ciast - 9500 przepisów (strona:12/634)

Ciasto słonecznikowe 306

Ciasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne. Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić(...)wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około

Smakowy Raj
Jabłka w cieście 200

myśl o których buzia się sama uśmiecha, takie… „na poprawę humoru”, które się kojarzą tylko z czymś przyjemnym i ulubionymi smakami z dzieciństwa. Do nich należą… jabłka w cieście, ale to oczywiście u mnie, nie wiem jak u Was.       Składnik na ciasto: - 1,5 szklanki mleka - 3 jajka - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku(...)jabłek (u mnie golden delicious) - olej do smażenia (u mnie z pestek winogron) - cukier puder do oprószenia   Do wysokiej miski, czy innego pojemnika dodajemy wszystkie składniki na ciasto – mleko, całe jajka, przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz skórkę startą z cytryny. Ubijamy robotem do połączenia wszystkich składników. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda

mojewypiekiinietylko
Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 209

Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, ale tym razem dość nietypowo. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie  było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale  z dodatkiem ryżu(...)było pyszne. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby dodać makaron i tak też zrobiłam tym razem. Makaron po upieczeniu ciasta nie jest w nim rozpoznawany, ale wyczuwa się że to nie jest zwykła babka kakaowa. Jest napewno cięższa, bardziej zbita i nie wyrasta wysoka. Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Ciasto makaronowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta ze śliwkami na kruchym cieście 151

Nadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania(...)złSKŁADNIKI:1/2 kg śliwek250 g masła350 g mąki pszennej100 g cukru100 g cukru pudrusólcynamon4 jajka80 ml mleka30 g skrobi ziemniaczanej300 g białego serka naturalnego do sernikówPRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g schłodzonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą miksera lub dłonią. Ciasto

kulinarnyJa
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 191

Czasem najlepsze pomysły przychodzą człowiekowi do głowy niespodziewanie. Tak właśnie było z tym ciastem. Jak zwykle - ostatnio bardzo często - naszła mnie popołudniu ochota na małe co nieco. Mając do wyboru miseczkę owoców, którą się z nikim nie podzielę, a kawałkiem domowego wypieku z równie dużą porcją owoców, dodatkowo z domowym budyniem i puszystą bezą obsypaną złocistą kruszonką chyba nie trudno(...)stwierdzić co wybrałam. Fakt, witaminy z owoców w większości uleciały, ale smak zdecydowanie pozostał. No i sprawiłam przyjemność większej (nawet całkiem dużej) grupie osób. Samo ciasto, zajmuje u mnie dość wysokie (chyba nawet pierwsza trójka!) miejsce ulubionych ciast ever, dlatego pomyślałam, że może również i Wam przypadnie do gustu. Przygotowanie chwile zajmuje, cóż ubicie idealnej bezy i przygotowanie budyniu, już

Słodkie Przyjemności
Ciasto Kukułka 468

Jedna nazwa a tyle wariacji na temat tego ciasta. Przepis na nie pochodzi z domowego zeszytu. Zanim jednak przystąpiłam do popełnienia Kukułki, zrobiłam małe rozeznanie w sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest(...)kakao. Dodajemy do ubitej masy. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i odwracamy do góry dnem w celu spłaszczenia zbyt wyrośniętego

Made By Mom And Son
Proste ciasto z truskawkami i rabarbarem ^ 191

Warstwa ciasta jest cienka, co sprawia, że bardziej czuć owoce, a zapach truskawek z upieczonego ciasta jeszcze długo unosił się po całym mieszkaniu. Ciasto jest bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, za to wilgotne i mocno owocowe. Nie jest również przesłodzone dlatego wielbiciele bardziej słodkich ciast powinni dać całą szklankę cukru. Można również stosować różne wariacje owocowe według uznania.składniki(...)sypka kruszonka.Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z wodą i cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć w ciasto.Następnie na ciasto z poukładanymi owocami

Mix smaku
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 217

Dziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do tego posiekana czekolada, rozpływająca się w ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek(...)stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze ciasto z rabarbarem 179

przesadzam i nie oszukuję. To jest najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie z kwaskową, rabarbarową nutą. Uwielbiam je!Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników(...)smakuje mi najbardziej. Słodki, mięciutki, migdałowy spód, na nim warstwa kwaśnego rabarbaru, niezbyt gruba, żeby nie zrobił się zakalec, ale z drugiej strony musi go być wystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę wilgoci. Na wierzchu migdałowa, chrupiąca beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie, póki sezon na rabarbar trwa!Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajecznie proste ciasto z figami 182

tylko suszone, i nie bardzo je lubiłam. Były za słodkie, lepkie, i miały jakąś taką dziwną, nietypową konsystencję... Później zdanie zmieniłam, i polubiłam suszone figi, jednak ciągle raczej w ciastach niż jako samodzielną przekąskę. Szczerze, to nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy świeżych fig spróbowałam. Wiem jednak, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Trochę słodkie, trochę mdłe, pełne(...)dobre! Banalnie proste, a jednak może być niesamowicie eleganckie. Te figi zdecydowanie mają w sobie coś...Tym razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy.A, szczerze mówiąc, jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 204

Jakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki, której połowa znikała dosłownie w oka mgnieniu... Najbardziej lubiłam zapach ciasta drożdżowego, który czuć było w całym domu:) Jeszcze milej wspominam wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie z kolei należało do mojej babci(...)uwielbiałam podglądać jak babcia w tempie dla mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia?Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 243

burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam zaproponować ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej mamy :) Składniki 1kg śliwek węgierek Ciasto: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna Beza: białka(...)szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wpierw do osobnych misek rozdzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie

Taste Of My Day
Ciasto karmelowo śliwkowe 144

Ciasto karmelowo śliwkowe SKŁADNIKI: CIASTO żółtka jaj-3 szt cukier -0,5 szkl cukier waniliowy -1 opak proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki margaryna -1 kost mąka -3 szkl NADZIENIE powidła śliwkowe -1 słoik budyń karmelowy -2 opak mleko -3 szkl  cukier -2 łyżki śliwki -10 szt cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę posiekać z mąką,dodać proszek do pieczenia,cukier(...)cukier waniliowy i żółtka,zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na brytfannę,drugą włożyć do zamrażarki. Blachę wysmarować tłuszczem,wyłożyć połowę ciasta. Na ciasto wyłożyć powidła śliwkowe,a na powidła wyłożyć umyte i wypestkowane połówki śliwek. Budyń karmelowy ugotować,wyłożyć gorący na śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na budyń. Ciasto włożyć

Kuchnia Danusi
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 217

Ciast z jabłkami jest bez liku. Każda nacja, ba region, ma swoje ulubione, charakterystyczne tak pod względem składników, formy jak i smaku. Polacy rozkoszują się w jabłecznikach, Amerykanie mają swoje apple pie, Austriacy apfel strudel, a Włosi torta di mele: puszyste, ucierane ciasto z kawałkami jabłek, tak w środku jak na wierzchu. Przy czym, te na wierzchu obowiązkowo krojone(...)cieńkie plasterki i ułożone w formie promieni słonecznych.    Zapraszam na rustykalne ciasto z jabłkami, wilgotne  i bardzo aromatyczne.  Dekorujac wierzch plasterkami jabłek, możecie układać „jak popadnie”  i nikt sie nie przyczepi, przecież ma byc rustykalnie.   Robi sie je szybko, więc jeśli znajomi właśnie zadzwonli, że są w okolicy i wpadną, to polecam jako ciasto

Mia Cucina Sofieta
Ucierane ciasto z kakaowym paskiem 180

ciasto jest powszechnie znane jako makowiec. Tutaj wersja z kakao zamiast maku. Ciasto jest pyszne, pięknie wyrasta i bardzo szybko znika. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a wygląda efektownie. Ciasto jasne: 5 jajek25 dag margaryny35 dag mąki25 dag cukru0,5 szklanki gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowegoMargarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać partiami mąkę wymieszaną(...)mąki15 dag cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao1 łyżka majonezu2 jajka1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia3-4 łyżki gęstej śmietanyWszystkie składniki wymieszać. Śmietany dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję zbliżoną do ciasta jasnego i aby można je było rozprowadzić.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić równomiernie połowę jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i drugą część jasnego. Piec

Praktyczna pl
Ciasto cytrynowe z makiem 212

Upiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce do opublikowania. Ostatnio nie narzekam na ilość pieczonych ciast. W sumie z okazji Dni Kobiet upiekłam kilka, a tera zim bliżej świąt tym więcej różnych zamówień. To dobrze i mam nadzieje, że im dalej(...)jest słońce. Dopiero jak wychodzi czuję jak bardzo mi go brakowało, w tym roku zima była naprawdę pochmurna i szara. Oby teraz było już coraz więcej słońca.Wracając do ciasta, nie jest to tradycyjny piegusek (ciasto z makiem i białkami) jak śmiał stwierdzić jeden z testerów moich wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 425

Błonnikowy szał! Ciasto marchewkowe zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne - nikt na pierwszy rzut oka nie rozpozna, iż jego głównym składnikiem jest marchewka. Przekonała mnie do niego koleżanka, dawno temu... Zapodała mi wtedy zagadkę, z czego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie(...)jest ona wyczuwalna! Od tego momentu zafascynowałam się wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego.Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej. Składniki na dużą blachę: 4 jaja szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają

Grunt to przepis!
Ciasto orzechowo-czekoladowe 387

Uwielbiam ciasta czekoladowe, dlatego mimo kuszących, sezonowych owoców zdecydowałam się upiec właśnie to ciasto. :) Zachęcił mnie niewielki dodatek mąki i stosunkowo mała ilość cukru (prócz czekolady i orzechów laskowych rzecz jasna :)). Całość polałam polewą czekoladową. Ciasto można upiec dzień wcześniej, smaki się wtedy lepiej przegryzą. Warto się skusić. Podobne ciasto już pojawiło się na blogu, z tą różnicą, że zamiast(...)orzechów laskowych użyłam migdałów (przepis tutaj: Ciasto migdałowe z czekoladą). Ciasto pysznie smakuje na łonie natury. :)  Ciasto orzechowo-czekoladowePRZEPIS (na 1 keksówkę) Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: ok. 50 minCiasto (źródło: Moje wypieki) 100 g gorzkiej czekolady 4 jajka 100 g cukru 7 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka kakao

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 557

mnie jedno z najbardziej kojarzących się z latem ciast. Maślane ciasto drożdżowe, duuuużo jagód i spora ilość kruszonki (żeby było później co odrywać ;)). Takie ciasto było rarytasem na obozach harcerskich, na które kiedyś jeździłam. Z podanej porcji w przepisie wychodzi duża blacha ciasta (prostokątna forma ze standardowego piekarnika). Ciasto nie jest wysokie i takie ma być. To taka jednak wielka(...)drożdżówka, rodzinna porcja. Pychotka! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonkąPRZEPIS(na dużą blachę z piekarnika)Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 minCiasto 1kg mąki 4 jajka 1, 1/2 szkl. cukru 1/2 l mleka 10 dag drożdży 1  masło  zapach - waniliowy, migdałowy 2 łyżki dobrego oleju skórka z cytryny Nadzienie jagodowe 3/4 litra jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto marmurkowe (piaskowe) 409

Poniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników(...)była jednakowa (pokojowa), by dobrze ubić jajka z cukrem itd itd... Być może kluczem do sukcesu w tym przepisie, jest również dodanie do ciasta wrzącej margaryny (nie próbowałam jeszcze z masłem; być może wkrótce wypróbuję). Przepis miałam zanotowany w starym rodzinnym zeszyciku. Warto czasem wracać do takich przepisów a nie uparcie szukać nowości... :-) polecam wszystkim, którzy zaliczyli nie jedną klapę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto "Cappuccino" 463

Moją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto" Cappucino". Wszyscy Ci co lubią , kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :).Blacha wymiary : 29 x 24 cmCzas pieczenia: ok. 40 minut. Składniki:Ciasto: 6 jajek 7 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki(...)proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania:Ciasto: Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut

Słodkości i nie tylko
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 263

Połączenie klasyki drożdżowej ze świeżą, pachnącą t ruskawk ą - nie ma nic lepszego! Z racji sezonu truskawkowego w pełni, Ciasto na niedzielę zachęca do wypiekania słodkości właśnie z truskawkami w roli głównej. Piekę więc i ja! :D A że pałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki(...)smak migdałów w chrupiącej kruszonce - na to stawiam w obecny weekend! :D Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru  2 łyżki domowego cukru z wanilią - własny wyrób, przepis do znalezienia TU 100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo

Grunt to przepis!
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 257

mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem na kruszonkę: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru kryształ do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem Link do filmu z przygotowania: Bułki maślane https://www.youtube.com/watch?v=FWDdYL6W1GY Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację(...)minutach: Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 176

Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę. Będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 250 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 35 g drożdży świeżych 1 jajko całe + 1 żółtko 1 łyżeczka soli(...)około 10g) 1 łyżeczka cukru waniliowego (około 8g) do pomalowania rozwałkowanego ciasta: około 60 g roztopionego masła 1 białko do pomalowania gwiazdy przed pieczeniem do posypania gwiazdy: płatki migdałowe cukier perlisty Link do filmu z przygotowania: Gwiazda z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=i7L8pv9DlPo Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
MAKOWIEC GWIAZDA 603

Przepiękny makowiec w formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja(...)letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy tym niezłą frajdę :) Najpierw rozwałkowałyśmy 4 placki ciasta, posmarowałyśmy je masą makową, a potem pozostało już tylko zwijanie. Gwiazda powstaje dosłownie w 1 minutę dzięki odpowiedniemu wywinięciu naciętych kawałków ciasta. W tym momencie muszę podziękować mojej Nadii, bo poradziła sobie z zadaniem wyśmienicie i nawet posłużyła mi za modelkę rąk :D Jestem przekonana

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym 320

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym to połączenie maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które(...)całkiem płynny i poszczególne kawałki tarty powinny zachować kształt. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus truskawkowo-rabarbarowy 300g truskawek 300g rabarbaru 60g domowego cukru

Smakołyki Bereniki
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 199

nieśmiało pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się(...)waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu

les mirabelles
Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :) 169

mocno temperaturami ? Dziś w menu dość wykwintne i nie trudne do wykonania danie.  Wspaniale smakuje i oczywiście jak to u nas, kolorowe :) Nazwaliśmy je roboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :) Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mieszanka warzywna (dowolna) w naszym przepisie użyliśmy mieszanki w stylu włoskim z Biedronki. oliwa z oliwek(...)Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony. Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy na nim warzywa. Całość zwijamy w rulon. Na końcach zakładamy ciasto do środka, zamykając w nim farsz. Nakłuwamy delikatnie ciasto i przekładamy do naczynia

vegetanie
Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 133

Witajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? My bardzo i wszelkie różne pomysły z nim związane. Dzisiaj pomyśleliśmy, że ciasteczka nie na słodko, tylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :)   Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy(...)kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie

vegetanie
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 191

Piekłam już ciasto z burakami, a teraz spróbowałam z cukinią i pietruszki listkami. Kilka osób nim go poczęstowałam i zagadkę im dałam. Z czego ciasto przygotowałam i co oprócz podstawowych składników dodałam? Tylko cytrynę podali bo ją mocno wyczuwali, a gdy słonecznik, natkę pietruszki i cukinię wymieniałam to na ich twarzach zdziwienie widziałam. Ciastem powoli się delektowali, smakowali i zachwycali(...)łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 cytryna, 100 g mąki pszennej, 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki, ponadto: cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do formy, papier do pieczenia.  Przygotowanie: Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody

Moniki Smakołyki
Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną 226

Jeśli mieliście okazję skosztować kiedyś ciasta o nazwie Toscakaka (również na blogu http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/07/toscakaka-czyli-skandynawskie-ciasto-z.html) i przypadło Wam ono do gustu to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto dla fanów orzechowych smaków, z pyszną praliną, która jest zdecydowanie najsmaczniejsza.Oczywiście bakalie możecie dobrać według własnych upodobań. Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową pralinąSkładniki:Ciasto:100 g masła(...)stopniowo dodajemy jajka, zmielone migdały, cynamon oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Pokrojone bakalie oprószamy delikatnie mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 21-22 cm. Pieczemy przez 25-30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pralinę

Mania Gotowania
Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady 341

Niedzielne ciasto? Świąteczne? A może urodzinowe? Określenie tego wypieku jest trudne, ale stwierdzenie, że jest pyszne to sprawa oczywista. Wypiek ten czekał na publikację kilka dobrych tygodni, więc gdy w końcu doczekał się na ten moment, mam ochotę od razu go  ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia(...)ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd tez powali nie jednego na kolana. Nam spodobało się bardzo. A jak będzie z Wami?Składniki:210 g marchewki100 g jabłka4 jajka250 g cukru250 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kakaoszczypta soliSposób przygotowania:Na początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam

Słodkie Przyjemności
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 263

Jakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :)  TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie(...)ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy od białka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych

My Culinary Art
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 194

pierwszego dnia szkoły, i jak myślę o tym, wszystko zaczyna mi w brzuchu jeździć, ale... Może to jednak z podekscytowania, a nie ze strachu...?Dzisiaj mam dla Was ciasto. Takie sobie wymyśliłam jeszcze przed Świętami, na przywołanie odpowiedniej atmosfery. Zaczęło się od tego, że poszłam do sklepu po żurawinę, a wróciłam z kilogramem gruszek, które były w wyjątkowo zachęcającej przecenie(...)Stwierdziłam, że jako substytut żurawiny się nadadzą, bo i dlaczego nie...? Po drodze do domu rozważałam różne możliwości; gdy weszłam do kuchni, plan już był gotowy.Bardzo podobają mi się ciasta z całymi gruszkami, piekłam już raz takie. Są dość proste w wykonaniu, a wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Te równo wystające z ciasta ogonki robią duże wrażenie, nie umiem oprzeć się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maxi King Ciasto bez pieczenia 29573

Ciasto Maxi King bez pieczenia – zauważyłam na blogu Świat Ciast i od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod swoje kubki smakowe. Fanką tych batoników jestem od niedawna, bo jakoś wcześniej nie miałam okazji ich skosztować… lecz jak już je posmakowałam, to się w nich zakochałam na amen :) Jeśli Wy również uwielbiacie batoniki(...)Maxi King, to ciasto to zostało stworzone właśnie dla Was :) Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King ;) Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia, więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? :) Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm:ok. 400 g herbatników1

Kulinarne Przeboje
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 160

chwaliłam się tym jakiś czas temu :) Sukcesywnie przeglądam je i wyłapuję co ciekawsze (według mnie) propozycje. A jest z czego wybierać :) Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto rozetkowe  z książki "Tradycyjne ciasta. Domowe wypieki" wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk w 2013 r. Książka jest wydana w formie sporego albumu - gruba kolorowa okładka, sztywne kartki(...)przede wszystkim piękne zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :)Składniki:125 ml mleka,375 g mąki,30 g drożdży

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto mleczne 515

Ciasto mleczne...Mocno kakaowe, delikatnie cynamonowe.Lekko wilgotne dzięki dodatkowi powideł.Tanie i proste w wykonaniu.Idealne do kawy! Składniki:250 g margaryny;1,5 szklanki białego cukru;1,5 szklanki mleka;4 szkalnki mąki pszennej;1 łyżka sody oczyszczonej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżki kakao;2 łyżki powideł śliwkowych;3 jaja;1 łyżka cynamonu. Sposób przygotowania(...)kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła).Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Upieczone ciasto wystudzić

Gospodyni Miejska
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 231

Dzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)England.  Składniki:Ciasto:3 żółtka1 jajko100g masła100g cukruszczypta soli1 opakowanie cukru wanilinowego 16g5 łyżek mleka140g mąki pszennej (użyłam tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaBeza:3 białka100g cukru3-4 krople aromatu migdałowego50g płatków migdałowychMasa jabłkowa:800g jabłek450ml + 1/4  szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego1 łyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru30g cukru (niekoniecznie)2 łyżeczki cukru wanilinowegoDodatkowo:300g śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 204

Zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu TUTAJ i zaopatrzona w 2 kg jeżyn postanowiłam upiec ciasto z jeżynami. Przepis wydał mi się fajny, kruchy spód, białkowo-budyniowa masa + aromatyczne jeżyny to bardzo smaczne zestawienie. Jednak jak dla mnie warstwa budyniowej pianki była za słodka, mimo dodatku kwaskowych owoców. Następnym razem zamiast szklanki cukru, użyję max 3/4 szklanki(...)jeśli ktoś jest łasuchem i lubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości. Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele... Polecam!Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej- 250 g Kasi- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki cukru pudru- 5 żółtekSkładniki na ciasto szybko

Walijskie Pichcenie
Miska Tupperware 281

kilku dni jestem posiadaczką miski Tupperware .Tak miska jest "wyjątkowa". Niezbędna w każdym domu, miska ze szczelnym zamknięciem przeznaczona między innymi do przygotowywania ciasta drożdżowego jak również do przechowywania i transportu żywności. Kształt miski ułatwia szybkie i sprawne wyrabianie ciast, w tym ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport.  Zastosowanie:- do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych(...)utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków- do marynowania mięs i rybJak przygotować ciasto drożdżowe?Składniki ciasta należy umieścić w misce, zamknąć przykrywkę i odstawić w ciepłe miejsce. Można umieścić miskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Czynność należy powtórzyć 2- 3 razy, a ciasto będzie wyrośnięte i gotowe

Moje domowe kucharzenie
Ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą i miłe zaskoczenie 186

przepraszam autora ale niestety nie zapisałam sobie źródła przepisu. Spisałam na kartce składniki i tyle mnie widzieli:) Co by jednak o przepisie nie mówić jest bardzo smaczny. Po zrobieniu ciasta spróbowałam z ciekawości i stwierdziłam, że zrobiłam za słodką masę. Zrezygnowana wsadziłam ciasto do lodówki i czekałam na ocenę reszty domowników. Po połowie dnia i kilku pielgrzymek do lodówki nikt(...)przychodzi do mnie nie krytykuje nie zachwala... hmm co jest? Wchodzę do kuchni i dobrze, że to zrobiłam bo udało mi się ocalić ostatnie kawałki  ciasta. Normalnie mam w domu skryto-podjadaczy :D rodzicie stwierdzili, że zawsze sama wykazuje zainteresowanie opinią na temat ciasta więc czekali aż ja przyjdę. Akurat, chcieli zjeść moje biedne ciasto:D:D Na szczęście

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z budyniową pianką i wiśniami 292

Ciasto Doroty , które zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem . Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy(...)Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka) 250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany. Podzielić na 2 części - około

Czerwień i błękit
Mój początek wakacji i ciasto z malinami 224

zamiar rozkoszować się nimi przez długie tygodnie i nie przeszkodzi mi w tym nawet zaplanowany "mały" remont.  Ponieważ odzyskałam nieco wolnego czasu to w kuchni zaraz zapachniało ciastem. Zanim ruszę na wakacje mam nadzieję, że podrzucę Wam kilka przepisów do przetestowania.    Tym czasem wróćmy do ciasta. Przyznam się szczerze, że to moje drugie podejście do tego wypieku(...)dałam za wygraną gdy za pierwszym razem poniosłam totalną klęskę. Po pierwsze użyłam do niego truskawek co nie było najlepszym pomysłem. Z owoców zrobił się kompot, a ciasto się nie dopiekło. Tym razem zamiast truskawek są maliny. Myślę, że pasują idealnie i nawet nie sprawiły większych problemów. Jedynie nie należy przesadzać z ich ilością.  Zastąpiłam też tradycyjną mąkę pszenną

Przysmaki Karolki
Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami 615

początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek.Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut. Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkamiSkładniki:2 szklanki mąki pszennej150g margaryny2 jaja1 szklanka cukru0,5 opakowania cukru wanilinowego(...)startych jabłek Wykonanie: - margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, sól i cukier wanilinowy- podczas miksowania dodać mleko (około pół szklanki) - tyle, żeby ciasto nie było zbyt gęste- do ciasta dodać starte jabłka, dokładnie wymieszać- piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia- piec około 1 godziny Ciasto jest

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem 689

Odkąd prowadzę blog, rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego(...)jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń.Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/wi

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania