ciast - 9500 przepisów (strona:277/634)

Krakersy 263

roztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło. Ciasto wyłożyłam na blat obsypany mąką i rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm. Krakersy wycinałam foremką

Kulinarny Pamiętnik
Tarta z grzybami 149

razem nazbieraliśmy całe wiadro grzybów. Teraz trzeba je przetworzyć :D Tarta z grzybami SKŁADNIKI: miska grzybów (podgrzybki, maślaki) ser typu włoskiego cebula gotowe ciasto francuskie 2 jajka sól, pieprz  Oczyszczone i pokrojone grzyby podgotować ok 20-30 minut. Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone grzybki i dusić przez 15-20 minut. doprawić solą i pieprzem(...)następnie dodać posiekaną pietruszkę.  Odstawić do ostygnięcia, dodać pokruszony ser oraz wbić 2 jajka. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Piec przez 30 min w temperaturze 200-220 stopni.  Smacznego

MarciochaKucharzy
Pierogi z jabłkami 243

przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu  szybkie ciasto na pierogi .  Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje(...)Uczta lodu i ognia  z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :).  Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon  ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość

Lubczyk i Wanilia
Wegańska baba wielkanocna 169

Musisz wiedzieć, że poniższa babka nie przypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady(...)Zamieszaj.  Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki.  Ciasto przełóż do formy. Równomiernie wygładź powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. Po wyjęciu pozostaw ciasto w formie przez 10 minut, po czym wyjmij i przełóż na metalową

Roślinna - blog wegański
Wieniec Drożdżowy z Pistacjami 168

lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych(...)formie okrągłej z kominem, wysmarowanej tłuszczem lub na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia. Następnie wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Ciepłe ciasto smarujemy konfiturą i posypujemy posiekanymi pistacjami. Źródło: magazyn kulinarny Lecker The post Wieniec Drożdżowy z Pistacjami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :) 202

jajka 1 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) Sól Dodatkowo: 30g margaryny 1 – 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej Zioła prowansalskie W mące robimy dołek, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto makaronowe. Z początku przy użyciu widelca lub szpatułki, a później ręcznie. Można je również zrobić w malakserze :) Ciasto makaronowe jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk. Z gotowego ciasta

Smakowy Raj
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 190

Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego(...)wyrabiania wlać zmiksowaną gruszkę z jabłkiem i ponownie wyrabiać około 2 minuty. Misę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 do 2 h. Wyrośniętym ciastem napełnić foremki. Ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 godziny. Przed włożeniem do piekarnika na wierzchu położyć cienki plasterek jabłka i gruszki, spryskać wodą i położyć kawałek papieru

Ala piecze i gotuje
Simit czyli Tureckie specjały 188

sztuk: 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanka oleju szczypta soli opakowanie suchych drożdży, ok 2 1/2 łyżeczki  maka ok 3 szklanek -(mąki należy dodać tyle aby wyrobione ciasto było miękkie i nie kleiło się do ręki ) 1 jajo sezam Wykonanie: Mleko olej cukier i sól mieszamy w głębokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mąkę (2 szklanki) i suche drożdże(...)następnie do składników płynnych stopniowo dodajemy składniki suche, ciągle mieszając aby się połączyły, ugniatamy aż  będzie miękkie. Jeśli okaże się, że ciasto jest za rzadkie należy stopniowo dosypywać mąki ciągle ugniatając. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość dzielimy je na części i formujemy simity następnie jedna stronę smarujemy rozbeltanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy

Apetyczna babeczka
Pikantny chleb dyniowy 196

surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Na końcu dołożyć startą dynię, wgniatając ją do środka. Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może(...)obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy, przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - aż podwoi objętość .   Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym

Grunt to przepis!
Łatwy chleb z siemieniem lnianym 196

niepełna łyżeczka cukru 350 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki. Wlewamy wodę i zagniatamy jednolite ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto mocno się lepi - tak ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. 2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy(...)nasze ciasto (najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 55-60 minut, aż ładnie się zarumieni. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu (ja nie czekałam ;) ) Smacznego! *Suche drożdże możemy zastąpić świeżymi. W takim przypadku będziemy potrzebowali 20 g świeżych drożdży. Przygotowujemy rozczyn ze szklanki ciepłej

My Culinary Art
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 204

myślimy o pizzy. Tak naprawdę pizza, którą możemy znaleźć we Włoszech ma niewiele wspólnego z pizzą z wielu innych części świata. Po pierwsze prawdziwa włoska pizza, to płaskie/cienkie ciasto z niewielką ilością dodatków. Choć wśród nich znajdziemy także takie skropione u góry oliwą ale nigdy ociekające tłuszczem. Prawdziwa włoska pizza po prostu nie przypomina fast fooda!. Sekretem włoskiej pizzy(...)jest intensywne i bezpośrednie działanie ciepła. Taki rodzaj ciepła najlepiej możemy uzyskać z grilla, nie piekarnika. Przygotować cienkie ciasto do pizzy, wyłożyć to co chcemy na nie i grillować je na tyle długo aby ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy. Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane

naRuszcie
Muffinki sowy :) 168

Dzisiaj coś słodkiego, podzielnego, niby ciasto, ale małe, czyli  muffinka ;) A żeby było zabawniej w formie sowy :) Muffinki ozdobione jako sowy robią niesamowity efekt przy niewielkim nakładzie pracy. Jest to bardzo fajny pomysł aby zadziwić swoich gości i oczywiście ku radości dzieci które są takimi mufinkami oczarowane. Zwykła babeczka  nabiera innego wymiaru :) Składniki: 200 gram mąki 6 łyżek(...)kamyczki z orzechami) Przygotowanie:  Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru, mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić  się

W kuchennej krainie
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 211

Flammkuchen z niecodziennymi dodatkami, musem dyniowym, mięsem mielonym i włoska kapustą. Typowe zimowe dodatki smakują super i nie wiem , czy nie jest on smaczniejszy od skromnego orginału. Składniki na ciasto : 250 g mąki orkiszowej 150 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku(...)śmietany kremówki pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki z dżemem jagodowym 250

czasu jego rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce wymieszać jajka z mlekiem. Do suchych składników dodać wymieszane jajka z mlekiem i masło z cukrem. Przemieszać ciasto kilka razy, napełniać foremki łyżką ciasta, dodać łyżeczkę ulubionego dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec

pink envelope