chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:38/67)

Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi 192

Kolejny miesiąc minął, kolejne zaproszenie do grudniowej Piekarni u Amber i kolejny fajny chlebek do wypiekania. Chleb dla nas tym razem wybrała Agnieszka z bloga Bochen

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 160

Chleb na Święta zobowiązuje, więc zadbałam o więcej dodatków, wśród których znalazł się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego

Weekendy w domu i ogrodzie
Masło orzechowo - sezamowe 205

coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia. I zamiast dżemu z gujawy zajadam codziennie z dżemem morelowym z najlepszym polskim chlebem na świecie :)Czytaj więcej

bistro mama
Chleb bez zagniatania 476

chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy  1 i 1/3 szklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże(...)ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy wodę z rozpuszczonym miodem i oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianą Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięcia Na drugi dzień wyjmujemy ciasto mokrymi rękami na oprószoną stolnicę i formujemy bochenek, układamy na ściereczce dobrze oprószonej mąką

Proste Potrawy
Chleb polski mieszany / Polnisches Mischbrot 226

Pieczenie chleba stało się już dla mnie tak naturalną czynnością, że ciężko mi kupić cokolwiek z pieczywa w sklepie. A czasem chciałoby się czegoś innego... Staję przed półką i zupełnie nic mi się nie podoba. Biorę coś i odkładam, oglądam, czytam skład lub pytam o szczegóły wypieku panią (jeśli jestem w piekarni; niestety sprzedawczynie wybitnie rzadko się znają(...)wykazują najmniejszej chęci, żeby swoją wiedzę w temacie pogłębić - czyt. zapoczątkować). Pani tydzień temu nie wiedziała czy precle są z mrożonego ciasta, czy bułki z ziarnami są orkiszowe czy pszenne, dziś spytana o to samo również nie wie, za tydzień też pewnie wiedzieć nie będzie. Czyste utrapienie, a to jedyna piekarnia w promieniu 5 km tzw. bio, czyli ekologiczna

Kuchnia Prezydentowej
Chleb drożdżowy 161

ziarnami ,z drugiej formujemy bułeczki .Odstawiamy na 15-20 minut ,aby ciasto odpoczęło i podrosło.W między czasie nagrzewamy piekarnik  do 180-200 stopni C i pieczemy chlebek około 30 minut-do suchego patyczka.Po wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec pieczenia smarujemy chleb rozmąconym

w mojej kuchni
Chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie. 166

odmiana! Polecam, naprawdę warto!!! Składniki na chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie:  na 2 bochenki 350 g mąki pszennej 350 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g mąki żytniej razowej 1 łyżeczka soli 50 g grubo mielonych pestek dyni 50 g grubo mielonych ziaren słonecznika DODATKOWO: 4 łyżki mleka do posmarowania(...)mleka, posypujemy słonecznikiem i wkładamy pionowo do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Po 30 minutach pieczenia ostrożnie kładziemy foremki poziomo i pieczemy dalej. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy chleby się upiekły. Gotowe!!! Przepis własny. Przepis dodaję do majowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez  Fabrykę Kulinarnych Inspiracji

Rozpustne gotowanie
Chleb z prosem 162

Chleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny.  Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach". Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;) Do upieczenia bochenka potrzebujemy: 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10) 40 g drożdży 30 g miodu 300 g mleka Z tych składników robimy zaczyn

MamaOskarka
Golonka gotowana 260

golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny.Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę i gazę.Składniki solanki:-3 l wody-15 dkg soli-duża łyżka soli peklowej-2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku-kilka listków laurowych-po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno )Solankę przygotowujemy

Maminek kulinarny
Chleb orkiszowy 187

łatwiejszych chlebów jaki robiłam. Bardzo ładnie wyrasta i się piecze.  A w dodatku jest bardzo zdrowy. Przepis wzięłam od Dorotus Składniki na 2 mniejsze  bochenki lub jeden duży 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna(...)godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem,  słonecznikiem, lub dynią. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem 151

łyżeczka cukru 10 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać  2- 3 łyżki mąki lub  trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto(...)żaroodporne wyłożone papierem] i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.Chleb piec w nagrzanym piekarniku do  temperatury 220 stopni około 30 minut, następnie obniżyć temperaturę na 190 stopni, chleb nakryć folią aluminiową i dopiec przez 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 152

olej arganowego. Jest on produkowany jest z nieprażonych ziaren arganu (dostępna jest również wersja prażona) i posiada certyfikat ekologiczny. Żeby w pełni wykorzystać jego zdrowotne właściwości najlepiej spożywać na zimno, a dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi zostawia nam szerokie pole co popisu – można maczać w nim chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie

Szybko Tanio Smacznie
Genialna zupa vege z cukinii 151

doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy. 4. Kromki chleba smarujemy masłem lub oliwą i wcieramy wyciśnięty przez praskę czosnek, kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy  je na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy z łyżką słodkiej śmietany, można również posypać ziarnami słonecznika lub dyni

Apetyczna babeczka
Domowy baton musli- recenzja 220

marek Scandic Food . W swojej ofercie posiada produkty do wypieku chleba bez użycia mąki. (Swoją drogą muszę na nie zapolować!) Tym razem jako nowość na rynku pojawiła się mieszanka do samodzielnego przygotowania batonów owsianych. Uwielbiam takowe, więc tym bardziej cieszę się, że mogłam wypróbować. Jedno opakowanie, to 500g ziaren, na które składa się: - 31% płatków owsianych - 22 ziaren słonecznika

Kuchnia w czekoladzie
Weekend z grillem #2 179

przodu odbiera towar. A w tle mój zakwas na chleb: A tak wyglądają już zrobione kiełbaski przed sparzeniem: I po sparzeniu: A tutaj Tosia sprawdza jakość kiełbasy. Testy wypadły pomyślnie, Tosia zadowolona: PIWNE KIEŁBASKI ZAWIJANE W BOCZEK 6 kiełbasek grillowych 300 g wędzonego boczku 3 cebule 15 ziaren jałowca 15 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 0,33 litra (mała

Marder&Marder Manufacture