ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:28/267)

PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 201

kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula... i "piekło - niebo" - bezglutenową mieszankę, bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 3 łyżki oleju,SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE - BEZGLUTENOWE(...)ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne!SKŁADNIKI NA FARSZ:- szpinak świeży liściasty,- 3 rodzaje sera (2 żółte + mozzarella)- oliwki zielone z papryczką- oliwki czarne- cebula biała- cebula czerwona- wędlina- domowy dip czosnkowy (!)- ZIARENKA "PIEKŁO

Wypisz Wymaluj
DYNIOWIEC 211

składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, . i . dopiero . wówczas

RAROSSA
Pychotka lub Pani Walewska 519

zmiksowałam krótko, potem tylko zagniotłam w kulę, którą podzieliłam na pół. Obie połówki ciasta rozwałkowałam i włożyłam do blaszek na papier do pieczenia, którym wyłożyłam blachy. Wstawiłam do lodówki i zabrałam  się za bezę. Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej  szczypta soli Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę, kiedy(...)około 40 minut. Pamiętajcie, jeśli widzicie, że beza szybko łapie kolor powinniście odrobinę zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa

Blondynka Gotuje
Kruche z bezą 144

wciąż jest moją chrzestną i osobą odpowiedzialną za to ciacho.  CIASTO Z PRAWIE-BEZĄ (ELKI FLOREK) (przepis na dużą blachę) Na ciasto 1 kostka zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (u mnie brzoskwinie, mogą być śliwki, gruszki, jabłka itp.) Na 'bezę' 3 białka 1/2 szklanki cukru(...)owoce, tak, żeby piana je przykryła- warstwa nie musi być gruba. Pieczemybeza się zrumieni (około 60 minut)- ogień nie może być za wysoki, żeby nie przypalić piany. Jeszcze na drzewie Zbliżenie na bezę Walczymy z jesienną melancholią czy ją celebrujemy? W obu przypadkach ciasto się sprawdzi:) Polecam to ciasto na długie październikowe wieczory. A jako akompaniament polecam: - starszą

les mirabelles
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 234

Dla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 182

moje uzależnienie. Wszędzie dookoła truskawkowo, różowo, kolorowo, aż miło popatrzeć, aż się chce piec, wpadłam na pomysł upieczenia ciasta, takie ciasto drożdżowe bez wyrastanie, nie miała pojęcia co wyjdzie, ale wyszło pysznie, słodko, ciasto niezwykle urosło i mimo, że to świeże drożdże, mimo, że ciasto było stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo puszyste, na pewno(...)połączyć wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Biszkopt domowy jako doskonała baza do tortów i innych ciast z kremem, czyli wstęp do urodzinowego tortu Maksia 138

pieczenia, a następnie za pomocą łyżki łączymy z ubitą masą . Cały sekret w tym by zrobić to bardzo delikatnie i powoli, ale dokładnie. Chodzi o to by zbyt silnym i gwałtownym mieszaniem nie pozbawić ciasta puszystości. Powstałą puszystą masę wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 35 do 40 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu(...)czasie pieczenia w miarę możliwości nie należy ruszać tortownicy. Ciasto biszkoptowe jest podatne na opadanie. Można posiłkować się patyczkiem w celu oceny stopnia upieczenia ;) Nie radzę przekraczać czasu pieczenia. Ja z racji pionierskiego pieczenia wolałam przetrzymać niż nie dopiec. Biszkopt piekł się 45 minut i miał lekko przepieczoną skórkę Biszkopt najlepiej zostawić do ostygnięcia bez żadnej

Kuchnia po mojemu
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 159

wierzchu wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni i piec przez 40-50 minut, aż beza zarumieni się i zacznie lekko pękać. Dobrze jest piec z termoobiegiem. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Z jakimi owocami łączycie rabarbar

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z truskawkową bezą 182

proponuje wam pyszne ciasto z najlepszym połączeniem  truskawkowo-czekoladowym Składniki na blaszkę o średnicy 25 cm: ciasto: kostka masła 4 żółtka tabliczka gorzkiej czekolady  140 g cukru 140 g mąki 40 g gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 4 białka 180 g cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki syropu truskawkowego  szczypta czerwonego barwnika spożywczego(...)połączą a cukier rozpuści przelewamy wszystko do miksera.  Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie odkładamy ciasto do ostygnięcia i wykonujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno.  Pod koniec dodajemy po łyżce cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej w dalszym ciągu mieszając bezę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Grzesiek 20953

proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C. Beza z bakaliami i wafelkami: Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem. Białka ubić na sztywno(...)szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórka kokosowe i bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C. Masa czekoladowa: Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozprowadzić budyń i obie mąki, a następnie dodać żółtka. Dokładnie wymieszać, a później wylać

Kto ugości moich gości?
TORT CZEKOLADOWY ZE ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 295

   Ten tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami

Smaczne Zdrowe
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 210

tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie z posiekanymi migdałami mieszamy i odkładamy na bok dwie łyżki mieszanki do dekoracji Resztę orzechowej mieszanki wraz z czekoladą przekładamy do suchych składników Roztopione masło mieszamy z rozkłóconymi jajkami Składniki mokre wlewamy do suchych, mieszamy... ... i dodajemy gruszki Całość mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy z piecyka... ... i przykrywamy ciasto folią aluminiową Ponownie wkładamy doi piecyka, tym razem na 20 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam nie 20 minut, ale 30, ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SERNIK OREO 394

zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.MASA SEROWA:Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Nie przerywając miksowania(...)przestudzony lekko spód.CAŁOŚĆ:Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ).Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę.Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem + 10 minut bez termoobiegu.Upieczone ciasto MUSI całkowicie wystygnąć … a następnie chłodzimy je w lodówce

Ostra na Słodko
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 156

przyznać muszę że dawno tak dobrego ciasta nie jadłam. Polecam!! Pani Walewska z żurawiną SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 8 białek 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli Dodatkowo 1 słoiczek dżemu(...)żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła   PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.  Dzielimy je na dwie równe części.  Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 216

zimną wodę, wyrabiamy szybko, tworząc kulę, którą schłodzimy w lodówce ok 30 minut. - po tym czasie ciasto rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już(...)fasolę) i 5 minut bez obciążenia  - aby,  się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez.    FARSZ   Cukinie, paprykę myjemy, osuszam, marchew obieramy.  Aby uzyskać cienkie

Basia w kuchni