ciast - 9500 przepisów (strona:233/634)

Pizzerinki z wiejską kiełbasą i oliwkami 185

Chętnie jedzą je dzieci ale dorośli także. Ciasto wyszło mi bardzo puszyste. Dodatki do mini pizzy można dodać jakiekolwiek. Gdy nie mam pomysłu chętnie je robię z resztek jakie znajdę w lodówce :-PSkładniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosółpół łyżeczki solijajko do posmarowania(...)oregano) lub suszoneCiasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczkowe choinki 220

orzechów,4 łyżki kakao,szczypta soli.Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao. Obie porcje wyrobić dokładnie - oczywiście oddzielnie :) Można to ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje.Ciasto zawinąć w folię(...)schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieniec makowy 258

okresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki?Składniki:50 g drożdży600 g mąki2 jajkapół szklanki olejuszczypta soliszklanka mleka300 g domowej masy makowejWykonanie:Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie(...)robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i zawijamy w okręg. Ciasto pieczemy 40 minut  180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciastecza orkiszowe 172

soli240g gorzkiej czekoladyWszystkie składniki (prócz czekolady) wrzucamy do malaksera i miksujemy*. Czekoladę kruszymy na drobinki (można użyć miksera, ale trzeba uważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych(...)Uwaga! ciasteczka twardnieją dopiero po wystudzeniu.*jeśli nie mamy malaksera, możemy również ucierać masło w temperaturze pokojowej z cukrem, dodając jajka, suche składniki i czekoladę. Jeśli wybierzemy tę metodę, ciasto musi leżeć w lodówce przez 1 godzinę

Kuchenny Skrawek Nieba
Kluski kładzione, szybkie 161

mąki2 jajka2 - 3 łyżki śmietanyszczypta soliopcjonalnie pieprzprzygotowanieDo dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać widelcem do czasu, aż uzyskamy dosyć gęste ale gładkie ciasto. Posolić, można dodać trochę pieprzu. W dużym rondlu  zagotować sporą ilość posolonej wody. Moczymy łyżkę stołową w zimnej wodzie i nabieramy ciasto ( ok 1/3 łyżki), kładziemy na wrzątek. Ponownie moczymy łyżkę(...)zimnej wodzie, nabieramy ciasto i na wrzątek. Powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Kiedy wszystkie kluski wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok 3 min. Warto jedną wyłowić i sprawdzić czy dobrze ugotowana. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać . Smacznego

Stare Gary
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 282

trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna porcja mięsa na smaczne pierożki.składnikiciasto 1 szklanka mąkiok 90 ml gorącej wodyewentualnie 1 łyżeczka oliwylub gotowe ciasto na pierożki (25 szt)farsz140 g pieczonego mięsa (u mnie perliczka i resztki przepiórki)3 ząbki czosnku, szalotkałyżeczka startego imbiru1/2 łyżeczki płatków chili1 łyżka(...)choi,  wrzucić do garnka, gotować na niewielkim ogniu ok 15 minut. Przecedzić. ciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie

Stare Gary
Gozleme ze szpinakiem i fetą 222

Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam!Przepis na ciasto na podstawie książki "Wypieki"  autor Anneka Manningskładnikiciasto1 łyżeczka drobnego cukru125 ml letniej wody9 g suszonych drożdży450 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli160 ml letniego mlekafarsz1 łyżka oliwy1 duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej(...)spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą

Stare Gary
Pierniczki staropolskie 1025

Pierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki:1/2 kg mąki pszennej250 g miodu prawdziwego125 g masła3/4 szklanki cukru40 g przyprawy piernikowej1 duże jajko1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki mleka1/4 łyżeczki soliCukier(...)ognia i odstawić do przestudzenia.Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje.Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej tydzień

wyzwania kuchenne
Wigilijne uszka z grzybami 380

drobno cebulę i smażymy na maśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając. Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz

Niezły Młynek
Chalka waniliowa 123

Drozdzowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto  na swiecie .Nie jest to tak trudne jakby sie wydawalo.Trzeba tylko troche czasu i ciepla.Pospiech mu nie sluzy.Nie lubi tez przeciagow i ponoc nawet klotni w domu.Chalka challah pochodzi z kuchni zydowskiej.Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do swiatyni w czasie swiat .A dwie chalki sa tradycyjnie podawane w szabas podczas kazdego posilku.Challah(...)Dodac cukier i 2 lyzki maki.Zaczyn zostawic na 15 min do napuszenia.Rozpuscic maslo.Gdy uzywamy suchych drozdzy nie robimy zaczynu.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drozdzowego na predkosci 2 zagniatac  okolo 10 minut,do uzyskania gladkiego ,rozciagliwego ciasta.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na okolo 1 godzine,az ciasto podwoi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lane kluseczki orkiszowe-pelnoziarniste 304

Lane kluseczki (Lane ciasto) to niewatpliwie jeden ze smakow dziecinstwa.Najczesciej plywaly w niedzielnym rosole z kurczaka.Zaden makaron im nie dorowna,bo zupa z ich dodatkiem jest wyjatkowo delikatna.Moje dzisiejsze kluseczki powrocily nieco odmienione,bowiem uzylam do ich wykonania maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa na pewno duzo zdrowsze,ale tez i troche ciemniejsze.Lane kluski sporzadza sie z maki i calych jaj.Jest to ciasto(...)jajka1 lyzka gazowanej wody mineralnej 3-4 lyzki przesianej makisolszczypta cukruWykonanie:Porzadnie rozklocic jajka z lyzka wody mineralnej,szczypta soli i cukru,stopniowo dosypywac make,starannie i dlugo mieszajac ciasto drewniana lyzka,az ukaza sie pecherzyki powietrza.Wlewac cienkim strumieniem na gotujaca,osolona wode i gotowac 2 minuty. Lane kluski mozna bezposrednio wlewac na gotujaca sie zupeDobrym pomyslem jest przygotowanie kluseczek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe bułeczki cynamonowe 138

mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże,nastepnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem,powoli wyrabiać ciasto hakiem.W miedzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać  około 8 minut do uzyskania gładkiego,lśniacego ciasta.Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościwyrośnięte ciasto wyłożyć na blat(...)powtórnie zagnieść.Podsypać blat mąką i wywałkować ciasto na prostokąt 25-30 cm x 60 cmrozpuścić masło,a cukier wymieszać z cynamonemrozwałkowane ciasto posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem z cynamonem.Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki.Kazdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np.rączką drewnianej łyżki,żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernikowe serca z ziemniakami 233

wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować .No i się nie zawiodłam , było warto.Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją  . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica(...)masło rozpuścić podgrzewając . Dodać przyprawę i ziemniaki. Całość zmiksować na jednolita masę .WystudzićDo miski wsypać mąkę  (3,5 szklanki ) , sodę i wbić jajko . Dodać masę miodową i zagnieść ciasto , dosypując ewentualnie gdyby ciasto było za luźne pozostałą część mąki.Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko )Wykrawać wybrane kształty .Układać na blaszce

Malinowa Kawiarenka
Stefanka 3137

czasie ostatniego pobytu u Rodzinki udało mi się dogrzebać do jednego z przepisów, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją młodością. Jest to Stefanka, pyszne ciasto z kaszy manny. W tamtych – zamierzchłych – czasach na popularność tego ciasta najbardziej miała wpływ dostępność składników, bo wiadomo, że wtedy za wiele nie można było kupić… Dla większości młodych ludzi(...)wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką. Smacznego Post Stefanka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Serduszka Bounty 156

Składniki na około 24 pralinki: 200 g czekolady mlecznej 70 g wiórków kokosowych 40 ml śmietany kremówki25 g cukru pudru 25 g masła kilka kropli aromatu

Świat Ciasta