżką wmieszałam ją do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na ciasto czekoladowe. Na wierzch łyżką wyłożyłam pozostałe ciasto. Sernik piekłam godzinę w temp. 175 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik przestudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam go na metalową
Waniliowe ImprowizacjeStefanka na herbatnikach, z kremem czekoladowym, oblana polewą również z czekolady. Ciekawie wygląda, nie wymaga pieczenia i z pewnością posmakuje każdemu, no bo któż nie lubi czekolady :-) Do zrobienia tego ciasta użyłam dosyć dopasowanej formy, ale myślę, że i bez niej można sobie poradzić, ponieważ krem jest dosyć stabilny i nie rozpływa się na boki. Z formą jest
Arabeska waniliowajego 1/3 część i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta kroimy na mniejsze, płaskie kawałki i wykładamy nimi dno blachy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy dłońmi spód aby był równej grubości i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie(...)cukru były prawie niewyczuwalne). Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Na podpieczony spód nakładamy jabłka, na jabłka wykładamy bezę a na koniec ścieramy na wierzch na dużych oczkach tarki mocno schłodzone ciasto. Wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika. Pieczemy w 170° przez 45 minut
Qchnia po prostuodrobiną ciasta maślanego i chrupiącą migdałową bezą to gwarantuję ,że będziecie w siódmym niebie :) No i jak to u mnie tradycyjnie imieninowe ciasto musi być z malinami . Inspiracja ze strony (klik) Składniki : Ciasto : 100g miękkiego masła pół szklanki cukru (110g) 3 żółtka 3/4 szklanki maki (130g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe 2 szklanki(...)słodkie ciasta) 1 duży jogurt malinowy (330ml) 150g świeżych malin rozgniecionych widelcem 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki wody Beza: 3 białka 34 szklanki cukru (160g) 80g płatków migdałów Wykonanie : Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę , dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Przesiać mąkę z proszkiem , wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia
Malinowa Kawiarenkaminut, aż ruszą. ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, szczyptę soli, cukier, jajka oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ja wykorzystuję w tym celu hak miksera, ale można zagnieść ciasto ręcznie. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy (na blacie) podsypując delikatnie mąką (ciasto lekko się klei), na wielkość(...)papierze do pieczenia i przenoszę na farsz odwracając papier z ciastem (tak jest najłatwiej, odklejam papier od ciasta i gotowe) Ciasto można nakłuć w kilku miejscach widelcem. Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut do wyrastania. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone
Smaczne Zdrowepolecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej pół szklanki kakao 2 duże jajka 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej śmietany(...)zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Polewa z mlecznej czekolady
Kubki smakuśmietankowego (60 g) duża puszka brzoskwiń Beza orzechowa: 5 białek (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta soli 1 szkl cukru pudru 150 g orzechów włoskich, zmielonych Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Wykleić je na spód blaszki o wymiarach 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 30 minut w lodówce (lub dłużej(...)koniec wsypać zmielone orzechy i delikatnie wmieszać je do piany. Po tych 45-50 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i postępować dosyć szybko, by sernik nie opadł: na sernik wyłożyć orzechową bezą, wyrównać. Piec dalej w 170 st.C przez około 20 minut, aż beza się zarumieni. Upieczony sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 10 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki
Nastoletnie Wypiekanieprzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pistacje i mieszamy. Foremkę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przekładamy naprzemiennie raz ciasto bez dodatków a następnie ciasto z pstacjami
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na pyszny jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam(...)proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem
Mała CukierenkaZapraszam na pyszny jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam(...)proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem
Mała CukierenkaDziś mam dla Was przepis na jedno z najpopularniejszych ciast, czyli sernik. Tym razem jest to sernik bardzo klasyczny, bez udziwnień, na jasnym kruchym cieście. Ten sernik jest bardzo łatwy i powiedziałabym też, że szybki do zrobienia. Nie trzeba oddzielnie ubijać białek i długo ucierać masy serowej. Ciasta też nie trzeba chłodzić czy mrozić, a jedynie zagnieść na coś(...)push({}); Składniki na ciasto: 1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g zimnego masła 2 żółtka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę serową: 1kg sera z wiaderka 100g miękkiego masła 2 całe jajka 2 białka (które zostały z ciasta kruchego) 100g cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka
Waniliowe Improwizacjesprawdzi się jako przepis dla początkujących amatorów słodkich wypieków bezglutenowych. Ciasto powinno być dość elastyczne. Najłatwiej ciasto składać unosząc papier i zawiać go na część, gdzie ułożone są owoce, dzięki temu ciasto nie będzie się rwało. Bezglutenowa tarta ze śliwkami przez całą jesień i zimę Bezglutenowa tarta rustykalna to ciasto, którym można się też cieszyć późną jesienią oraz zimą. Wystarczy(...)ciasta. 8 Do mleka kokosowego dodaję pozostałe jajko i mieszam, aż do połączenia składników. 9 Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam najpierw drewnianą łyżką, a jak już ciasto będzie bardziej zwarte wyrabiam je rękami. 10 Formuję ciasto w kulkę i odkładam na 15 minut do lodówki. 11 Rozgrzewam piekarnik do 180°C bez termoobiegu. 12 Papier do pieczenia
Book of spellssprawdzi się jako przepis dla początkujących amatorów słodkich wypieków bezglutenowych. Ciasto powinno być dość elastyczne. Najłatwiej ciasto składać unosząc papier i zawiać go na część, gdzie ułożone są owoce, dzięki temu ciasto nie będzie się rwało. Bezglutenowa tarta ze śliwkami przez całą jesień i zimę Bezglutenowa tarta rustykalna to ciasto, którym można się też cieszyć późną jesienią oraz zimą. Wystarczy(...)ciasta. 8 Do mleka kokosowego dodaję pozostałe jajko i mieszam, aż do połączenia składników. 9 Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam najpierw drewnianą łyżką, a jak już ciasto będzie bardziej zwarte wyrabiam je rękami. 10 Formuję ciasto w kulkę i odkładam na 15 minut do lodówki. 11 Rozgrzewam piekarnik do 180°C bez termoobiegu. 12 Papier do pieczenia
Book of spellssprawdzi się jako przepis dla początkujących amatorów słodkich wypieków bezglutenowych. Ciasto powinno być dość elastyczne. Najłatwiej ciasto składać unosząc papier i zawiać go na część, gdzie ułożone są owoce, dzięki temu ciasto nie będzie się rwało. Bezglutenowa tarta ze śliwkami przez całą jesień i zimę Bezglutenowa tarta rustykalna to ciasto, którym można się też cieszyć późną jesienią oraz zimą. Wystarczy(...)ciasta. 8 Do mleka kokosowego dodaję pozostałe jajko i mieszam, aż do połączenia składników. 9 Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam najpierw drewnianą łyżką, a jak już ciasto będzie bardziej zwarte wyrabiam je rękami. 10 Formuję ciasto w kulkę i odkładam na 15 minut do lodówki. 11 Rozgrzewam piekarnik do 180°C bez termoobiegu. 12 Papier do pieczenia
Book of spellsznajdziecie też ciasto buraczkowe , ale bez czekolady. Ciasto czekoladowo-buraczkowe Czas przygotowania: Proporcje na formę o wymiarach 30 x 42 cm Składniki Ciasto: 400 g upieczonych buraków 200 g roztopionego masła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu(...)masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami, kakao i solą. Do masy jajecznej dodajemy buraki, delikatnie mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy i dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto dostawiamy
Kulinarne przygody Gatity