chleb z ziemniakami - 1136 przepisów

Chleb żytni z ziemniakami 228

być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza że, jak później, już(...)razowego 250 g ziemniaków600 g mąki żytniej chlebowej225 g letniej wody10 g soli garść płatków owsianych  Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed robieniem chleba nakarm zakwas i odstaw w temperaturze pokojowej.Ugotuj ziemniaki z połową soli, po wystygnięciu dodaj połowę wody i rozgnieć je dokładnie albo zmiksuj do uzyskania papki.W misce połącz ziemniaczaną papkę, mąkę, zakwas, resztę soli. Lekko

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ziemniakami 128

Bardzo smaczny chleb z dodatkiem ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dodatek ziemniaków przedłuża świeżość chleba. Następnego dnia chleb jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Z podanej porcji wychodzą 2 bochenki upieczone w standardowej formie keksowej i jeden mały chlebek jak poniżej na zdjęciu. Polecam. Chleb z ziemniakamiPRZEPISTemperatura pieczenia: 230oC, 210oC | Czas(...)soli 3 łyżki oliwy z pestek winogron garść słonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem, posypać odrobiną mąki. Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki). Do rozczynu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem 141

Kolejny rozpoczęty miesiąc i kolejne wspólne pieczenie chleba zorganizowane przez Amber (http://www.kuchennymidrzwiami.pl/majowa-piekarnia-zaproszenie/) i kolejny wspaniały chleb do odkrycia, tym razem z przepisu Moniki – chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem (http://gotujebolubi.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem/). Zdjęcia chleba zrobione przez Monikę mnie zachwyciły…. i bardzo chciałam ten chleb przygotować, choć nie czułam się w ten weekend najlepiej. Niestety nie zawsze(...)mogę się doczekać, żeby zobaczyć te wspaniałe bochenki, które zapewne powstały we wszystkich domowych piekarniach biorących udział w akcji… Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam Wszystkich Piekących :)!Chlebziemniakami pieczonymi i rozmarynemZaczyn:2 łyżki zakwasu pszennego1 szklana mąki2/3 szklanki wodyWszystkie składniki wymieszać i zostawić przykryte na 8-12 godzin. Zaczyn jest gotowy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi

UgotujmyTo.pl
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 183

znów wraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam!Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z chlebem z ziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera to, co według mojej kobiecej logiki, powinno do siebie pasować. Wyszedł naprawdę pyszny(...)chrupiącej skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory bochenek)400 g mąki pszennej200 g mąki żytniej30 g świeżych drożdży200

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pszenny chleb drożdżowy z ziemniakami 216

Jest w Krakowie pewna piekarnia, którą zawsze odwiedzam, ze względu na chleb z ziemniakami. Niestety Kraków jest daleko, a chleba by się pojadło... :) Znalazłam więc przepis i spróbowałam, udało się dokładnie tak jak powinno. Chleb z ziemniakami ma tą wilgotność, której nie da się uzyskać innymi drogami. Dodatkowo pięknie wygląda z zewnątrz, dzięki sieci pęknięć. Zachowuje świeżość kilka(...)mundurkach 600 g pszennej mąki chlebowej 330 ml wody 1.5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 1 saszetka suszonych drożdży 3 łyżki oleju Ziemniaki dokładnie rozdrabniamy (można po prostu widelcem). Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki

Z butelką mleczka w tle
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 236

sumie 10 minut pieczenia, a można było jeszcze piec ciut dłużej); naczynie żaroodporne trzeba bardzo starannie natłuścić oliwą lub smalcem, aby po upieczeniu chleb można było łatwo wyjąć.Na zakończenie - następnym razem mocniej podpiekę ziemniaki, aby były bardziej zbrązowiałe. Bedą wtedy lepiej wyczuwalne w delikatnej teksturze miąższu chleba. Dodam też więcej rozmarynu - po prostu lubię bardziej wyraziste aromaty.Wpis znalazł się(...)wyłączonego piekarnika, najlepiej do góry nogami, aby spód chleba „doszedł".Nie bądż niecierpliwy. Poczekaj, aż chleb ostygnie :)Upieczony chleb w promieniach zachodzącego słońca.Chleb, kromki i rozmaryn.Chleb, kromki i rozmaryn.Chleb, kromki i rozmaryn.Ładnie widać kawałki ziemniaków.inspirował blog Gotuje, bo lubi W Majowej Piekarni zaszaleli:AciriBajkoradaAlutkanie-ład mAlutkiAniaTo smakujeAmberKuchennymi DrzwiamiAsiaAsia's White KitchenBeataStare GaryBożenkaSmakowe KubkiDanusiaCo mi w duszy graDorotaUgotujmyTo.plElaW

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem - Majowa Piekarnia 185

Majowa Piekarnia u Amber to tym razem piękny chleb z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami. Daleko mi do cudnego wypieku Moniki. Chleb piekłam na kamieniu a nie w garnku. Zrobiłam 2 małe chlebki, a chyba jeden większy byłby lepszy. Nie wypiekły mi się tak ładnie jak oryginalne, ale były dobrze w środku upieczone, a pieczone ziemniaki okazały się dobrym(...)wyrabiaj ciasto ręcznie, rozciągając je i składając w misce (ok 6 minut) lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej. Dodaj  przestudzone ziemniaki i już ręcznie, delikatnie wrób je do ciasta.Miskę przykryj plastikową siatką i odstaw na 2 godziny, składając w tym czasie trzykrotnie, w odstępach trzydziesto minutowych. Przefermentowane ciasto wyrzuć na blat

Stare Gary
Domowe pieczywo. Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem. 238

bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków są zatopione w cieście i dobrze wyczuwalne. Nadają miękiszowi ciekawej struktury i smaku. Chleb nie jest trudny do przygotowania, ale dość czasochłonny i wymagający sporo uwagi. Jednak warto

Smaczna Pyza
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 170

wyrabiaj ręcznie rozciągają i składając je w misce przez około 6 min. lub przez około 3 min. mikserem na pierwszej prędkości i 3 min. na drugiej prędkości. Dodaj wystudzone ziemniaki i wrób je już ręcznie do ciasta. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 2 godz. składając je 3-krotnie w odstępach co 30 min. Po tym czasie wyłóż ciasto(...)bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220  stopni C przez 40 min. Po 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę. Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym.Cały proces przygotowania chleba

Proste Potrawy
Domowe pieczywo - Chleb żytni z ziemniakami, na zakwasie 210

można dodać do ciasta chlebowego ziemniaki ? Okazuje się, że jak najbardziej  bo chleb wyjdzie smaczny, wilgotny i długo będzie trzymał świeżość.Rzadko udaje mi się ugotować ziemniaków na obiad tyle żeby nic nie zostało. Jak już obieram to przeważnie więcej. Lubimy odsmażane następnego dnia albo przerobione na kluseczki więc to nie problem. Jednak kiedyś trafiłam na pomysł, żeby takie ugotowane(...)ziemniaki dodać do ciasta chlebowego by dzięki nim chleb zyskał na smaku. Tak też zrobiłam i ogłaszam już, że to świetny pomysł ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Majowa Piekarnia - Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 162

Wzięłam udział w kolejnej akcji, tym razem w majowej piekarni organizowanej przez Amber. Musieliśmy upiec chleb na zakwasie (dodam, że to mój pierwszy chleb na zakwasie!!) z bardzo nietypowym dodatkiem - pieczonymi ziemniakami. Jego przygotowanie było dość czasochłonne, ale dałam radę:)) Chlebek pięknie wyrósł, pojawiły się "dziury" jak trzeba i chlebek pięknie popękał. Bardzo smaczny, aczkolwiek mnie o wiele wiele bardziej

Z miłości do słodkości
Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami / Gluten Free Potato Bread 75

przyrządzenia tego chleba będzie Wam potrzebny blender, najlepiej kielichowy, a także długa foremka keksówka - z podanych proporcji upieczecie spory bochenek chleba. Moim zdaniem wszystkie wypieki bezglutenowe na drożdżach wymagają użycia wody gazowanej - ta drobna modyfikacja, którą wprowadziłam do oryginalnego przepisu powoduje, że chleb ładniej rośnie i ma ładne dziurki.  Dzisiejszy chleb z ziemniakami jest najlepszy w dniu upieczenia - wtedy(...)miękki i smaczny chleb bez glutenu , zdecydowanie wypróbujcie przepis. Dobrze smakuje z wytrawnymi dodatkami, na przykład wegeteriańskimi pastami, wędliną czy serem, ale pasują też do niego słodkie dodatki. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na chleb, a TUTAJ więcej przepisów na zdrowe wypieki :) Polecam też chleb mieszany bez wyrabiania : Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami, składniki: na foremkę o wymiarach

Lekcje w kuchni
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 166

dlatego, że we dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki(...)kanapki soliliśmy troszkę bardziej, a jak się okazało, mimo dodatku bazylii, z dżemikiem też smakowało nieźle. W przepisie oczywiście sól jest, i z całego serca radzę ją dodać.Chleb z ziemniakami i bazyliąSkładniki:(na 1 duży bochenek)300 g ziemniaków600 g mąki pszennej42 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru175 ml letniej wody1 jajko60 ml oliwy1 łyżeczka soli1 pęczek bazyliidodatkowo:2 łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy chleb z ziemniakami + film 199

Zapraszam dzisiaj na nietuzinkowy, bajecznie pyszny i niezbyt skomplikowany przepis na domowy, mięciutki i aromatyczny chleb z ziemniakami. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.   składniki na tortownicę 23 cm 50 dag mąki Szymanowskiej uniwersalnej + 1 łyżka 3 ugotowane ziemniaki 7 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki(...)wierzch ciasta a następnie posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika i dyni, ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40 -50 minut.   Artykuł Domowy chleb z ziemniakami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 165

patykiem rozgrzebuję ognisko. Uwalniam zapach - ciepły, jesienny, ziemniaczany.  Tylko masło i sól - ziemniaczana uczta. Myślę o chlebie. Jak smakuje tam, gdzie jest jeszcze zimniej.  Odkładam część ziemniaków. Rieska. Fiński chleb. Taki upiekę.  Jest inny. Płaski,malutki, pyszny.  Ma smak pieczonych ziemniaków.  Rozgrzewa i budzi apetyt na kolejny.  Pierwszy z kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem(...)porzeczek i tymiankiem.  Trzeci, czwarty ... Na co masz ochotę? Masło, sól, czosnek?  Załóż swój ulubiony pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW Rieska - fiński chleb pieczony najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz

KUCHARNIA