ciast - 9500 przepisów (strona:405/634)

Dietetyczne naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej 213

mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej  3 jajka  500 ml mleka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżka do smażenia. Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę.Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (dzięki temu nalesniki są puszyste). Smażyć na rozgrzanej patelni(...)lekko wysmarowanej olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się).Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym serkiem homogenizowanym i owocami lub domowym dżemem (np. z jeżynowym lub z cukinii i pomarańczy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36358

mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki  mięty- szczypta cukru- szczypta soli- parę kropel(...)być lekko twardawy). Delikatnie odcedzić i lekko przestudzić.Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać ze soba, na koniec dodając ubitą pianę. W przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na  patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim tłuszczu, ja jednak użyłam ilości nieco większej niż standardowe kotlety

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 225

żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem (ja użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;)Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb na zakwasie 194

szklanki letniej wody, a w pozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny.III ETAPZ tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny.Piekarnik rozgrzać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem 239

pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie  zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Słodki Cwaniak czyli sekret Szwagra:) 249

fotka i nazwa;) a! i degustacja:) Fotka może mało efektowna, niemniej musicie uwierzyć mi na słowo, że przepis wart przetestowania. A nazwa? W oryginalnej terminologii  to "salceson" (bo ciasto wizualnie nieco go przypomina) jednak uznałam to za mało apetyczną nazwę, a ponieważ regionalnie typowy salceson nazywany jest "cwaniakiem" uznałam, że  "słodki cwaniak" odda charakter tego jabłkowego ciasta.Smacznego! Słodki(...)kostkę. Składniki z grupy I wymieszać ze sobą. Składniki z grupy II utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z jabłkami, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki z ricottą i suszonymi pomidorami 182

pszennej3 szklanki mlekaolej rzepakowy do smażenia1 szczypta soli1 szczypta cukru1  jajko farsz:500 g ricotty1 mała biała cebulka15 suszonych pomidorków1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól ziołowa do smaku Przygotować ciasto naleśnikowe- dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki,do ciasta dodać też z 1-2 łyżki oleju.Usmażyć naleśniki.Ricottę wymieszać z drobno posiekaną cebulką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i natką

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 237

wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej

Monia miesza i gotuje
Muffinki z cukinią 216

dałam cukinię żółtą, musimy mieć 400 g (ok 2,5 szklanki) już startej cukinii. W jednej misce połączyć składniki mokre w drugiej składniki suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, ciasta powinno być na wysokość 3/4 foremki. Na wierzchu posypać tartymi migdałami. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 30 -40 minut

Monia miesza i gotuje
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 239

mleka1 jajko4 szklanki mąki2 łyżki oleju 1 szczypta cukru1 duża szczypta solifarsz0,5 kg pieczarek0,5 kg kiszonej kapusty2 łyżki majeranku1 duża cebuladodatkowoolej do smażenia3-4 jajkabułka tartaPrzygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody. Po tym czasie usmażyć naleśniki.Cebulę pokroić w drobną kostkę

Monia miesza i gotuje
Czysty barszczyk z uszkami 461

wody rozpuścić w niej margarynę. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać goracą wodę z margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła u mnie duże o średnicy 5-6 cm. Na każde koło nakładać odrobinę farszu i uformować uszka. Gotowe uszka gotować

Monia miesza i gotuje
Placki z paluszkami krabowymi 287

łyżki mleka 20 dag żółego sera szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smażenia Paluszki lekko rozmrażamy, a następnie drobno kroimy. Żółty ser kroimy w małą kostkę.Przygotowujemy ciasto: jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy ser i paluszki.Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i smażymy w mocno rozgrzanym

Pudełko rozmaitości
Racuchy z jabłkami 331

łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste).Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor

Pudełko rozmaitości
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 396

Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia   Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę.   Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić(...)już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź

Fabryka pomysłów
Zapiekane placki ziemniaczane 220

Pieprz Olej Przygotowanie:  Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać.  Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce. Dodać mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Gdy konsystencja ciasta jest za rzadka, dodać do niego jeszcze łyżkę mąki. Rozgrzać na patelni olej. Nalewać łyżką na patelnię ciasto. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania