Składniki Zaczyn: 83 g zakwasu żytniego razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Zasmażka: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Ciasto właściwe: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody 2 1/4 łyżki soli 600 g mąki pszennej typ 650 Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)następnie dodajemy 330 g mąki pszennej i wodę z rozpuszczoną solą. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy foliową torbą, zawiązujemy i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy 600 g mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy.odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia
Kulinarne przygody Gatitywody i duś do miękkości (sprawdzaj co chwilę, czy nie trzeba dolać więcej wody i co jakiś czas zamieszaj). Na końcu dopraw solą i pieprzem. Nadzienie ma być odparowane. Ciasto jak na pizzę wg tego przepisu (tylko użyj 230 g mąki i pół szklanki wody, reszta składników bez zmian). Rozwałkuj je i przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem(...)pieczenia i podsypaną równomiernie mąką (tego specjalnego papieru nie smarujemy już tłuszczem!). Nałóż równomiernie wystudzone nadzienie na ciasto i zroluj je (możesz posmarować wierzch mlekiem). Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 20-25 minut. To skomplikowane (2009, Nancy Meyers) powiela schemat komedii romantycznej, ale robi to z niezwykle uroczo i z poczuciem humoru. Film jest optymistyczny
Qlinarnie i Qlinarniemieszamy. Mąkę z masłem łączymy przecierając palcami lub siekając nożem aż do otrzymania konsystencji kruszonki, kolejno dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy dłońmi aż do uzyskania zwartego i jednolitego ciasta. Spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość
Symfonia Smaków"Boże, spraw, bym kupiła tylko to, po co przyszłam" - powtarzam sobie zawsze, gdy przekraczam próg sklepu spożywczego, marketu, warzywniaka czy delikatesów, nie mówiąc już o porannej
W kuchni Karmel-itkiŚniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego
W kuchni Karmel-itkiWspaniałe danie jarskie, nadaje się na obiad, jak również na ciepłą kolację Składniki: 1 opakowanie makaronu świderek 400 g szpinaku mrożonego 1 serek topiony
kgwjanczewoZapach kwiatów ogarnął pokój. Słońce nieśmiało zagląda przez szczeliny w zasłonach, słychać stukanie kubków i syk gotującej się wody. Mmm, toster wypluł przypieczone tosty, coś smaży
W kuchni Karmel-itkiRewelacyjny dodatek do drugiego dania, jak również można delektować się smakiem tak przyrządzonej kaszy, jako samodzielne danie. Składniki: 1 duża papryka czerwona 1 łyżka oliwy 200
kgwjanczewomanny szczypta soli 1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, dosypać kasze mannę i mieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, nie lejąca. Tak przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut. 2. Białą cześć pora i trochę zielonej części kroimy w krążki, cebule i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy pora z cebulą(...)gotujemy razem ok 15 minut. 3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy z kluseczkami. 4. Ciasto na kluski nabieramy małą łyżeczką, ok. 1/3 łyżeczki i wkładamy do gotującej się lekko osolonej wody, czas gotowania 12-15 minut. Odcedzić i podawać do zupy
Apetyczna babeczkaSposób przygotowania Mleko,cukier, cukier waniliowy, jajka, olej zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką kilka razy. Formy do muffinów napełnić ciastem do połowy. Następnie nakładać po 1 łyżeczce konfitury i przykryć ciastem, wypełniając foremkę ok 3/4. Piec ok 20-25 min w temperaturze 200 stopni
pink envelopebanany rozgnieść), następnie dodać je do masła, wbić jajka. Wymieszać na jednolitą masę, dodać ją do suchych składników. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, formy na muffiny zapełniać jedną łyżką ciasta, dać kostkę czekolady i przykryć ciastem, wypełniając 3/4 foremki. Piec ok 20 minut
pink envelopedodać jogurt, jajko i olej, wszystko razem połączyć. Dodać składniki suche i kilka razy zamieszać łyżką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć łyżkę ciasta, dać z 2-3 kuleczki czekoladowe, przykryć kolejną łyżką ciasta. Piec ok 25 minut. Miłej niedzieli
pink enveloperazem do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelać masę do składników suchych, dodać startą skórkę z cytryny, przemieszać łyżką parę razy. Przygotować blaszkę, dać papilotki, nakładać po jednej łyżce ciasta, dać kostkę czekolady, przykryć kolejną łyżką ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec
pink envelopeszklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko słoiczek ulubionego dżemu Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto. Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę
pink envelopeodstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i dodać roztopione masło. Pokrojone w mniejsze kawałki gruszki dodać do masy jajecznej. Mokre składniki wlać do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełniać ciastem ok. 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Cukier rozpuścić w garnuszku i polać z góry gotowe
pink envelope