chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:4/130)

Zapiekany chleb w kratkę 1019

kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, nie przecinając dolnej skórki. W nacięcia wciskamy czosnek przeciśnięty przez praskę, wiórki masła, a następnie ser pokrojony w plasterki. Chleb oprószamy ziołami i przyprawami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni

e-PrzepisyKulinarne
Chleb pszenny na drożdżach z oliwkami 153

urządziłyśmy swojego czasu nawet wspólny pracowniczy wypiek tego chleba, ale o tym ciii…Doskonały jest jeszcze ciepły, z rozpływającym się na nim masełkiem. Ja do chleba dodaję jeszcze zioła prowansalskie i oliwki, które nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Do takiego chlebka wystarczy samo masło, nie trzeba dodatkowych rzeczy. Mąż twierdzi, że smakuje doskonale, prawie jak pizza tylko(...)chleb z podwójnej porcji, bo mój tata jest również wielkim amatorem tego pszennego chlebka. Myślę, że kolejny wypiek zrobię na zakwasie pszennym i zobaczymy, czy uda się w wypieku tego chleba uniknąć zupełnie drożdży. Do pieczenia chleba wybieram oliwki zielone z tych dużych. Dostępne w większości sklepów małe oliwki, nie aromatyzują chleba jak te duże, dodatkowo jeśli jemy taki chleb

Mieszam w Garnku
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 299

Aromat czosnku i ziół w pysznym, mięciutkim chlebie.   Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo młody czosnek będzie królował w ogródku.Z zasady nie toleruję smaku i zapachu świeżego czosnku - taki uraz z dzieciństwa, gdy z racji częstego chorowania i kiepskiej odporności, musiałam jeść czosnek na potęgę, popijając go na dodatek(...)minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową.  Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.Chleb czosnkowy wychodzi pulchny, mięciutki i wilgotny w środku. Kompozycja ziół rewelacyjnie podkreśla czosnek. Mniam, Pysznie! Ten wpis, bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". Więcej szczegółów

Grunt to przepis!
Zupa krem marchewkowo-groszkowy 163

Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Kostka rosołowa;1 litr zimnej wody;Pęczek natki pietruszki;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Grzanki:2 duże kromki chleba;1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich;1/2 łyżeczki oragano.3 łyżki oleju/oliwy.Sposób przygotowania:Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odcedzić z zalewy.Czosnek obrać, drobno posiekać.Natkę pietruszki drobno posiekać.Kostkę rosołową(...)natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1 litr zupy.Zupa jest bardzo gęsta

Gospodyni Miejska
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi 144

Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie. Śniadanie z pysznym, pachnącym cudownie chlebem nadzianym kawałkami suszonych pomidorów z ziołami prowansalskimi. Ten chleb znika ze stołu w mig. Nie potrzeba do niego wielu dodatków, wystarczy dobre masło. Naprawdę :) Od dłuższego już czasu unikam kupowanego w sklepie pieczywa, pisałam Wam o tym wielokrotnie. A kiedy sama zaczęłam je piec, to szukam nowych(...)delikatnym w strukturze, chlebem pszennym. Jak wyszło? Najlepiej będzie, jeśli sami upieczecie ten chleb i sprawdzicie :) Poniższe proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 20 cm. Składniki: 30 g świeżych drożdży , 1 czubata łyżeczka cukru , 400 g mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka soli , 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich , 8-10 średnich kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie , 2-3 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
ziołowy chleb z oliwą na zakwasie 114

chleb ziołowy Aromatyczne zioła sprawiają, że zapach tego chleba unosi się w całym domu. Zaś dodatek oliwy powoduje, że chlebowe ciasto, jest jeszcze bardziej elastyczne a skórka chrupiąca. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej

Miód i pieprz
Rafex - aromatyczna przesyłka 127

dobrze nam znane przyprawy jak np. mieszanka ziół zamiast soli, inne dedykowane są do konkretnych potraw m.in. przyprawa do śledzi po królewsku, zestaw ziół i ziaren do pieczenia chleba czy mieszanka ziół do hiszpańskiej paelli, jeszcze inne zaskakują tajemniczymi nazwami patrz: Czubryca Czerwona czy Ziółka Małgosi;) Na stronie hurtowni  jest  całe mnóstwo pobudzających kulinarną wyobraźnię zestawów zapachowo-smakowych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 162

chwilę jest w promocyjnej cenie. Podzielę się również z Wami moimi wypiekami i przepisami! Chleb nr 1. PROGRAM BASIC CHLEB WŁOSKI Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIÓŁ I CZARNYCH OLIWEK Chleb bardzo puszysty, struktura miąższu z dużą ilością dziurek, bardzo pięknie pachnie. Skórka chrupiąca ale delikatna. Idealny chleb do maczania w oliwie, czy do podania z pieczonymi pomidorkami. Sprawdzi się świetnie(...)drożdży suchych - 350 ml letniej wody - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich - 4 łyżki pokrojonych dość drobno czarnych oliwek - 2 łyżki oliwy z oliwek kolor skórki: jasny waga: 1000 g CHLEB NR 2. PEŁNE ZIARNO GRAHAM Z ŻURAWINĄ I SŁONECZNIKIEM Chleb z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością ziaren i żurawiny. Mocno wypieczony, lekko wilgotny

SMYKWKUCHNI
Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą 108

śliwki 3)       2 brzoskwinie 4)       3 kromki chleba razowego 5)       100 g fety 6)       zioła prowansalskie 7)       olej do smażenia Sos: 1)       6 łyżek oleju rzepakowego(...)kroimy w plasterki. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w plasterki. Fetę kroimy w kostkę. 2.     Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chleb, oprószamy go ziołami prowansalskimi i podsmażamy, aż pieczywo będzie chrupiące. 3.     Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku solą

Na kulinarnym poligonie
Chleb tostowy pszenny 184

łatwy do zrobienia chleb tostowy pszenny. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na kromkę domowego pieczywa z masłem i dżemem domowej roboty. Polecam  również chleb z ziołami , który jest równie prosty do przygotowania i smaczny. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć i odstawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut. chleb tostowy pszenny

O kuchni z uczuciem
Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym 46

który kupisz w Netto, jako jedyny ma super skład bez dodatku oleju palmowego) lub z grzankami ziołowymi. Grzanki możesz przygotować samodzielnie z pieczywa pokrojonego w kosteczkę, pokrojoną kromkę chleba oprósz ziołami prowansalskimi i zrumień na patelni. Pamiętaj by dla niemowlaka i małego dziecka ptysie i grzanki najpierw namoczyć w zupie i poczekać aż nasiąkną i zmiękną. Unikniesz

ProstePesto.pl
Spody do pizzy - podstawa kuchni włoskiej 72

pizzy mieli Amerykanie czy Grecy, którzy pakowali do pity przeróżne produkty.  Dopiero w Neapolu w XVI wieku, zrobił się bardziej popularny płaski jak deska do krojenia chleb udekorowany ziołami, kawałkiem sera, zwilżony oliwą lub smalcem. Ta potrawa z początku była daniem biedoty, gdyż przygotowanie jej trwało 90 sekund, a składniki zaś niedrogie.  Najbardziej zadziwiające jest

Moja smaczna kuchnia
Zupa z cieciorką i kukurydzą 98

cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 400 ml mleka kokosowego 1 szklanka bulionu warzywnego sól, pieprz wędzona papryka koperek grzanki (chleb, oliwa, zioła prowansalskie) Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Do garnka wlać wraz z zalewą kukurydzę, cieciorkę oraz pomidory. Dodać bulion, zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Gotować przez kilka

Moja Galeria Smaku
Zielone gazpacho z ogórkiem i chilli - oczyszczające organizm z toksyn 104

przełóż do dużej miski. Do ogórków dodaj pozostałe składniki: drobno pokrojonego selera naciowego i paprykę, winogrona pozbawione pestek, posiekany czosnek, posiekaną zieloną chilli (z pestkami lub bez), chleb i zioła. Dolej oliwę i biały ocet winny, szczodrze dopraw sola i pieprzem.  Zmiksuj gazpacho na krem przy pomocy ręcznego blendera. W razie potrzeby dodaj do zupy pół szklanki zimnej

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z dyni 177

patelni. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, ostrą papryką i solą. Zupę proponuję podawać z grzankami o smaku ziół prowansalskich. Jak je zrobić? Wystarczy chleb tostowy posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż do zrumienienia. Smacznego! Qchnia po prostu Qchnia po prostu Qchnia po prostu Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Krem z pieczonej papryki. 193

gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty.  Dziś strasznie wieje i jest zimno, więc zupa idealna. Macie może jakieś swoje ulubione zupy krem? Będzie mi miło

Basia w kuchni